Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
03. 05. 2013

Na cudzí účet

Na cudzí účetNa cudzí účet je komédia, čo urobila za Veľkou mlákou celkom slušnú dieru v kinách a hoci dlho vyzeralo, že sa k nám nedostane, prichádza. Režíroval ju Seth Gordon, má na konte Šéfov na zabitie či iné komédie a do hlavnej dvojroly obsadil Mellisu McCarthy, nominovanú na Oscara a Jasona Batemana, ktorý dokáže byť veľmi vtipný, ak sa trafí do roly.Premisa je zaujímavá: Sandy Patterson bol úspešný chlapík, s dobrým džobom, pekným domom, milou rodinou. Ale jedného dňa prišiel na čerpaciu stanicu a pumpár mu ohlásil vybrakovanú kreditku. Neexistuje, pomyslel si Sandy, no udalosti nabrali rýchly spád, keď ho dokonca zatkli a predvolali pred súd. No Sandy sa stal v skutočnosti obeťou zlodejky identít, ktorá využila jeho meno (znie mužsky i žensky súčasne). Riešenie situácie je jednoduché, treba ju dolapiť a priviesť na súd. Diana odmieta vydať sa do rúk spravodlivosti; tvrdohlavý Sandy rieši situáciu po svojom.

KINEMAVIDEO1595.Na cudzí účet má rozhodne dva solídne prísľuby: samotný námet a obsadenie hlavnej dvojice. Od oboch sa odvíja vaše personálne hodnotenie, pretože vám nemusí sadnúť, ak nie ste pripravení na odlišný štýl humoru. Jeho individuálna pozícia v žánri pripomína čiastočne Deadline s Robertom Downey, Jr., ktorý bol podobne promovaný ako komédia dvoch silných hercov a mnohým vlastne neprišla vôbec zábavná. Na cudzí účet sa totiž zo svojho dobrého námetu pomerne rýchlo vymaní a okolo zámeny identít či sveta podvodníčky sa dlho neobšmieta. Je to veľká škoda, lebo náčrt je plný sľubných nápadov a kým sú herci vo svojom svete, sú veľmi presvedčiví – aj Bateman ako typický makač z predmestia, aj McCarthy ako originálna podvodníčka.

V momente, keď dôjde k nevyhnutnému stretu to na chvíľu medzi nimi zaiskrí, no ich svety sa začnú pomerne rýchlo zlievať a zrazu film mení svoj žáner na bežnú road-movie. Videli ste ju x ráz, má svoje silnejšie i slabšie chvíľky, ale je to iba komédia s dvomi hrdinami na cestách, kde ich stretávajú fakt bizarné momenty (preto vyššie porovnanie s Deadline). Celkovo však upadne tempo a žiaľ, aj kadencia vtipov. Rôzne elementy nestačia hrdinov prekvapiť, oni zase na ne reagovať a už sa tešíte na koniec. Vedľajšie postavy sa často iba mihnú, hoci neraz ide vskutku o zaujímavé figúrky, no scenáristi radšej upaľujú preč. Škoda, času v stopáži na epizódy je dosť.Vo výslednom zúčtovaní je preferencia hercov kľúčová. Bateman musí vyjsť zo zóny komfortu a nasadiť tvrdohlavú odhodlanosť v snahe obhájiť svoju pravdu. Jeho humor je podobne ako v iných filmoch skôr verbálny, zatiaľ čo Melissa McCarthy si berie situačný a často hrubozrnný humor. Opäť dôjde na hádzanie tyčky, sexuálne podtóny a v jej podaní môže ísť neraz o menej akceptovateľný gag ako pri Scary Movie. Na druhej strane ide opäť nadoraz a jej fyzický humor dokáže pobaviť.

Je škoda, že Seth Gordon tento raz svojich hercov nevyžmýkal tak dobre, ako napríklad svoj ansámbl v Šéfoch na zabitie. Je to stále ľahko nadpriemerná komédia, ale potenciál bol väčší.Identity Thief (USA, 2013, 111 min.)Réžia: Seth Gordon.

Na cudzí účet

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema