Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
03. 08. 2010

Kick-Ass

Kick-AssPobehujú tam hrdinovia v kostýmoch, ale bežný komiks to nie je. Hlavný hrdina masturbuje pri fantáziách o svojej učiteľke, ale komédiu o jablkovom koláči nečakajte. Desaťročné dievčatko zabíja zloduchov ako muchy, ale Matilda sa nevolá. Čo je to?

„Čo je to za film?“ je úplne legitímna otázka. Kick-Ass sa totiž vymyká veľkej väčšine komerčnej distribúcie toľkými rôznymi spôsobmi, že už len to samé o sebe, je zaujímavé. Navyše je to slušne nakrútené a má to hlavu a pätu. Ak nebudete pripravení, tak vám to nakope zadok.
Hlavný hrdina Dave Lizewski (Aaron Johnson) je typický americký teenager, ktorý spĺňa všetky filmové klišé o obyčajnom chalanovi. Ani športovec, ani vedec, ani šprt ani trt. Milovník komiksov, ktorého jedinou zvláštnou schopnosťou, je neviditeľnosť pred dievčatami.




 
Spolu s kamarátmi sa pretĺka školou a  rozmýšľa prečo v skutočnom živote niet hrdinov. Táto úvaha logicky vedie k jedinému cieľu – k online nákupu potápačského úboru a ďalších prozaických súčastí veľkej idey: stať sa maskovaným hrdinom. Hoci ho kamaráti upozorňujú, že nemá žiadnu superschopnosť, Dave v skutočnosti jednu má : vieru v to, že za dobro treba bojovať. Aj keď vás opakovane nakopú.






Matthew Vaughn  si najskôr získal meno ako producent Ritchiho vychytávok (Zbaľ prachy a vypadni, Podfu(c)k) a potom si rovno sadol na režisérsku stoličku. Hviezdny prach dopadol trochu rozpačito, ale Kick-Ass je razantné zabúchanie na dvere kinosál. Nie som znalcom pôvodnej predlohy, ale získal som dojem, že ide o adaptáciu plne zachovávajúcu ducha predlohy. To v preklade znamená ušľachtilý obsah zabalený do teenagerskej komédie a akcie, ktorá ide tvrdo po krku R-kovej neprístupnosti. Jej dôvodom je nielen pomerne explicitné násilie, ale najmä jeden z jeho protagonistov. Mesto totiž nekrižujú iba mafiánske žraloky a naivní chlapci. V hlbinách tvorených pomstou a inkognitom svoje plány spriada otec s desaťročnou dcérou. Keď Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit Girl (Chloe Moretz) začnú hľadať cestu na vrchol mafianskej rodiny, počet a spôsob zabití, by zneistil aj Leona s Matildou.
Práve Hit Girl je pochopiteľne ťahákom filmu a jeho skutočnou hviezdou. Spôsobuje to najmä šokujúce spojenie detskej nevinnosti a brutálnej (aj keď komiksovo nadsadenej) schopnosti zabíjať. Práve v tejto rovine filmu ja osobne pociťujem určitý diskomfort, pretože okrem štylizácie a šokovania, nevidím vnútorné opodstatnenie pre tento typ zábavy. Inými slovami: je toho už na mňa trochu veľa. Každopádne, Chloe nakrútila film, aký ešte roky nebude môcť legálne vidieť. Napriek predošlej výhrade, vy by ste do kina ísť mali.


Dôvodov na návštevu je viacero. Napríklad to, že máte unikátnu možnosť vidieť Nicolasa Cagea v dobrom filme - dobre hrať. Také sa nestalo už dlhé, dlhé roky. A ktovie, či sa ešte niekedy dočkáme. Ak ste fanúšik komiksu, tak vás určite zaujme téma dekonštrukcie hrdinského mýtu, ktorá síce nemá váhu Franka Millera (Batman) a Moora (Watchmen), ale rozhodne má svoju nástojčivosť a gradáciu. No a ak máte radi kvalitnejšie teenagerské komédie, tak si užijete Superbad v ďalšej zaujímavej variácii. No a v neposlednom rade, ak vám od Shreka 2 chýbali popkultúrne citácie a odkazy, dokonca aj v hudobných motívoch, dočkáte sa.
Som veľmi zvedavý ako tento film uspeje v kinách. Na tuctovú komédiu je príliš rozumný a drsný, na hrdinský komiks málo patetický. Je to akýsi protipól Vyvoleného a pritom tak trochu náhľad do srdca bežného teenagera. Zo všetkého čosi. Vo výsledku fakt slušná šupa.
Kick-Ass (USA/V. Británia, 2010, 106 min.) Réžia: Matthew Vaughn. Námet: Mark Millar, John Romita Jr. – rovnomenný komiks. Scenár: Jane Goldman, Matthew Vaughn. Kamera: Ben Davis. Strih: Eddie Hamilton, Jon Harris, Pietro Scalia. Hudba: Marius De Vries, Ilan Eshkeri, Henry Jackman, John Murphy. Hrajú: Aaron Johnson, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage, Garrett M. Brown, Clark Duke, Deborah Twiss

Kick-Ass

Autor: Vladimír Kurek
Zdroj: Kinema