Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
23. 04. 2010

Na sever

Na severAko už býva obľúbeným zvykom severskej kinematografie, hlavný hrdina filmu Na sever – Jomar – nie je úplne „normálnym“ človekom, ale má menšiu psychickú poruchu: trpí  úzkosťami. Práca na lyžiarskom vleku ho už nebaví, na psychiatrickej klinike sa dožaduje toho, aby si ho tam nechali. Jediným potešením je preňho (okrem alkoholu) dokumentárny cyklus o najväčších cestných nešťastiach v tuneloch. V takomto rozpoložení ho nájde dávny priateľ / „priateľ“ – ktorý mu prebral ženu, teraz ju však opúšťa, a prehovára Jomara, aby išiel za ňou a za vlastným 4-ročným synom. Jomar sa vyhovára, že nemôže cestovať autobusom, pretože v ňom trpí úzkosťou. Až požiar chatky, v ktorej býva, ho vyprovokuje k činu. Jednoducho nasadne na snežný skúter a  vydá sa na cestu: na sever, do malej dedinky, kde žije jeho bývalá so synčekom. 





 
Na svojej ceste Jomar postretá rôznych zaujímavých ľudí: napríklad teenagerku, ktorá žije na samote so starou mamou, mladíka, ktorý ho najskôr obviní z homosexuality, ale potom v Jomarovi nájde spriaznenú dušu, alebo takmer rozprávkového starčeka, žijúceho v stane priamo na zamrznutom jazere, s reťazou priviazanou na jednom konci na vlastnej nohe, na druhom konci upevnenou na snežnom skútri... Význam a symboliku každého zo zvláštnych pocestných a ich životov nie je jednoduché len tak ľahko dešifrovať, ale o to viac to nabáda divákov k premýšľaniu. Možno každý z nich predstavuje jednu etapu života človeka. Možno v niektorých Jomar videl kúsok zo samého seba, iným priniesol niečo do života on, ďalší ho usmernili a povzbudili, a tak ako prišli, tak aj odišli. Napokon, pozná to každý človek z vlastného života. 





Je to v podstate poetické road-movie o ceste nielen v geografickom zmysle, ale aj o ceste životom –  pripomína The Straight Story Davida Lyncha. Aj tak sa však zdá, že snímke niečo chýba. Nie hĺbka, ani melanchólia, ani podnet k rozmýšľaniu, ale niečo medzi tým, azda akási blízkosť: film si totiž od diváka udržuje istý odstup, ste odkázaní pozerať sa naň  z priveľkej diaľky.
Napriek tomu treba uznať, že film je nakrútený celkom príjemne, dalo by sa povedať, že odľahčene: nezaťažuje zbytočnými odbočkami, či vedľajšími dejovými líniami, nehovorí ani neodhaľuje toho priveľa, neutápa sa v žiadnom motíve pridlho, nerieši, nevracia sa, nerozpitváva. Putuje jednoducho ďalej, „na sever“.


Divákom utkvie v pamäti výborný soundtrack, o ktorý sa postarala nórska jazzovo-folková skupina Ola Kvernberg Trio. Dodáva snímke svojskú atmosféru, ktorá aj z depresívnych rozľahlých snehových plání nakoniec urobí celkom príjemné prostredie.
Na sever v réžii skúseného dokumentaristu Rune Denstada Langloa, ktorého označujú za „začínajúcu hviezdu“ vás na jednej strane nesklame, ale na druhej strane vo vás ani nezanechá nezmazateľnú stopu. A možno je to aj jeho úmyslom: len tak jemne brnknúť o nejakú strunu v divákovom vnútri a čakať, čo spôsobí...
Nord (Nórsko, 2009, 78 min.) Réžia: Rune Denstad Langlo. Scenár: Erlend Loe. Kamera: Philip Igaard. Strih: Zaklina Stojcevsk. Hudba: Ola Kvernberg. Hrajú: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads SjNgĆrd Pettersen, Lars Olsen, Astrid Solhaug, Even Vesterhus

Na sever

Autor: Elena Jančušková
Zdroj: Kinema