Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
12. 10. 2012

Looper

LooperLooper bol dlho považovaný za pomerne nenápadný a riskantný projekt. Ambiciózna sci-fi šupnutá na koniec septembra neveští v hollywoodskom kalendári tú najväčšiu stávku na istotu, skôr naopak. Ale keď sa Looper zrazu atypicky stal otváracím filmom Medzinárodného filmového festivalu v Toronte a zožal kopu diváckej i odbornej chvály, všetci spozorneli.Na rozdiel od mnohých sci-fi kúskov, ktoré na vás chcú vybafnúť to obrovské tajomstvo na konci filmu, Looper ponúka svoj námet už v traileri. Píše sa rok 2044 a hlavný hrdina (Joseph Gordon-Lewitt, toľko vychválený za 500 dní so Summer) patrí medzi looperov, nájomných zabijakov. Tým z budúcnosti posielajú terče, do ktorých sa treba trafiť a splniť misiu. Lenže situácia sa mení v momente, keď čelí hrdina staršej verzii seba samého z roka 2074 (s podobou Brucea Willisa) a nemôže sám seba zastreliť, lebo jeho staršia verzia uteká za svojím vlastným cieľom.

KINEMAVIDEO1470.
Ambiciózna strednorozpočtová sci-fi začína byť decentne zastúpená v súčasnej dekáde. Zdrojový kód, Vymedzený čas a najnovšie Looper stavajú na šikovných hercoch, dobrej pointe a šikovných režiséroch. Looper má solídnu premisu, na ktorej dokáže dlho stavať, hoci sa môže zdať, že mu ide iba o kombináciu, že v jednom časovom momente sa pohybujú dve verzie toho istého človeka a to nie je akceptovateľné, preto musí jedna z nich zomrieť. Naopak, oveľa viac sa venuje systému cestovania v čase, kde vznikajú viaceré paradoxy a ukazuje napríklad ako komunikuje človek sám so sebou so svojím budúcim ja, či samotný systém looperov.Podobne ako pri Vymedzenom čase, veľkú časť sa snaží naložiť na diváka v prvých 15 minútach, takže rozhodne neprichádzajte do kina neskoro a dávajte pozor na viaceré detaily. Tento systém má svoje čaro a mnohí by chceli žiť tento luxusný (hoci časovo vopred prehraný) štýl života. Je prekvapivé vidieť, koľko je looperov a ako fungujú, kam sa posunul svet Po polhodine sa relatívne orientujete, na scénu príde Willis, hrdinov problém - a zápletka sa môže začať zahusťovať.

Už to nie je iba príbeh o cestovaní v čase, dvoch verziách hrdinu či sci-fi o naháňaní zloducha. Režisér Rian Johnson strhne pozornosť úplne inde a nepotrebuje ani desiatky explózií. Druhá a tretia štvrtina filmu sú podstatne pomalšie, no nedá sa im uprieť vnútorná gradácia. Kombinácia nových tém (a čiastočne aj žánrov) je efektívna a najmä oproti minulej dvojici filmov ponúka iný prístup. Vymedzený čas sa vo svojej druhej polovici prehupol do akčnejšej sféry, no Looper má uprostred filmu neačkný obsah. Sústredí sa na dialógy a vystačí si s jednoduchou scénou.Looper totiž nie je drahý film a za 30 miliónov dolárov mohol urobiť režisér skutočne iba jedinú vec - najať dobrých hercov, dovoliť si pár akčných scén a sústrediť sa predovšetkým na dychberúci scenár. Invencia sa mu nedá uprieť, tam kde iné filmy potrebujú v druhej polovici zrýchliť, pretože sa im rýchlo minú nápady (a akcia či prezentácia reálií budúcnosti je na plátne efektný trik), tu sa stále dokáže nadýchnuť a odbočiť od línie ešte raz. A zas.

Samozrejme, vo finále sa musia línie spojiť a aj v priebehu dvojhodinovej stopáže sa dočkáme pár akčných scén, no ak sa do kina vydáte (podľa ukážky celkom prirodzene) iba na ne, môžete byť prekvapení. A iným obsahom, ako ste čakali, lebo tomuto filmu rozhodne nesedí označenie "tá strieľačka s Willisom a mladíkom z posledného Batmana". Ale nebojte sa, zastúpená akcia je dobrá a rovnako aj kulisy budúcnosti a troška futuristického nádychu. Veľkú časť pôsobivého Loopera obstarali herci. Joseph Gordon-Lewitt ťahá výraznú časť filmu (citeľne väčšiu ako Willis) a hoci má stále občas auru nevýrazného mladíka s iným účesom, rýchlo sa naňho dá zvyknúť. Willis sa rochní najmä v akčných scénach a variáciu na cestovanie v čase si užíva, zrejme s vidinou lepšieho konca ako pri tucte opíc. Rian Johnson teda trafil do čierneho a v niektorých smeroch možno ešte presnejšie ako vlaňajší Vymedzený čas. Má iný koncept, inú kostru, ale je to inteligentné a zábavné sci-fi kino. Po Total Recall z augusta navyše pôsobí ako balzam na dušu fanúšika.Looper (USA, 2012, 118 min.)Réžia: Rian Johnson. Scenár: Rian Johnson. Kamera: Steve Yedlin. Strih: Bob Ducsay. Hudba: Nathan Johnson. Hrajú: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Piper Perabo, Paul Dano, Jeff Daniels, Noah Segan

Looper

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema