Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
03. 09. 2018

Náčelník

NáčelníkJednu z možných variant, ako vzniklo silné puto medzi človekom a psom, ponúka americká dobrodružná snímka Náčelník odohrávajúca sa na konci poslednej doby ľadovej 20-risíc rokov pred n.l. Vizuálne podmanivému príbehu nakrútenému v Patagónii, Kanade a na Islande kraľuje náš československý vlčiak, ktorý vznikol skrížením nemeckého ovčiaka a karpatského vlka.

Veľká podobnosť so svojím divokým predkom a ľahšia vycvičiteľnosť mu zabezpečili popri Kodim Smit-McPheeovi hlavnú úlohu. Jeho „herecký“ výkon a uhrančivá krása spoločne s magickým čarom drsnej pravekej prírody kraľujú celej snímke. Na pôsobivosti záberov sa so samozrejmosťou podpísali aj špeciálne efekty, no nenarúšajú zdanlivú prirodzenosť v takej miere, aby poškodili celému vyzneniu. Tvorcovia sa naopak snažili zachovať ducha doby, a preto si povolali na pomoc archeológov, paleontológov a ďalších odborníkov na pravek.
KINEMAVIDEO4369.
Výsledkom je preto vizuálne uveriteľný a pútavo plynúci príbeh určený pre široké spektrum divákov. Čitateľná fabulácia ako aj ľahko stráviteľný scenár a estetizácia z neho robia aj čiastočne edukatívny film pre mladšie publikum. V centre deja totiž stojí 17-ročný chlapec Keda z kromaňonského kmeňa, ktorý prvýkrát sprevádza svojho otca a ďalších bojovníkov na love bizónov. Nehoda ho však odreže od zvyšku kmeňa a on ostane uprostred divočiny sám ponechaný napospas osudu. Najväčším ohrozením sa preňho stávajú hladné šelmy. A práve nad jednou z nich, zraneným vlkom, sa zľutuje, a zachráni mu život. To ešte netuší, že v ňom nájde spojenca nielen na strastiplnej ceste domov.

Tak nejako mal vyzerať začiatok príbehu priateľstva človeka a psa. Je jasné, že také rýchle a idylické to medzi prapredkom psa – plachým vlkom a človekom byť nemohlo. Cesta k pevnému putu musela byť oveľa dlhšia a vyžadovala väčšiu dávku trpezlivosti. Film síce podáva zjednodušenú a idealizujúcu verziu, no pohľad na opustenú dvojicu človeka a zvieraťa zápasiacu so živlami má ambíciu odzbrojiť naše racionálne uvažovanie. A hoci ide o naivné dobrodružstvo, dokáže nás strhnúť a v istých momentoch dokonca v nás vzbudiť dôveru.
Veľkú úlohu zohrali úchvatné scenérie a prostá oddanosť nádherného zvieraťa. To sú základné prostriedky na upútanie divákovej pozornosti a vzbudenie sympatií. V ďalšom pláne sa však otvára kapitola antropologickej štúdie o našich dávnych predkov, ktorí podobne ako divo žijúce zvieratá potrebovali na prežitie existovať v spoločenstve. To ich chránilo, ale aj robilo silnejšími. Snímka tak vo svojej prostote nachádza paralelu medzi ľudskými a vlčími svorkami.

Do filmového príbehu okrajovo vstupuje aj praveké duchovno a animizmus. Nevysvetliteľným javom ľudia kedysi pripisovali magickú moc a v snoch nachádzali odpovede na otázky života a smrti. Snímka preto uprednostňuje intuitívnosť pred logikou, a aj z toho dôvodu sa javia niektoré motívy málo dôvtipné. Domestikácia vlka – psa estetizovanou optikou a počiatok priateľstva je však v tejto podobe atraktívnym kinozážitkom.
Režisér Albert Hughes (Z pekla, Kniha prežitia) nás vzal na cestu do praveku, aby nám ukázal jednu z mnohých interpretácií zrodu puta medzi človekom a psom. Hoci sa intuícia a rozum snažia v príbehu zosúladiť, zostávajú v ostrom protiklade. Pred divákom sa preto otvorí divoký a rozmanitý svet prehistórie v očarujúcom vizuáli, no ľúbivá idealizácia film často mení len na rozprávku pre deti. Občas je však dobré pozerať sa na svet detskými očami a veriť aj neuveriteľnému.
Alpha (USA, 2018, 96 min.)Réžia: Albert Hughes. Scenár: Daniele Sebastian Wiedenhaupt, Albert Hughes. Hrajú: Kodi Smit-McPhee, Morgan Freeman, Natassia Malthe, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Mercedes de la Zerda ...

Náčelník

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema