Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
24. 12. 2012

Ladíme!

Ladíme!Výborná nenápadná komédia o babách, ktoré sa rozhodnú na výške súťažiť v akustickom speve. Jedno z najnenápadnejších, a najpríjemnejších filmových prekvapení roka. V USA jej pripravil Universal postupnú púť kinami, najprv vystrojil babské jazdy, film sa zapáčil a dobrá reputácia ho sprevádzala pri širšom nasadení. A tá ho privádza i k nám. Zoznámte sa s Becou. Hrá ju fešná Anna Kendrick, ktorá príde na univerzitu a spočiatku nemá kam zapadnúť. Nechce sa jej ísť medzi cukríkové barbíny, ani na okraj campusu medzi čudné baby. Až skončí so skupinou dievčat, ktoré sa venujú kapele a akustickému spevu. Ich súčasná forma zďaleka nestačí na to, aby sa dokázali presadiť v najbližšej súťaži. Beca večne chodiaca so slúchadlami na ušiach má talent – a teraz môže vytvoriť peknú sériu remixov a mash-upov, ktorými by mohli spoločne uspieť. A naplniť svoje hudobné i DJ sny.

KINEMAVIDEO1527.Ladíme nie je tuctová záležitosť. Zabudnite na stredoškolskú komédiu, ako by mohol napovedať plagát so zoradenými slečnami. Nie je to jej vysokoškolský variant. Oveľa bližšie má ku všetkým komédiám o snoch i ceste za úspechom, ktorý si chcú dievčatá vyspievať. Mnohých napadne porovnanie s High School Musical, len na univerzite či Glee, no Ladíme má predsa inteligentnejší scenár i väčší náhľad. Ústrednú tému poznáte: byť sám sebou, nesplynúť s davom, presadiť sa, riešiť generačné trable. Tentokrát to funguje.Scenáristi solídne prepracovali charaktery jednotlivých hrdiniek na čele s Becou. Je asi škoda, že Anna Kendrick po dospelej roli v Lietam v tom smeruje skôr do kategórie mladých slečien, no hrá ju bravúrne. V kolorite slečien nezapadnú ani líderka, krásavice či strelená baba s ironickými vtipmi na počkanie, ktorá pôsobí podobne ako Melissa McCarthy v Dámskej jazde. Uletené vedľajšie charaktery vedia posunúť tradične dianie. Navyše, scenár ráta s drobnými konfliktmi a ich riešením vo viacerých rovinách: infiltrácia Becy do kapely nie je priamočiara a samozrejme, nesmie chýbať laškovanie medzi kočkami a chalošmi.

Netreba sa báť silnej romantickej roviny, hoci nám ju autori (ne)nápadne doprajú. Ladíme nepatrí do kategórie rom-com, iba si občas prepožičia jej elementy, pretože sú súčasťou života hrdiniek, podobne ako alkohol, žúry, chcieť či nechcieť trénovať i komentovať dianie naokolo. Nie je to hlboká sonda do života mládeže, no kolorit vykresľuje úspešne. Na poprednom mieste čaká hudobná línia a scény, kde kočky spievajú, Beca mixuje a nakoniec sa stretnú vo veľkom finále. Putovanie vyznieva ako podľa šablóny, no pri dĺžke 112 minút dokáže byť film svieži a nenudíte sa. Popové songy a remixy nie sú zlé, naopak. Ladíme je vyzbrojený jedným z najlepších soundtrackov tohto roka a funguje v každej minúte. Sú tu piesne súčasné i chytľavé skladby z minulosti, mixujú sa vo výbornom aranžmá a osobne hlásim, že Ladíme má lepší soundtrack ako nejeden Let’s Dance. Nehovoriac o akustickom prevedení v podaní dievčat.

Iste, ani Ladíme nie je bez chybičky. Niektorí diváci budú považovať druhú polovicu za slabšiu, lebo cesta do finále sa naťahuje a vtipná výplň je už slabšia i koniec predvídateľnejší. Zároveň by mohlo byť v celej stopáži menej klišé a občas Ladíme balansuje na tenkej línií medzi žánrovým filmom i vlastnou paródiou. No my milovníci žánroviek určite taký prístup privítame, pretože už-už to vyzerá, že vážna línia ovládne plátno a zrazu príde dobrý vtip.A v neposlednom rade mám pocit, že Mooreov titul je od čias Protivných báb jeden zo znesiteľných filmov o žienkach aj pre pánske publikum. A v niektorých momentoch sa im celkom podobá. V mojich očiach podľa očakávaní hriešne potešenie pred Vianocami. Môžete skúsiť.Pitch Perfect (USA, 2012, 112 min.)Réžia: Jason Moore. Námet: Mickey Rapkin – rovnomenný román (2008). Scenár: Kay Cannon. Kamera: Julio Macat. Strih: Lisa Zeno Churgin. Hudba: Christophe Beck. Hrajú: Anna Kendrick, Brittany Snow, Anna Camp, Rebel Wilson, Alexis Knapp, Adam DeVine, Freddie Stroma

Ladíme!

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema