Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
21. 01. 2010

Nejako sa to komplikuje

Nejako sa to komplikujeNestarnúca Meryl Streep a parádne duo Baldwin-Martin roztáčajú romancu na stare kolená.

Môj dobrý priateľ zo strednej školy mal v ľúbostných vzťahoch vždy jasno. A aj keď sa trošku opil a začal ich riešiť, vyšlo mu jedno a to isté – „je to veľmi zložité“. Podobný názov má i nová komédia Nancy Myers a potvrdzuje, že zlaté pravidlo kamoša platí, aj keď máte o 40 rokov viac.





 Jane v podaní Meryl Streepovej je rozvedená žena, matka troch detí a chuť do života jej určite nechýba. Od rozvodu s Jakeom (A. Baldwin) síce ubehla takmer dekáda, no jeho miesto celkom slušne atakuje architekt Adam. No rodina, celistvá alebo rozvedená, sa spája v nepredvídaných momentoch a regulárnych dňoch ako promócia jedného z potomkov Jane. Je to ten moment, keď sa zíde celá rodina na jednom mieste a nastáva prehliadka citov. A medzi Jane a Jakeom zrazu preskočí tá povestná iskra. A už vzniká ľúbostný trojuholník, kde figuruje jedna žena, jej súčasný nový priateľ a zároveň tretí bod, ktorým je milenec a ex-manžel zároveň.

Je to už tak, hlava sa vám zamotá aj na prahu šesťdesiatky, stará láska nehrdzavie a pre svojich bývalých skrývame mnohí v srdci viac ako čestné miesto. Aj o tom je fakt, že je to veľmi zložité a dajú sa o tom točiť dobré, zábavné filmy. I keď Nancy Myers je ako Michael Bay romantických drám a komédií, do veľkej miery stávka na istotu a raz prekvapí oveľa viac, inokedy menej.


Jej námet, síce na prvý pohľad ošúchaný, vedie k mnohým zábavným situáciám. Od intra filmu až do polovice solí jednu vtipnú scénku za druhou, má celkom dobrý scenár a dobre sa vyvíja. No prekvapivo sa neštíti sa ani pár sexuálnych narážok, ktoré by pobavili aj v tínedžerskom filme. Úprimne, niektoré sú nesmierne vtipné (prakticky všetky s Alecom Baldwinom!), ale iné pôsobia trošku trápne a hoci napríklad tridsaťročné publikum ich akceptovať bude, to šesťdesiatročné, čo prišlo na nový film s Meryl, môže byť máličko zaskočené, keď sa to hemží penisom a pod.
Ale čo, poviete si, keď sa blbne na staré kolená? Lenže Nancy Myers má tendenciu v niektorých filmoch napriek dobrej zápletke začať šermovať aj s vážnejšími témami (ako mi mierne znížila názor na Po čom ženy túžia) a aj jej nový film sa ku koncu začína pomaly vzďaľovať od svižného štartu k rozvláčnemu koncu. Je to finálna polhodina, ktorá by si zaslúžila riadne prestrihať, lebo zbytočne naťahuje stopáž. Alebo sme sa mohli finále zbaviť v prospech zábavnejších scén ako sú tie huličské momenty z párty, videochat, či nečakané kreácie Stevea Martina. 


Je to sčasti škoda, pretože Nancy-režisérka je vždy lepšia ako Nancy-scenáristka. A tentoraz mám dojem, že si napísala slabší kúsok ako napríklad aj Prázdniny. Vie to však zachrániť voľbou hercov, kde ústredná trojica zapadá do diania absolútne bezchybne a každý ťahá film vpred. Mne osobne najviac imponuje duo Baldwin-Martin (a film je výborným navnadením k ich tohtoročnej oscarovej šou), ale je samozrejmé, že Meryl hrá výborne, dokáže zachytiť pochabosť mladice i vážnosť ženy a matky troch dospelých detí. Nezabúdam ani na soundtrack Hansa Zimmera; ten síce do filmu náramne zapadne, no v skutočnosti vykráda sám seba (Prázdniny), ako nechvalne známy James Horner v 90. rokoch 20. storočia...
Nejako sa to komplikuje je dobrá romantická komédia pre viaceré generácie. Určite sa pobavíte, nejednu scénu zapamätáte, no v kontexte tvorby špecializovanej režisérky, akou je Nancy Myers, ide skôr o štandardné dielko. Preto dúfam, že trojročnú tradíciu svojej tvorby nepreruší a v roku 2012 prinesie už znova silný nadpriemer.
It’s Complicated (USA, 2009, 118 min.) Réžia: Nancy Meyers. Scenár: Nancy Meyers. Kamera: John Toll. Strih: Joe Hutshing, David Moritz. Hudba: Heitor Pereira, Hans Zimmer. Hrajú: Meryl Streep, John Krasinski, Alec Baldwin, Steve Martin, Rita Wilson, Daryl Sabara, Hunter Parrish, Lake Bell

Nejako sa to komplikuje

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema