Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
20. 06. 2011

Kšeft za všetky prachy

Kšeft za všetky prachyLondon calling, spievajú Clash v známej rockovej vypaľovačke a v traileri k novému gangsterskému filmu. Podsvetie britskej metropoly preslávil Guy Ritchie so svojimi kriminálnymi komédiami. Britský prízvuk, britský humor, násilie a videoklipové scény k britským gitarovkám. Ťažko uhádnuť, prečo si americký scenárista William Monahan vybral za svoj režijný debut typicky britský filmový žáner.Spolupráca s Ridleym Scottom (Kráľovstvo nebeské, Pavučina lží) a Oscar za Scorseseho Na druhej strane mu určite umožňovali aj lukratívnejšie ponuky. Príbeh o pomstychtivom zločincovi a filmovej hviezde nie je práve geniálny a oproti jeho bostonskej gangsterke mu chýba premyslená vykonštruovanosť, ale aj spád, napätie, či emócie. Nečaká vás nápaditá hra na rôznych stranách spravodlivosti, príbeh sa odohráva síce v dvoch dejových líniach, ale obe sledujú hlavnú postavu v zamilovaní sa/ pátraní po vrahoch jedného bezdomovca.


Mitchell práve opustil väzenie. Keďže nie je ľahké zločincovi nájsť poctivé a dobre platené zamestnanie, prijme post bodyguarda filmovej hviezdy Charlotty prenasledovanej novinármi. Prebehne iskra, zopakuje sa zápletka Osobného strážcu. Po pracovných hodinách sa Mitchell stretáva s kamarátom Billym, ktorý sa ho snaží vtiahnuť späť do sveta lúpeží a podvodov. Mitchell je však pevne rozhodnutý nevrátiť sa ku kariére zločinca a naplánujú si so Charlottou cestu do Los Angeles, cestu mu však skríži Gant, jeden zo šéfov londýnskeho podsvetia. Oku lahodia atraktívne natáčacie priestory a štýlovo oblečení herci, aj keď mi prišlo trochu nepochopiteľné, prečo sa Colin Farrell po uliciach stále premáva v obleku. Jeho zošedivený a zatŕpknutý Mitchell ale vo filme nedostáva toľko priestoru na predvedenie charizmy ako ďalší z excentrických mafiánskych bossov, Ray Winstone. Ten okrem svojho dunivého hlasu tentoraz dáva vyniknúť aj hereckým schopnostiam. Najzábavnejšu postavu si zahrala "Báthoryčka" Anna Friel. Mnohých určite poteší aj Keira Knightley, či David Thewlis. Je pravda, že minimálne herci vyvažujú jednoduchšiu zápletku.

Kšeft za všetky prachy sa vyznačuje pomalším tempom a jednoduchšou stavbou deja, čo pripomína Monahanov minuloročný počin, Na hrane temnoty. Treba však pripomenúť, že nie je ani spolovice tak talentovaný režisér ako Martin Campbell, či nebodaj Scott alebo Scorsese. Vlastný scenár síce dokáže okoreniť ostrými hláškami, ale nedokáže ho atraktívne podať a zahrať sa s atmosférou. Žiadalo by sa viac vystihnúť násilné nočné uličky veľkomesta, neukazovať Londýn iba cez brit-popové pesničky, či interiéry starých domov. Pozitívnym je naopak dojem spontánnosti, akou sa preplietajú jednotlivé motívy v príbehu, často klišoidné situácie tak dostávajú reálnejší nádych.

Paradoxný záver filmu ma pobavil najviac, ale nič nezmenil na mojom názore, že Kšeft za všetky prachy je priemerná gangsterka bez gradácie, či zaujímavejšej myšlienky. Neviem, či si Monahan zámerne tentoraz nedal toľko námahy s vlastným scenárom, ale možno by mal jeho kontakt s filmovým svetom ostať iba cez písací stroj.PS: Slovenský distribútor si opäť vybral veľmi voľný preklad názvu "London Boulevard" na málo pasujúci "Kšeft za všetky prachy".London Boulevard (USA/Veľká Británia, 2010, 103 min.)Réžia: William Monahan. Námet: Ken Bruen – román London Boulevard (2001). Scenár: William Monahan. Kamera: Chris Menges. Strih: Dody Dorn, Robb Sullivan. Hudba: Sergio Pizzorno. Hrajú: Colin Farrell, Keira Knightley, David Thewlis, Anna Friel, Ben Chaplin, Ray Winstone, Eddie Marsan

Kšeft za všetky prachy

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema