Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
07. 06. 2014

Na hrane zajtrajška

Na hrane zajtrajškaDoug Liman je skúsený režisér, pokiaľ ide o inteligentný prístup, zaujímavé prostredia a v neposlednom rade aj štipku humoru. Všetky tieto elementy výborne skĺbil v najnovšom blockbustri, ktorý na pohľad z trailerov vyzerá pomerne bežný, no našťastie nepovie všetko. Ak si chcete Na hrane zajtrajška najlepšie vychutnať, skutočne stačí ostať iba pri traileri a nemrviť sa do dejových detailov. Áno, základ príbehu je postavený na tom, že Tom Cruise sa zúčastní invázie na akejsi pláži, kde v bojovej vrave zomiera. Nie raz, opakovane. Vždy, keď zomrie, dá si dejové repete a keď sa dostane bližšie k vojačke s podobizňou Emily Blunt, až vtedy môžu začať spolupracovať na tom, aby sa to isté neopakovalo. Samozrejme, dej skrýva kľúčový element, prečo sa to celé deje a akú rolu v tom Cruise môže zohrať, aby udalosti posunul ďalej. Ale neprezradím vám ich, lebo ani po desaťnásobnom zhliadnutí traileru nemáte šajnu, o čom film je. A to je na pomery letných hitov vzácnosť.

KINEMAVIDEO2017.Trailer skrýva oveľa viac z ponuky filmu; aby som vám nepokazil zážitok, nepoviem veľa. Vyzdvihnem isté prvky, nenápadne sa do nich opriem. Jedna scéna, resp. viaceré sa budú reprízovať, presne v zmysle sloganu Ži, zomri, zopakuj. Tú prvú opakovanú scénu s jednou replikou som videl asi štrnásťkrát, potom som prestal rátať a film išiel ďalej. Doug Liman však starostlivo stráži strih a dáva si pozor, aby ste sa pri repete nenudili, nemusíte ju pozerať celú štrnásť ráz dookola, neskôr sa mu stačí oprieť iba o variácie, nie zhody. Vzniká tak relatívne skratkovitý a dejovo hustý blockbuster. Tento element som sčasti chválil aj pri Godzille – ale tu zašli tvorcovia ešte ďalej a niekedy sekajú scény doslova po sekundách. To tempo im nevydrží po celý čas: záverečná tretina uberie na obrátkach, no stále platí, že film uháňa parádne vpred.

Hry s časom a reprízami pripomínajú sčasti Zdrojový kód, no zhruba po 40-45 minútach sa dostaneme v dej do bodu, kedy pochopíme cieľovú pointu a potom ide film tvrdo po nej. Do posledných minút ešte budete držaní v otázke, či sa celý film neobráti voči vám v štýle „pravda je úplne opačná“ alebo „to celé na nás narafičili“. Epilóg je určite zaujímavý, položí pár otázok, a budete si na ne vedieť odpovedať sami. Na hrane zajtrajška navyše tasí ďalšie pozitíva. Z traileru sa to nezdá, ale film obsahuje zábavné momenty a inváziu neberie drasticky či militantne vážne. Občas si robí srandičky z archetypov typu naštvaný seržant, blbá jednotka plná tučkov i menej inteligentných jedincov. Inokedy ide po časovom vzorci a podobne ako v traileri (máš zlomenú nohu – to nič nie je – bum!) súka pekné narážky. Je dobré vidieť, že jemné vtipy sú vhodne rozmiestnené v stopáži a odľahčujú tón filmu.

Akčné scény nie sú najprv jednoznačné. Na prvú (navnadení trailerom) čakáte dosť dlho, celkom stojí za to, a končí skôr ako by ste chceli. Spomínaná rozkúskovanosť z časového vzorca zasiahla naplno a zrejme bolo umenie natočiť celú akciu naraz a potom ju rozbiť na desiatky kúskov a servírovať ich postupne. S výnimkou finále a prvej akčnej scény netrvá akcia nikdy dlhšie ako 40 sekúnd. Milovníci budú celkom vďační za trochu dlhšiu akciu v závere, hoci osobne sa mi zdá už naťahovaná a ešte trošku odporuje voči predchádzajúcemu dianiu a pravidlám.Posledným triumfom je Tom Cruise. Prekvapí už svojím nástupom a povolaním, má sugestívnu rolu počas invázie a potom zastúpi pozíciu sprievodcu do finále. Jeho výkon je sympatický, potláča jeho bežné nuansy a niektorým bude pripadať azda trošku tlmený. Po premiére sa viacerí diváci zhodli, že je to jeden z mála filmov, čo zbaštia aj jeho nefanúšikovia.Na hrane zajtrajška prekvapil. Z toľko ráz videnej ukážky a tipu, že to budú Nevedomí 2 i nezaraditeľný letný kus popri všetkých pokračovaniach i komiksoch sa vykľul svieži, zábavný, inteligentný blockbuster.Edge of Tomorrow (USA/Austrália, 2014, 113 min.)Réžia: Doug Liman. Hrajú: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Na hrane zajtrajška

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema