Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
27. 08. 2013

Lietadlá

LietadláDisney rozbieha svoju produkčnú mašinu z animovaných svetov Pixaru naplno – nielenže nás pred dvomi rokmi poctilo pokračovanie Áut, tento rok sa do kín dostáva aj vedľajší film Lietadlá. Pôvodne určený iba pre domáce video, no zrazu je z neho nová séria – a tento rok štartuje príbeh iného hrdinu.Dusty je obyčajné dedinské lietadlo, ktoré má veľký sen: súťažiť na svetových pretekoch. Teraz musí akurát práškovať polia, no jedného dňa sa vidí po boku slávnych lietadiel. Problémov na splnenie sna je viacero: nemá dostatočnú konštrukciu, absolútne žiadne skúsenosti a najhorší je strach z výšok. No priatelia vrátane starého ostrieľaného veterána z druhej svetovej mu dajú viaceré rady a najmä nádej, aby si svoj sen splnil, dostal sa na nevídané miesta sveta a postavil sa aktuálnemu šampiónovi.

KINEMAVIDEO1908.Lietadlá vytvárajú zaujímavú vetvu animákov v našich kinách. Popri špičkových áčkových produkciách od samotného Pixaru, Blue Sky Studios alebo aj Sony Pictures Animation či Illumination Entertainment nám distribútori prepašujú do kín aj kúsky na úrovni béčkového braku typu Cesta na mesiac 3D alebo Hurá do Afriky či európsku produkciu, ktorá väčšinou kopíruje americké idey (Sammyho dobrodružstva vs. Hľadá sa nemo). Top filmy poznáte na prvý pohľad už z traileru, ktorý je skvelo zostrihaný a niečím vás upúta: náčrtom deja, vtipom, animáciou. Brak či kópia z Európy sa rýchlo prezradí silenými vetami a grotesknými pádmi postavičiek – ktorá nedostane jednu do hlavy, tá je zväčša hrdinom.

Lietadlá sú v tomto smere niekde inde. Ich obsah (a čiastočne aj forma, napríklad v podobe hudby) do žánru veľa neprináša, je tu „iba“ typický dej o plnení si hrdinského sna za sprievodu zábavných postáv a všetko sa udeje od začiatku do záverečných titulkov podľa šablóny. Predstavenie, načrtnutia cieľa, prekážky, ich zdolávanie a finále. Naladíte sa na predvídanú vlnu a necháte sa viesť. Môže to stačiť, ak vás autori neunudia – a Lietadlá v tomto smere majú aj solídne postavičky typu veterán, protivník či pár bočných epizód. Aj lacnejšia produkcia Disneyho dokáže sympaticky pracovať s postavami, nemá ich iba ako terč útokov pre posmech či ataky zo stranu hrdinov a rozvíja jasne naskriptované vzťahy. Pri svojej stopáži 92 minút nedrhne, letí vpred hladko a ani na chvíľu netreba riešiť nudu v sále. Isteže zápletka, štýl postáv alebo celkový scenár neprinášajú nič nové – ale ako variácia úspešne funguje. Rozdiel oproti európskej či africkej produkcii tkvie z veľkej časti aj vo forme. Animácia je určite o dve triedy vyššie ako pri nemeckej či belgickej výrobe a neraz autori sledovali aj detaily. Aerodynamické hody či letecké sekvencie berú dych a sú skvelo snímané – kamera lieta, vyberá si správne uhly a to čo vidíte vo vzduchu je v áčkovom štýle. Aj pozadia, spracovanie počasia a ďalších detailov upúta na dlhé chvíle. Presne v tomto momente si vás môžu Lietadlá získať – pri scenári a deji odložíte mozog, ale sústredíte sa na všetky formálne aspekty a tie vás potešia. Akurát hudba je pomerne fádna.

Vždy, keď s Dustym vyletíte do vzduchu, máte sa na čo pozerať. Nejeden vtip z leteckých filmov (Top Gun a spol.), občasné pomrkávanie na dospelého diváka a konštantná zábava u detí. Fajn. Scény na zemi slúžia ako výplň, ale dajú sa zvládnuť, hoci tu je kadencia vtipov nižšia a sú povinným tmelom. Mnohí budú brať Lietadlá ako slepú odbočku zo sveta Aút a blbú kópiu, no hoci niektoré línie sú dosť podobné (najmä s Cars 2), tento animák nevychádza príliš slabo. Iste, pomôžu aj znížené očakávania po druhých Autách (hoci niekomu výnimočne sadli); osobne volím radšej lacnejšiu Disney produkciu ako mizerné európské kópie áčkových filmov plné nudy a debilných archetypov. Solídna spokojnosť, no zároveň otázka – ako budú vyzerať o rok Lietadlá 2?Planes (USA, 2013, 91 min.)Réžia: Klay Hall

Lietadlá

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema