Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
06. 08. 2011

Kapitán Amerika: Prvý Avenger

Kapitán Amerika: Prvý AvengerČo majú spoločné Thor a Captain America? Rýdzo priemerné trailery, z ktorých sa vykľuli dobré komiksové adaptácie. To, čo ste mohli milovať u Thora (dramatickosť a veľké dialógy), neukáže určite odľahčený Kapitán. Na druhej strane si necháva vlastnú tvár a maximálne sa snaží ťažiť z titulu Prvý Avenger a časového rámca, kam patrí. Pripravte sa na poctivý letný hit!Počas druhej svetovej vojny pracovali americkí vedci na rôznych projektoch. A jeden z nich mal za úlohu vytvoriť supervojaka so správne patriotickým menom Captain America. Nik nemohol tušiť, ako sa do výberu dostal obyčajný chlapec odvedľa Steve Rogers. Ale podarilo sa, a hoci na vojenskom výcviku nebol práve najväčší tvrďák, do žíl vstrekli sérum na posilnenie práve jemu. Ísť do boja je otázkou času, pretože druhá svetová zúri naplno a pletie sa tu organizácia Hydra, čo má na čele jedného skutočne diabolského veliteľa menom Red Skull...

 

Je to moderné, je retro, spája to dva štýly a na dve hodiny vás to fantastický zabaví. Captain America má potenciál – ale priznám sa, že som ho od detstva nečítal a trailerom som moc neveril. Bola to chyba, pretože na plátne sa odohrá jeden z najklasickejších letných blockbustrov, ktorého atribúty sú výborne zmiešané. Dokonca sa tu rysuje jeden paradox: sám Kapitán veľa schopností ani nemá (je silnejší a má efektívny štít), môžete si ho zmýliť s hocijakým iným akčným hrdinom.

Osobne tipujem, že takto sa rozhodol pristúpiť k adaptácii aj skúsený Joe Johnston (má za sebou napríklad nepodarený Jurský park 3 či nepodareného Vlkolaka). Zručne nakrútiť akčný film o hrdinovi, ktorý bojuje na fronte i mimo so zlovestnou organizáciou. Samotná éra mu však ponúkla veľa príležitostí a tie nechcel prepásť. Zahraničné recenzie neklamú, že spolovice sa Captain America tvári ako Indiana Jones či svižné retro. Doba i kus zápletky rovno predurčuje na také hriešne porovnania – a čert to ber, no väčšinu času to funguje. Sú tu tradičné akčné scény, ktoré majú však patrične vtipný náboj, aj tú vlnu nadsádzky dobre využívajú – napríklad pri Hydra organizácii a jej plánoch. Funguje to! A ešte ostane v celej stopáži aj priestor na peknú malú romancu.Letný blockbuster má dva poctivé parametre: akciu i humor. Captain America má oboje a snaží sa ich dávkovať. Drobné frky od začiatku servírujú šikovne napísané vedľajšie postavy s výborným castingom. Máme absolútne stávky na istotu – Tommy Lee Jones ako dudravý generál Philips, Hugo Weaving ako ďalší záporák (Red Skull), aj Stanley Tucci kombinujuci vedeckú a otcovskú figúru. A nebojte sa Chrisa Evansa, z Fantastickej štvorky už vyrástol... A keď príde posledná štyridsaťminútovka, kde je naloženej najviac akcie, budete ho už asi ako Kapitána milovať.

Našinec by až zabudol, že Captain America sa odohráva v komiksovom svete Avengers. A práve ten svet pridáva bodík navyše, pretože obsahuje viaceré odkazy na iné diela. Máme tu napríklad Howarda Starka (výborný Dominic Cooper) a iné pomrkávania na diváka. A na konci malý kúsok traileru, keďže v máji už príde celá zostava od Marvelu na plátno. Akurát dabing kradne typické čaro pôvodných hlasov a pri toľkej zostave budete ľutovať. 3D zažiari občas – vďaka štítu...Captain America sa teda podaril a Marvel vyhráva už 3:0. Thor bol dramatický, X-Men geniálne režírovaný a vážny, Captain je správne zábavný i bláznivo retroakčný. Stajňa DC Comics to má tento rok ťažšie – ale už budúci týždeň sa predvedie... Zelený lampáš!

Kapitán Amerika: Prvý Avenger

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema