Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
06. 01. 2019

Láska bez hraníc

Láska bez hranícPredstavte si svet, v ktorom sa dokážu skontaktovať, zblížiť a zásadným spôsobom svoje životy ovplyvniť dvaja ľudia, ktorí sa nikdy fyzicky nestretli a žijú v diametrálne odlišných prostrediach… Počkať – taký svet si predsa predstavovať nemusíme, my už v ňom dávno žijeme.

Film Láska bez hraníc (v angličtine nesúci krajší a výstižnejší titul Eye on Juliet) Kima Nguyena je nevyliečiteľne romantickou, nekonečne optimistickou, chvíľami hádam až rozprávkovou jednohubkou na toto téma. Jeho hlavní hrdinovia, Američan Gordon a Maročanka Ajuša, sa zblížia pomocou robotického pavúka, ktorý im pomáha nie len s komunikáciou, ale aj odvážnym plánom…
KINEMAVIDEO4858.
Gordon (Joe Cole) je zľahka znudený zamestnanec bezpečnostnej agentúry v americkom Detroite, ktorý práve prežíva sklamanie z rozchodu so svojou životnou láskou. Kolega sa ho pokúša navliecť do nezáväzného randenia cez Tinder, Gordona však takéto chvíľkové známosti nedokážu uspokojiť. Miesto toho sa zahĺbi do svojej práce – stráženia súkromného ropovodu kdesi v severnej Afrike na diaľku pomocou inteligentných robotických technológií.
Onedlho sa však Gordonova práca začne s jeho súkromím nebezpečne preplietať. Pomocou robotického hexapoda, ktorý je jeho vzdialenými očami aj ušami v Afrike, začne sledovať miestnu mladú ženu, Ajušu (Lina El Arabi). Tá sa do pustatiny poblíž stráženého ropovodu chodí schovávať so svojim milým Karimom. Na verejnosti sa schádzať nemôžu – Ajušini tradíciám verní rodičia ju už sľúbili za ženu niekomu inému. Zvedavý Gordon, ktorému dievčina evidentne pripomína jeho bývalku, náhodou započuje odvážny plán mladých milencov utiecť spoločne z krajiny. Keď na túto neľahkú úlohu po osudovom zvrate ostáva Ajuša sama, Gordon sa rozhodne vystúpiť z tieňa a zakročiť…

Kanadský režisér Kim Nguyen najvýraznejšie na medzinárodnej scéne zažiaril v roku 2012, keď s filmom Malá čarodejnica získal ocenenia z festivalov Berlinale aj Tribeca, ba dokonca nomináciu na cudzojazyčného Oscara. Aj vtedy sa jeho príbeh odohrával v Afrike, aj vtedy v ňom miešal drsnú a aktuálnu realitu s optimizmom a nezdolnou vierou, že aj napriek všetkému násiliu, nespravodlivosti a neslobode, zo sveta ešte stále nevymizla ani úprimná láska a schopnosť pomáhať si.
V tomto smere je Láska bez hraníc naozaj príjemným balzamom na dušu. Je tak trochu ako sen naivnej školáčky túžiacej po láske, ktorá hory prenáša. Alebo ako nejaký postmoderný magický realizmus, v ktorom do seba aj tie najnepravdepodobnejšie náhody zapadajú ako dokonale kompatibilné dieliky jednej veľkej skladačky. Ak pre seba z tohto odvážne pozitivistického úletu dokážete vyextrahovať akúsi elementárnu „feel-good“ kvalitu, Kim Nguyen si môže v kľude povedať, že svoju misiu splnil. Ak by ste však tohto futuristického Rómea a Júliu chceli chytať za slovíčka, skončí to najskôr pri krútení hlavou a sladkokyslom úškrne.

Túžba po happyende v scenári Lásky bez hraníc totiž ide v nadnesenom, ale aj celkom doslovnom zmysle slova cez mŕtvoly. Všetky vonkajšie okolnosti, vedľajšie postavy aj zásahy vyššej moci sa tu, skrátka, podrobujú jedinému cieľu – zviesť hlavných hrdinov dokopy a vyčistiť im cestu za šťastím. Nebudete tomu, samozrejme, veriť ani na sekundu. A čo je horšie – chvíľami vám to možno bude pripadať aj celkom zvrátené, pretože hlavná hrdinka, nachádzajúc sa v úplne inej situácii ako Gordon, je vlastne aj napriek jeho úprimným a filantropickým úmyslom do vzájomnej interakcie celkom bezškrupulózne vmanipulovaná.
Odhliadnuc od úskalí laxného prístupu k logike a realistickosti jeho príbehu, Láska bez hraníc je však vlastne celkom vďačne nakrútený film. Jeho hereckí predstavitelia sú krásni a oduševnení, tempo deja svižné a dynamické. Je to taká oddychovka z kategórie „čo ak...“, ktorú oceníte len vtedy, keď budete schopní a ochotní sa nad ňou (poriadne) povzniesť.
Eye On Juliet (Kanada / Francúzsko / Maroko, 2017, 96 min.)Réžia: Kim Nguyen. Scenár: Kim Nguyen. Hrajú: Joe Cole, Lina El Arabi, Alexia Fast, Ayisha Issa, Brittany Drisdelle, Paul Hopkins, Marianne Farley, Sabrina Reeves, Stephanie Costa

Láska bez hraníc

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema