Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
31. 10. 2014

Je vysoký muž šťastný?

Je vysoký muž šťastný?Uvažoval som, ako by som najlepšie zachytil esenciu nového diela francúzskeho režiséra Michela Gondryho, ktoré je animovaným filmom o filmovaní konverzácie s intelektuálnou superhviezdou, Noamom Chomským. Napísal som nakoniec fiktívny rozhovor so samotným režisérom: (Michel Gondry prichádza načas. Som nervózny – on je predsa rešpektovaný filmár a ja nie som ani doštudovaný novinár)

Ja: Asi to počujete často, ale Večný svit nepoškvrnenej mysle je môj obľúbený film – videl som ho aspoň desaťkrát. Som tak poctený týmto stretnutím.
(Michel Gondry si objednáva kávu a poškuľuje po čokoládovom muffine.)
KINEMAVIDEO3302.Ja: Niektorých ste sklamal adaptáciou Vianovej Peny dní – mali ste obavy, že kritikov naštvete ešte viac, keď nakrútite dialógy s populárnym aktivistom a lingvistom?
(Michel Gondry sedí a vychutnáva si kávu, začínam sa potiť.)Ja: Alebo začnime radšej procesom tvorby vašej novinky. Musím povedať, animácia je mimoriadne kreatívna. Realizoval ste ju ručne na 16 milimetrovú kameru. Hravo používate montáže minimalistických obrázkov, fotiek, rôzne objekty a dokumentárne zábery. Každé políčko skrýva čarovné detaily a nápady. Vskutku nádhera.
(Michel Gondry sa znudene obzerá po kaviarni, následne sa hrabe v starodávne pôsobiacej aktovke.)

Ja: S pánom Chomským ste konverzácie nahrali počas dvoch sérií v roku 2010. Nezdá sa vám to na druhej strane málo? Aby ste hlbšie pochopili jeho osobnosť? Nemožno povedať, že by pán Chomský odhalil priveľa z intímneho života – myslím si, že s intelektuálnou debatou môže mať divák problém sa stotožniť. Vaše otázky sa navyše vyhýbajú konfliktu, ste k vášmu debatnému partnerovi príliš nekritický – veď mal v minulosti mnoho kontroverzných názorov. Pripomínalo mi to animované videá k prednáškam z TEDU, akurát natiahnuté na stopáž celovečerného filmu. Dokáže vôbec divák tak dlho vnímať hovorené slovo bez toho, aby sa v myšlienkových pochodoch pána Chomského stratil?
(Michel Gondry si kreslí zložité obrázky do zápisníka, zjavne nepočúva)Ja: V poriadku – raz sa to už podarilo aj Richardovi Linklaterovi, jeho geniálny Waking Life bol predsa nekončiacim filozofovaním o živote a realite. Nechceli ste však použiť aspoň viac hudby a ticha?
(zamyslím sa)

A vlastne – čo bolo zámerom vášho filmu? Život pána Chomského je načrtnutý striedmo a ak ste chceli stvoriť náučnú prednášku, tak je málo štruktúrovaná – divák sa z nej ťažko dozvie základy lingvistiky. Záležalo vám na tom vôbec? Aby ste to definovali?
(Michel Gondry utrúsi niekoľko omrviniek z muffinu na svoju kresbu.)Ja: Musím vám však povedať – veľmi sa mi páčilo, ako humorne ste zobrazili vlastnú prítomnosť vo filme. Aj keď pán Chomský nie je jednoduchou osobnosťou na pochopenie, vy pôsobíte ako sympatický chlapík – zvedavý a zároveň dojemne neistý v komentároch, ktorými rozhovor dopĺňate. Zreteľné je aj spojenie medzi vami a pánom Chomským – obaja skúmate jazyk, len vy komunikujete obrazmi a on slovami. Pointou každého dialógu by predsa malo byť hľadanie spoločných záujmov. Namiesto klasickej biografie ste tak stvoril filmovú poéziu s fascinujúco snovou atmosférou. Možno je zbytočné ju pomenovať, možno je dôležité nechať sa ňou pohltiť od prvého momentu a jednoducho ju vstrebávať. Ďakujem vám za tento zážitok.(Michel Gondry sa usmeje, poďakuje za milé slová a objedná muffin aj mne.)Koniec dialógu.Is The Man Who is Tall Happy? (Francúzsko, 2013, 88 min.)Réžia: Michel Gondry. Scenár: Michel Gondry. Hrajú: Michel Gondry, Noam Chomsky

Je vysoký muž šťastný?

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema