Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
26. 11. 2010

Mesto

MestoBen Affleck sa vrátil do milovaného Bostonu. Všeobecný a dosť slabý názov filmu odkazuje na jeho časť Charlestown, čo je tak trochu raj zlodejov.

Tlupa viac či menej sympatických kriminálnikov, prezlečených za mníšky, vykradne banku. Vezmú so sebou náhodnú rukojemníčku, ktorú síce prepustia, ale ten zážitok sa stane pre jej život osudovým. Vodca lupičov Doug MacRay (režisér osobne) sa do nej totiž zadíval. Vlastne on vôbec nie je zlý, prežil smutný život, čiže tak trochu túži po objatí a pleci na vyplakanie. Ona, nevediac, že Doug ju uniesol, tiež nie je proti. Ich láske ale bráni mnoho iných postáv. Zaváňa to Rómeom a Júliou okorenenými o štokholmský syndróm?


 Affleckov režijný debut, Zbohom, bejby, je postavený na silnej morálnej otázke a hre s divákom, ktorá ho robila nezabudnuteľným. Všetky dialógy viedli k určitému vyvrcholeniu, každá situácia a postava hrali rolu v kriminálnej zápletke a zákernom útoku na divákovu etiku v závere. Scenárista Aaron Stockard si opäť vzal za predlohu román (novelu Zbohom bejby napísal Dennis Lehane), tentoraz ale oveľa jednoduchší a priamočiarejší príbeh s jednoznačným komerčným zámerom (autorom novely Prince of thieves je Chuck Hogan). Nehovoriac o tom, že mu tentoraz chýba „veľká pointa", či podmanivá katarzia.

Všetci chceme veriť, že aj najväčší zlosynovia majú svoju slabú stránku. Hlavne ženy zaľúbené do nedostupných motorkárov. Kriminálnici so zlatým srdcom sú tak stereotypnou filmovou postavou, že potrebujú buď originálnejší prístup zo strany scenáristu, alebo hercov zoslaných z Olympu. Pravda, Ben Affleck tu predvádza jeden zo svojich lepších výkonov, ale mal radšej zostať za kamerou. Rozpačito vyzneli jeho pokusy hrať dualitu, utrpenie, zmenu, či osudové zaľúbenie sa.


Jeho schizofrénia sa ale pozitívne prejaví na jeho režijných schopnostiach. Napriek oveľa väčšej chuti zdierať diváka opäť natočil skvelé scény, skúsene viedol skvelých hercov (s výnimkou seba samého) a tiež skladateľa Harryho Gregsona Williamsa. Dokonca dokáže aj inak nezaujímavý záber alebo dialóg urobiť napínavým, pútavým a atraktívnym. Akcia lahodí oku, aj milovníkom adrenalínu.
Nezaujímavosť hlavnej postavy ma paradoxne prinútila držať palce sebavedomému a idealistickému vyšetrovateľovi Jonovi Hammmovi, ktorý charizmu skutočne mal. Škoda, že mu príbeh neponúkal viac priestoru. Vadil mi aj trochu pomalý rozbeh filmu, mnoho romantiky a v podstate priveľa scén, ktoré príbeh nikam neposúvali. Pritom trailer, hodnotenia a samotný námet znel tak sľubne. Navnadili ma na akčnú hru s niekoľkými zaujímavo vyzerajúcimi postavami a bočným motívom netradičnej lásky a rodiny. V skutočnosti je to trochu v opačnom poradí. Tá láska je prvá a mňa nepresvedčila. Je to čiastočne už chyba spomenutého Afflecka. Rebecca Hall bola celkom fajn, ale žiadna iskra.


Mal som privysoké očakávania. Zisťoval som priveľa vecí o príbehu filmu. Nedávno som opäť videl Zbohom, bejby. To sú všetko dôvody, prečo som si Mesto neužil. A áno, podliezol moje nadšenie, dosť hlboko. Ja ale stále verím, že Affleck sa vráti k menej náročným producentom, možno nezávislej produkcii. Som obrovský idealista.
The Town (USA, 2010, 125 min.) Réžia: Ben Affleck. Námet: Chuck Hogan – román Prince of Thieves: A Novel (2004). Scenár: Peter Craig, Ben Affleck, Aaron Stockard. Kamera: Robert Elswit. Strih: Dylan Tichenor. Hudba: David Buckley, Harry Gregson-Williams. Hrajú: Ben Affleck, Blake Lively, Jeremy Renner, Jon Hamm, Pete Postlethwaite, Rebecca Hall, Chris Cooper, Titus Welliver

Mesto

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema