Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
08. 06. 2010

Nech vojde ten pravý

Nech vojde ten pravýPadajúce vločky snehu s nádhernou hudbou Johana Söderqvista otvárajú aj ukončujú ponurú vampírsku romancu Nech vojde ten pravý (Låt den rätte komma in, 2008). V rukách švédskeho režiséra Tomasa Alfredsona opúšťa klasický hororový žáner prvoplánové bezpečie svojej škatuľky. Balansuje na rozhraní psychologickej drámy a detsky naivnej romantiky, kde presne dávkovanými strašidelno-akčnými priestrelmi dotvára podivnú severskú mystiku filmu o láske dvanásťročného outsidera Oskara (Kåre Hedebrant) a jeho upírskej rovesníčky Eli (Lina Leandersson).





 
Oskar neúspešne odoláva šikane zo strany spolužiakov, hromadí v sebe hnev a stále viac sa uzatvára do vlastného sveta. Doň mu jednej mrazivej noci vpadne z detskej preliezky ošuntelá Eli. V sporo odetom a čudne páchnucom dievčati Oskar nachádza jediného blízkeho “človeka”, hoci ten má upírsku podstatu. Dekadentne sa vyvíjajúce priateľstvo citlivo brnká na strunu núkajúcej sa regulérnosti lásky medzi chlapcom a dievčaťom. Eli funguje v Oskarovom živote ako jediná možná barlička v prekonávaní útrap odstrkovaného a ponižovaného indivídua. Jej nadprirodzené schopnosti zatraktívňujú bohom zabudnuté osudy ostatných obyvateľov temného sídliskového panoptika. Tí – potužovaní alkoholom a existenciálnou nevyrovnanosťou – dotvárajú bludnosť kruhu, v ktorom sa čudný mikrosvet akýchsi bizarných 70-tych rokov minulého storočia nachádza.





Snehobiela krajina po kvapkách krvi vydáva svedectvo o zverskom vyčíňaní permanentne vyhladovanej Eli. No po náruživom kriminalistickom pátraní v Nech vojde ten pravý niet ani stopy. Ťažisko filmu zostáva v silno citovej rovine dvoch maloletých spoločenských vydedencov. Dej plynie pomaly a ticho ako čerstvo padajúci sneh. Napätie graduje precízne a časovo náročne. Pointy kritických situácií dostávajú nečakaný obsah, kontrastujúci s ich dovtedajšou dejovou eskaláciou. Všadeprítomný sneh podčiarkuje ťahavú snovosť životov v ošarpaných sídliskových exteriéroch (režisér tu možno trošku zbytočne “pretiahol” aj minutáž filmu). Zákerná zločinnosť šikany ostro prebíja Elino zúfalé živočíšne zabíjanie. Chladné zlo reálneho sveta občas pripomenie Håfströmov Ondskan z roku 2003, no Nech vojde ten pravý obohacuje trestajúci nadpozemský vampírsky chtíč. Autor sugestívne narába s atmosférou - idea nenaplneného citu, odkázaného na nereálnosť jeho všeobecne prijateľného progresu, vytvára pôsobivú cirkuláciu “príbehovej krvi”, čoby nie v pravom zmysle životodarného hnacieho motora.


Herecký koncert Kåre Hedebranta a Liny Leandersson dôstojne dotvárajú ostatní filmoví protagonisti zmietajúci sa v zakapávajúcom ovzduší, kde sú ich dni skôr či neskôr spočítané. Oskar drží v rukách tromfy života ukoristené z moci nemŕtveho záhrobia. Explikácia Elinho pozemského života absentuje. Pudovo poletuje mestom ako anjel pomsty. Život sa deje tu a teraz - bez zbytočného odôvodňovania a relevantnej príčinnosti…
Låt den rätte komma in (Švédsko, 2008, 114 min.) Réžia: Tomas Alfredson. Scenár: John Ajvide Lindqvist. Kamera: Hoyte van Hoytema. Strih: Dino Jonsäter, Tomas Alfredson. Hudba: Johan Söderqvist. Hrajú: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg, Ika Nord, Mikael Rahm

Nech vojde ten pravý

Autor: Zuzana Ondrišová
Zdroj: Kinema