Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
31. 03. 2016

Lekcia

LekciaŽivot mladej malomestskej učiteľky Nadeždy sa zmieta v spleti krívd, nešťastných náhod a podrazov. Kým jej však vo svete dospelých ostáva len sklopiť uši, v detskom svete jej žiakov sa rozhodne predsa len skúsiť nastoliť kúsok spravodlivosti. Chcela by dať poučnú lekciu neznámemu delikventovi, ktorý jej cez prestávku z kabelky ukradol peniaze. Život si ale medzitým už chystá poriadnu lekciu pre ňu samú...

Snímka Lekcia z dielne režisérsko-scenáristickej dvojky Kristina Grozeva a Petar Valchanov je akousi voľnou úvahou na námet skutočnej udalosti, ktorá svojho času šokovala bulharskú spoločnosť – mladá učiteľka sa vtedy stala bankovou lupičkou. Chcelo by sa povedať, že hádam „zo dňa na deň“, ale všetci vieme, že takéto extrémne zvraty sa v skutočnosti zo dňa na deň nikdy nedejú. A práve tu pustili Grozeva a Valchanov „na špacír“ svoju predstavivosť. Výsledkom je príbeh ženy, v ktorej situácii by sme možno banku napokon išli vylúpiť (skoro) všetci.
KINEMAVIDEO3874.
Jej práca v škole je mizerne platená a aj z toho mála, čo má, ju okradnú. Privyrába si prekladmi, no i tu sa musí o peniaze dohadovať so slizkým šéfom, ktorý má neustále na práci niečo dôležitejšie. Karavan, ktorého predaj by aspoň trochu zahojil deravý rodinný rozpočet, kľakne rovno pred zrakmi nádejných kupcov. A aby toho nebolo málo, na dvere klope exekútor – Nadin nezamestnaný manžel totiž akosi pozabudol splácať pôžičku, a tak prichádzajú o strechu nad hlavou... Áno, tušíte správne. Nadeždu čaká nepríjemná úloha splašiť za krátky čas poriadny balík peňazí a rozhodne sa pritom zapotí. Neriešiteľnosť celej situácie nezlepšuje ani všadeprítomná neochota, hrabivosť a korupcia – neodmysliteľné neduhy súčasnej (nie len) východoeurópskej spoločnosti.

Lekcia je nakrútená v klasickom duchu sociálneho realizmu. Neskĺzla však k vyslovenej „dokumentárnosti“, preto určite poteší každého, čo rád z plátna cíti pevnú ruku filmárov, ktorí presne vedia odkiaľ a kam má ich príbeh plynúť. V centre diania sa nachádza hrdinka, ktorá ako mýtický Sizyfos tlačí balvan svojich strastí do prudkého svahu. Aby sa z patálií, ktoré nespôsobila, dostala, musí sa postupne nechať pripraviť o všetku svoju hrdosť aj dôstojnosť.
Určite však nejde o žiadnu čiernobielu martýrku. Nadežda je, naopak, veľmi charizmatická a svojská postava, ktorú ani v kritických okamihoch neopúšťa zmysel pre spravodlivosť, obdivuhodná húževnatosť, ale ani priam detinská hrdosť, ktorá jej, napokon, zmarí aj najschodnejšiu cestu, ako z tejto šlamastiky von...

Tvorcovia snímky však nezanedbali ani drobnokresbu vedľajších postáv – či už je to Nadeždin darebácky manžel, dcéra, čo práve darebáckeho otca pred zodpovednou matkou vždy uprednostní, ľahostajný otec alebo odpudivý úžerník z miestnej záložne. Ešte aj pracovníčka banky, ktorá sa na plátne len mihne, vás dostane autenticitou svojho postoja „kráľovnej od prepážky“. V Lekcii, skrátka, napriek tomu, že ide o vyhrotený príbeh s bizarným koncom, každý iste nájde nejeden vlastný životný postreh. A to máme my diváci predsa radi.
Ešte viac ale poteší poctivý a prepracovaný dejový oblúk, od akého sme si už pri tomto type filmov (kde sa pointy a konce až príliš často zvyknú rozplývať akosi do prázdna...) hádam aj odvykli.
Urok (Bulharsko, Grécko, 2015, 105 min.)Režisér: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Hrajú: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ivanka Bratoeva

Lekcia

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema