Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
01. 04. 2012

Hnev titanov

Hnev titanov"Dúfam, že nie... Prečo to idú prerábať? V školách učia náš film, dávajú ho za príklad, prečo niečo také prerábať? Nechápem tomu," čudoval sa takmer 90 ročný režisér Ray Harryhausen, keď mu novinár v rozhovore oznámil, že Hollywood pripravuje remake jeho najslávnejšieho filmu, Súboja titanov.

Ten v roku 2010 napokon zabil už len základnú ideu gréckej mytológie, keď rozdelil božstvá do čiernobieleho kontrastu Dobra a Zla. Pôvodný koncept ich prirovnával k ľuďom, ktorí sú viac márniví a zakomplexovaní než čisto na úrovni kresťanskej bipolárnosti. Do tohto triviálneho konfliktu uvrhol ešte nevýraznejšieho Perzea, hrdinu rokov 80tych cediaceho drsné hlášky medzi zuby. Opäť sa teda vynára otázka: Prečo v tom pre zmilovanie Dia pokračovať? Arnoldovská postava v podaní Sama Worthingtona dostala v pokračovaní s názvom Hnev titanov dlhší účes a stáva sa opäť poslednou nádejou ľudstva na prežitie. Apokalypsa je totiž v Hollywoode veľmi módna.
KINEMAVIDEO1347.
O desať rokov od Perzeovho triumfálneho víťazstva nad Krakenom, navštívi Zeus svojho syna s varovaním pred novou hrozbou. Keďže sa ľudia menej modlia a bohovia strácajú svoju moc, otvárajú sa brány väzenia v podsvetí. Chystá sa sprisahanie voči Diovi, ktoré má za cieľ oslobodiť dedka Kronosa, vládcu Titanov. Perzeus, hrdina poloboh ale v súčasnosti dohliada hlavne na dospievanie svojho syna a jeho bezpečnosť. Napokon po útoku chlpatej chiméry je ale nútený vyhľadať Pegasa a dať dokopy novú výpravu.

Zručného francúzskeho "bitkára" Louisa Leterriera nahradil Jonathan Liebesman - skôr chudobný remeselník ako Titan. Ide o režiséra kinematografických chuťoviek ako je horor Pád do temnôt (kde vraždí zubná víla), alebo Texasný masaker motorovou pílou: Počiatok (torture porn nového tisícročia), múzy ho skutočne neosvietili. Štruktúra deja sa tak člení na monštruózne akčné scény plné spotených tiel a sliznatých netvorov plus stupídne dialogické pasáže. Pribudla trápna vtipná postavička v podaní Tobyho Kebbella, nová dámska bojovníčka a obľúbená tematika rodinnej tragédie. Existuje väčšia schéma? Plus vysvetlia tvorcovia prečo všetci rozprávajú anglicky (na to sme si už zvykli) a niektorí z nich majú smiešne prízvuky?Treba ale poznamenať, že fantázia nechýbala v kreatívnom štúdiu, keďže príšerky, útroby Tartarosu a grécky road trip vyzerajú lákavo. Zdá sa, že sa Liebesman poučil aj z katastrofálnych hodnotení 3D efektu v prvej časti: "Chceli sme, aby bolo pokračovanie väčšie, lepšie a 3D viac vnárajúce." Atrakcie, akokoľvek prepracované a efektné, opäť udupali príbeh aj napätie pod hory nudy. Jediná atmosférická pasáž sa odohráva v obrovskom pohyblivom labyrinte, aj tá trvá asi štvrťhodinu. Báje stratili svoju chlapčenskú naivitu a zostali rozdrvené na prach (rovnako ako niektoré božské postavy, nevedno prečo). V malom cameu sa zjaví Bill Nighy a obľúbený plechový Bubo. Práve sovička je krásnym symbolom toho, čo Liebesman a pažraví producenti rozprášili marketingovým prístupom k natáčaniu filmov. Triky by nemali byť cieľ, ale doplnok k deju, mýlim sa?

V márnivosti sa tvorcovia filmu svojim božským hrdinom vyrovnajú. Nezakryjú to  Chimérou, Kyklopom, Minotaurom ani lávovým Kronosom. Produkt s cenovkou 8 eur v multiplexe zvíťazil nad akoukoľvek úctou k obsahu alebo nebodaj pošliapanému filmu z roku 1981. Božstvá sú opäť prezentované rečou peňazí a vypočítavosti. Z pokračovania "súboja titanov" teda vychádzajú ako porazení diváci. Nehovoriac o tom, že bol najatý scenárista, aby pekelnú robotu zaklincoval aj treťou časťou.
Prečo? Nechápem tomu...Wrath of the Titans (USA, 2012, 106 min.)    Réžia: Jonathan Liebesman. Námet: Greg Berlanti, David Johnson, Dan Mazeau. Scenár: Dan Mazeau, David Johnson. Kamera: Peter Menzies Jr.. Strih: David Freeman, Vincent Tabaillon, Martin Walsh. Hudba: Ramin Djawadi. Hrajú: Sam Worthington, Liam Neeson and Rosamund Pike

Hnev titanov

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema