Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
18. 11. 2013

Kridla Vianoc

Kridla VianocKarin Babinská nakrútila pred šiestimi rokmi Pusinky a teraz sa vypla ešte k lepšiemu výsledku. Hoci trailer vyzerá všelijako, výsledok dopadol veľmi dobre. Skvelí herci, solídny scenár a pôsobivý vizuál.Do Vianoc ostáva necelý týždeň a v obchodnom dome pracujú štyria kamaráti. Povahou a vekom sú odlišní: Tomáš pracuje v optike a meria očný tlak, Nina balí darčeky, Ráďa je manažér predaja, Zajíc pobehuje v kostýmoch s balónmi. Po šichte si vyjde kvarteto na strechu dať si chladené pifko (a Zajíc malinovku), pokecať o svojom dni a potom sa rozbehnú. Ráďa k rodine, Zajíc na autobus, Nina do malého bytu a Tomáš do karavanu, čo parkuje obďaleč. Keď sa Tomáš jedného dňa poreže, z letargie svojho života (po šichte si dať milostné číslo s vydatou paničkou) ho vytrhne pád do snehu. Upadne do bezvedomia a na druhý deň sa prebudí v stajni. Vráti sa do optiky a pri prvom dotyku s pacientkou uvidí nedostatky v jej živote. Od tej chvíle čaká štvoricu náročný vianočný týždeň, kedy sa ich životy pretnú s nečakanými udalosťami – a stále im znie v hlave otázka, či Tomáša nestretol náhodou anjel.

KINEMAVIDEO1978.Už som si myslel, že česká kinematografia stojí a tvorcovia sa stratili medzi kvázimilými komédiami o vzťahových pletkách a jednoduchou zábavou v štýle Zdeňka Trošku, no Krídla Vianoc ukazujú, že na Západ od nás dokážu prekvapiť. Karin Babinská si vymyslela námet, scenár a zrežírovala príbeh, ktorý by som po videní poslal Redfordovi na Sundance, jemu a jeho publiku by sa mohol páčiť.. Najprv vás o tom presvedčí veľmi úzko zameraná úvodná polhodinka. Strieda zábery z obchodov, vidí hrdinov v ich kažodennom režime a pekne nastolí náladu jednotlivých postáv. Nedeje sa veľa, režim pracovných dní plynie a spočiatku neviete čo čakať. Už uveríte, že nás čaká v podstate komorná dráma a veľa humoru sa zatiaľ neprejaví. Občas rytmický song alebo lyrická pasáž na zafúkanom parkovisku – a nečakané množstvo detailov kamery, dobrý strih a moderný štýl.

Keď príde zlom v scenári, film načrtne uberanie štýlom ako Travoltov Fenomén. Spočiatku nebadať veľa zmien a Babinská nám ich posiela postupne. Je tu rovnaká zostava, len s blížiacimi sa Vianocami prichádza pár nových postáv, ktorým Tomáš mení život a po epizódkach konečne rozbalí Babinská dianie naplno a začne sa venovať štvorici hlavných charakterov. Zo svojej šablónovitej povahy práce i životov vystúpia okolo 23. decembra a Vianoce slúžia ako katalyzátor pre objavovania súkromia postáv a posúvanie do nových momentov. Každá postava si prejde zmenou – a my postúpime súčasne vpred, ale aj vzad, keď Babinská začne ukazovať ich históriu v druhej polovici. Je fajn vidieť, že atmosféra graduje. V druhej hodine sa začne výrazne striedať to dramatické i vtipné. Postavy vplyvom udalostí menia polaritu – vážne pôsobiace typy čakajú chvíle humoru, smutné nájdu šťastie a naopak. Niektorí diváci môžu byť prekvapení, v jednej scéne sa majú vrúcne smiať a o dve minútky pomaly rozplakať, ale Vianoce sú obdobie, kedy sa nálady maximálne striedajú a tri dni sviatočné, vo filme slúžia ako stupňujúce sa emocionálne vypätie celej štvorice.Teší ma, že film je v určitej miere český, náš divák v ňom rozpozná blízke reálie a pôsobí aj aktuálne použitím lokalít. Bude zaujímavé sledovať, či zostarne o 10 rokov, ale určite mu pomáha, že nie je určený iba svojmu domácemu divákovi. Pôsobí moderne, audiovizuálne je pestrý, má skvelú hudbu. Jednotlivé songy občas strieda nápev na očakávaný hlavný singel a Krajčova/Klusova pesnička Cesta čaká vo finále. A obrovské plus patrí za vykreslenie predvianočnej i sviatočnej atmosféry..

Herecké výkony sú veľmi dobré. Richard Krejčo paradoxne vyzerá najlepšie v ružových okuliaroch a Jakub Prachař je milý chlapec, ktorému prajete. David Novotný vyzerá ako mladý Jack Nicholson a nie je iba vtipný. A Vica Kerekes je iná, ale stále pôsobivá. Jej prejav naberá na pôvabe striedaním češtiny a slovenčiny – a samozrejme vopred nastreleným postojom („já na Vánoce seru“). Možno je to napokon trošku dlhý, nikam nesmerujúci film. No ako pominú každý rok vianočné sviatky a tak ako sa na ne dlho tešíme, tak dopadajú aj životy hrdinov. Pripravujú sa na ne v dennom zhone a keď prídu, niečo získajú, iné stratia, ale nedá sa povedať, že nebudú v ich životoch rezonovať.PS – Cynici a diváci, ktorých vianočná atmosféra z plátna neosloví, si môžu bod-dva odpočítať.Křídla Vánoc (ČR, 2013, 110 min.)Réžia: Karin Babinská

Kridla Vianoc

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema