Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
31. 07. 2015

Malý dráčik

Malý dráčikMalý dráčik je nový európsky animák. Má jednoduchú animáciu, ľahkú zápletku, pár piesní a o deň vám asi vyšumí z hlavy. Ale menším deťom sa môže celkom páčiť, lebo hlavné postavy sú milé, ich charaktery čitateľné a ľahkú zábavu doručia.

Na Dračom ostrove žijú dve skupiny drakov: červení a oranžoví. Červení sú gurmáni a najradšej by videli tých druhých na tanieroch, oranžoví sú skôr chrabrí a majú iné záujmy. Tam v diaľke je veľká hora, kde žije manželský pár a ich smradľavý kamoš. No tu dole sú traja malí hrdinovia: Kokosík je lietajúci drak, no nelieta. Červený Oskar má zložiť skúšku dospelosti tým, že zhltne kamoša Pažroša, čo sa mu nezdá, lebo zistil, že je vegetarián a dikobrazka Matilda sa k nim zrazu prikmotrí. V hre je totiž ohnivá tráva a sopka v diaľke môže čoskoro vybuchnúť, keď sa trio vydalo do sveta...
KINEMAVIDEO3609.
Malý dráčik chce primárne baviť a na poučovanie či hlbší presah si nerobí nárok. Áno, má náznaky tolerancie, že každého treba akceptovať, aký je, no to je všetko. Trojica Kokosík-Oskar-Matilda sa musí vydať čo najskôr na cestu, aby zažili množstvo nástrah i zvládli mnoho prekážok. Divákovi sa to bude zdať inak: je tu pripravená séria atrakcií, povinne voliteľných bodov v scenári a dej pripomína skôr videohru: každých 10 minút vymeniť prostredie (level), raz za 20 nasadiť akciu, aby sme v kine nedriemali a nejako sa dostať za 80 minút na koniec. Nemôže chýbať veľké finále a možno sa zažehná aj konflikt medzi dvomi tábormi či všetci zistia, že dokážu spolu žiť...

Áno, Malý dráčik je vlastne predvídateľný animák. Veľké sváry i menšie epizódy sa postupne riešia, ale čo vás možno viac zarazí: každú nuansu, každý náznak dokážete odhaliť aj vy ako dospeláci v sále. Vidiíte na zemi hrable? Do 20 sekúnd musí na ňe niekto stúpiť. Padne varovanie, aby na púšti hrdina nikam neskákal, lebo je to nebezpečné? Chytí záchvat, začne skákať a jasné, niečo ho musí zožrať! Je stále omieľané, že ohnivá tráva je vzácna a nemožno ju rozhadzovať? Iste, a vedľajšia postava ho berie ako úplnu samozrejmosť. Očakávané momenty prídu: hrdinovia v kríze i zbabelci nájdu odvahu.
Deju nie je veľa, takže si tvorcovia vypomohli niekoľkými pesničkami. V nejednom animáku by som kritizoval, ako zdržujú, no tu vhodne vyplnia stopáž. Sú dobre aranžované, preložené a posunú nás ďalej. Animácia patrí k jednoduchým: prostredia, farebná paleta, ani postavy neprýštia detailom – ale dráčikovia majú detaily typu slnečné okuliare či smiešny širák na hlave, vytrčajúci zub, divný uškľab a iné, ktoré pobavia všetkých. V tomto smere dosiahli Nemci zaujímavý animačný bod: nepotrebujú byť kvalitní, detailní, stačí mať pár nápadov.

Je škoda, že ich nepretavili do niečoho zaujímavejšieho ako tuctového príbehu s divným konfliktom a jednou púťou kamošov. Pár ideí predvedú, ale je tu veľa vaty a občas divný moment (dať animáku násilie ako ťah vpred, je už zvláštne). Pritom slovenský distribútor nasadil silný dabing so zvučnými hlasmi – niektoré sú zámerne upišťané, iné pôsobia ladne, odviedli kus práce. Len predloha by si zaslúžila byť na vyššej latke kvality v žánri, nie iba oscilovať okolo priemeru.
Der kleine Drache Kokosnuss (Nemecko, 2014, 85 min.)Réžia: Hubert Weiland, Nina Wels. Scenár: Mark Slater, Gabriele Walther.

Malý dráčik

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema