Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
03. 10. 2015

Marťan

MarťanUmenie a veda majú k sebe oveľa bližšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Tak ako žáner sci-fi nachádza inšpiráciu vo vede, aj veda objavuje nápady na riešenia teórii v ľudskej fantázii zhmotnenej v umelecko-zábavnom priemysle. Najnovší film Ridleyho Scotta je toho dôkazom. Marťan snúbi realitu s fikciou a filmári v snahe o presvedčivosť úzko spolupracovali s NASA. Pracovníkov najprestížnejšej vesmírnej spoločnosti téma filmovej fabulácie viac než zaujala, keďže sami intenzívne pracujú na príprave skutočného letu na Mars. A téma Mars je aktuálna aj vďaka najnovšej informácii, že červená planéta odkryla poklad v podobe tečúcej vody.

KINEMAVIDEO3548.
S takouto možnosťou však nerátal ani film, ani autor knižnej predlohy nákladnej a túžobne očakávanej snímky sci-fi velikána Ridleyho Scotta. Román počítačového programátora Andyho Weira, ktorý najskôr vychádzal po kapitolách v seriálovej online podobe, očaril producenta Aditya Sooda. Ten okamžite vedel, ako si s ňou poradiť a posunul ju na vyšší level. Predloha doputovala k nádejnému scenáristovi a režisérovi Drew Goddardovi (Chata v horách) a neskôr k tomu najpovolanejšiemu medzi povolanými súčasnými žánrovými režisérmi.
Hoci Ridley Scott (Prometheus) má vo svojej filmografii pestrý register žánrov a mnohé z nich vo vysokej kvalite, srdce mu horí najmä pre sci-fi. Votrelec a Blade Runner patria medzi žánrovú alfu a omegu a napriek tomu, že Marťan je od nich pár svetelných rokov vzdialený, cítiť radosť a energiu zapáleného tvorcu. Od temnoty a zhutneného napätia Votrelca a atmosférického a inovatívneho Blade Runnera sa posunul k celkom neobvyklej rovine v rámci science fiction.

Humor sa stáva najsilnejšou zbraňou opusteného astronauta na nehostinnej planéte a v rukách filmového velikána sa mení na kľúčový nástroj vystavania príbehu a budovania atmosféry. Odľahčená forma osviežuje pokrivkávajúcu dynamiku, pričom dbá na to, aby neskĺzla do ošúchaných vzorcov.
Z troch dejových línií, ktoré sa prelínajú príbehom, je práve osamelý osud Marka Watneyho ten najzásadnejší. Posádka vesmírnej lode, čo ho nechala na Marse v domnienke, že je mŕtvy, predstavuje svedomie, solidaritu a ľudskosť príbehu. Ansámbel na Zemi zase zoskupil zástupcov politiky, vedátorov a mozgy medziplanetárnej záchrany. Úloha oboch je však nevyhnutná. Samotný Watney by príbeh neutiahol. Jeho vedomosti, schopnosti a nápady sú síce obdivuhodné, chýba však metafyzická a poetická hĺbka stroskotancov, ako sa so svojimi hrdinami pohrali Cuarón v Gravitácii a Nolan v Interstellari. Prozaickosť, absentujúci filozofický presah a mnohé prvoplánové mainstreamové zásady zase celkom bránia porovnávať s Tarkovského artom.

Okrem humoru a technickej stránky, ktorú ocenia najmä fajnšmekri a fanúšikovia vesmíru, snímku robí atraktívnou aj predstavenie hlavného protagonistu. Matt Damon zosobňuje podstatný článok príbehu a celkom zaslúžene si pozornosť kradne len pre seba. Až na inej planéte a neskôr v blízkosti hviezd podáva jeden z najlepších výkonov svojej hviezdnej kariéry, čo určite neunikne ani pozornému oku akademikov. Jessica Chastain takisto patrí k ozdobám ambicióznej snímky.
Kozmický rytier Ridley Scott sa cíti vo vesmíre ako doma, rád sa tam vracia a vždy divákovi sprostredkuje iný pohľad. Tentoraz sa však drží viac pri zemi, odovzdáva manuál na prežitie na nehostinnej planéte a do vesmíru nás berie aj „v kabriolete“.
The Martian (USA, 2015, 141 min.)Réžia: Ridley Scott. Scenár: Drew Goddard, Andy Weir (kniha). Hrajú: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig

Marťan

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema