Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
07. 12. 2013

Ľadové kráľovstvo

Ľadové kráľovstvoDisney sa po 20 rokoch vracia k tomu, čo mu ide najlepšie: animáku s princeznami. V dávnych časoch nám Snehulienku, Popolušku, Šípovú Ruženku a pridal aj krásku Belle, no potom prešiel na iné látky. Ale Rapunzel a Na vlásku okúzlila všetkých a teraz prichádza príbeh, kde sú silné ženy až dve...Dve princezné Elsa a Anna žijú bezstarostne detské životy. No Elsa má schopnosti zmraziť predmety, tvoriť ľadové dráhy či spustiť sneženie. Jej moc pri detskej hre zasiahne Annu a odvtedy vyrastajú separátne. Rodičia zahynú pri búrke na mori a po dovŕšení 21. narodenín sa otvoria brány kráľovstva. Prídu mnohí hostia vrátane princa Hansa, ktorý sa do Anny zaľúbi – ale Elsa im nedá súhlas na manželstvo, jej hnev vrhne kráľovstvo pod hrubú vrstvu ľadu a vydá sa na Severnú horu, kde žije v obrovskom ľadovom paláci. Anna sa rozhodne ísť za sestrou, prehovoriť ju na návrat a po ceste stretne mladíka Kristoffa so sobom Swenom i snehuliaka Olafa.

KINEMAVIDEO2010.Ľadové kráľovstvo je Disneyho vzdialená adaptácia Andersenovej Ľadovej kráľovnej, no jeho smutný príbeh museli obzvláštniť a inak nakombinovať, aby ho sprístupnili súčasnej generácii. Má to svoje výhody i slabiny – najmä pri celkovom pohľade. Verní fanúšikovia či niektorí dospelí dostanú niečo úplne iné, ale ich ratolesti môžu pozerať od úžasu na skvelú animáciu či vybrané dejové momenty.Podobne ako v iných disneyovkách, diváka nešetrí už prológ – a tu za 10 minút stíha neskutočne veľa. Celé detstvo, nehodu rodičov, štart dospelosti. Ešteže tempo na chvíľu spomalí, inak by bolo Ľadové kráľovstvo nevídany epický kus. Ani v ďalších častiach sa nedeje málo, postavy majú rôzne motivácie. Nemožno hovoriť o typických archetypoch, konanie postáv sa často mení a nevyhradia sa jednoznačne na stranu dobra či zla. No kvôli tomu chýba tejto rozprávke riadny zloduch: Elsa snaží byť ľadovou kráľovnou, no Disney nemá to srdce urobiť z princeznej úplne neľútostnú osobu. V rozprávke musí byť povedané, čo je dobré a čo zlé, aby sme vedeli komu fandiť. Na druhej strane dej obsahuje viaceré dramatické scény a vo finále môžete mať pocit, že ste videli prešpekulovaný a bohatý film, pestrý mix rozprávkových momentov, len neboli zhodne rozložené sily.

Nová disneyovka stopercentne plní svoju funkciu v iných klasických atribútoch. Vedľajšie postavičky sú mimoriadne podarené na čele s vtipným snehuliakom Olafom, ktorý má len jedinú chybu: príde až po 40 minútach. Je skvelý, má podarené jednovetné vtipy, sám si zaslúži extra bod. Sob Sven sa síce chová ako kôň z Na vlásku (opäť imitácia psa), ale jeho kreácia poteší. Aj čistinka trollov poteší.Často sa tu spieva. Kvalitne a vďaka dvom princeznám dominujú duety. V detstve, dospelosti, v paláci i na cestách. Speváčky v dabingu majú čo robiť, najmä scéna stavby ľadového paláca je prvý vrchol filmu a núka silné emócie smútku i odhodlania. Duety sú pri dvojici Hans-Anna a najlepším sólistom je Olaf s ódou na leto. Piesne sú odlišné od disneyoviek 90. rokov, ale viaceré si ľahko zapamätáte.Po vlaňajšej Legende o strážcoch je Ľadové kráľovstvo ďalším dôkazom, ako sa dá nádherne pracovať s animáciou snehu a ľadu, najmä keď jeden charakter má takmer neobmedzené možnosti elementu. Zimná paleta farieb, zasnežené scenérie alebo ľadové dotyky okamžite meniace prostredie berú znova dych. V kombinácii s dramatickou scénou (útek z paláca, tvorba nového) i dobrou kamerou dokážu byť mimoriadne pôsobivé. Pozitívne hodnotím aj 3D pre úvodnú scénu či niektoré akčné scény. Nie je tu síce toľko akcie a dynamických animácií ako pri Na vlásku, no ľadový palác i finále berú dych.

Na naše pomery sa vydaril aj relatívne náročný dabing – popri dialógoch treba veľa spievať a výsledok je dobrý. Špeciálne ocenenie patrí Mariánovi Labudovi mladšiemu za jeho sympatického Olafa, ktorý je veľmi podobný originálnemu hlasu a predsa svojský.Ľadové kráľovstvo je nadpriemerná disneyovka, ktorá je síce dejovo prešpekulovaná a chýba jej silnejší záporák, no bohaté dianie, vtipné postavičky, kvalitné piesne a výborná animácia sú silné lákadlá pre návštevu kina.Frozen (USA, 2013, 108 min.)Réžia: Chris Buck, Jennifer Lee

Ľadové kráľovstvo

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema