Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
07. 01. 2010

Môj život v ruinách

Môj život v ruináchNia Vardalos v malom americkom filme o malom americkom dobrodružstve...

Mať silný film vo filmografii ako Moja veľká tučná grécka svadba je dočasné požehnanie a dlhodobé prekliatie zároveň. Najmä pre Niu Vardalos, ktorá sa od roku 2002 objavuje v rozličných komédiách a úpenlivo sa snaží nadviazať na úspech sympatického nezávisláku s neskutočnými tržbami.





 Jej najnovšia komédia ju vystrelila rovno do gréckej zeme, kde sa v podaní Američanky s parádne naštudovanou históriou Atén a okolia, snaží naplniť svoj životný cieľ a zužitkovať svoje znalosti. Kedysi bola profesorka, no rada vymenila teóriu za prax – akurát, že teraz je ako nudná sprievodkyňa odsúdená v turistickej kancelárii na výmenu a ten posledný turnus jej dá riadne zabrať. Je tu nový „kolega“, čo si robí zálusk na jej flek. Ale aj vtipný starší pán so snahou pomôcť, odľahčiť nudné hodiny jazdy. A určite sa tu niekde nachádza aj romantický objekt záujmu, aby jej dal v Grécku možnosť nájsť ten zmysel života, po ktorý sem prišla.

Banda dobrodruhov na ceste naprieč striedavo krásnou a vyprahnutou krajinou je pekným synonymom pre Môj život v ruinách. Ešte viac však pripomína staré dobré, i keď do veľkej miery, riadne otravné cesty autobusom na dovolenku (napríklad aj do Grécka), kedy len sedíte pricapení na okne a sledujete občas niečo zaujímavé a inak sa tešíte iba na prestávky. 


Úmorné, to je správne prirovnanie k celej komédii. Pominiem teraz nástrel deja, ktorý už do piatich minút nasadí absolútne všetky možné klišé sklamanej Američanky v Grécku a jej poslednej cesty. Dokonale vybrakovaná idea bez zaujímavej myšlienky a úplne prešpekulovaná cesta o tom, ako žena sklamaná životom zrazu precitne – vďaka „sebranke v buse“.
Takže koho tu máme? Nuž bláznivých Grékov, ktorí mali svojským humorom nastoliť milú južanskú atmosféru a pobaviť národnými zvykmi. Drvivá väčšina ich vtipov však vyjde naprázdno. Uvedomili si to aj scenáristi a nasadili vskutku ďalšie archetypy – otravné Američanky, debilne správajúcich sa mladých ľudí z rovnakej krajiny a Austrálčanov, ktorým pre zmenu nikto nemá šancu rozumieť kvôli akcentu – wow, skutočne sofistikovaný humor hodný romantickej komédie v Grécku. Jediný člobrda z celej zostavy cestovateľov, ktorý má svoje opodstatnenie, je premúdrelý starší pán v podaní Richarda Dreyfussa, soliaci životné múdra ako na páse. Paradoxne, je jedinou zaujímavou postavou, s dobrým výkonom protagonistu, miestom v scenári a unikátnym jednovetným bonmotom. Na humor je to málo.


Ak vás neprevalcuje kopa klišé z akože vtipnej stránky, čaká ešte romantická schéma. Ešteže tu máme hotovú princeznú – a musíme jej v autobuse nájsť niekoho, kto jej po toľkých cestách po pustatine otvorí oči a dá poriadnu pusu. Na to tu máme megadomácu hviezdu Alexisa Georgoulisa, ktorý vyzerá ako typický grécky gyros-man na sieste. Úlohy sa zhostil vskutku bravúrne, len zabudol potom prehodiť výhybku na romantickú koľaj. A to sa fakt nestačí iba oholiť a vystúpiť z autobusu. Romantická línia mi príde ešte horšia, ako tá komediálna, kde sa aspoň občas uchechtnete.
Najväčší problém popri prázdnom scenári zlyhávajúcom na nulovej hlavnej dejovej línii (mínus cesta k romantike) je, že keď vás nezaujmú vedľajšie postavičky, je tu veľa priestoru pre Niu Vardalos. Tá nemá dostatok šarmu a hereckého umu, aby vytrhla chudobne napísanú ženu na finálnom turnuse k sympatickej hrdinke. Prečo držať palce niekomu, kto vám brnká na nervy a skoro nezlezie z plátna?
Nuž, to je viac ako rečnícka otázka a pri tejto podpriemernej komédií sa dá veľmi ľahko zodpovedať: tým, že sa na jej posledný turnus do kinosály prihlásite len na vlastné riziko.
My Life in Ruins (USA/Španielsko, 2009, 95 min.) Réžia: Donald Petrie. Scenár: Mike Reiss. Kamera: José Luis Alcaine. Strih: Patrick J. Don Vito. Hudba: David Newman. Hrajú: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss Alexis Georgoulis, Alistair McGowan, Harland Williams, Rachel Dratch, Caroline Goodall

Môj život v ruinách

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema