Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
10. 05. 2013

Neuveriteľné dobrodružstvá Tada Stonesa

Neuveriteľné dobrodružstvá Tada StonesaJe načase nakresliť silnú čiaru medzi kvalitnými animákmi a sotva béčkovou európskou produkciou. Uvedomíte si to v momente, keď vidíte trailery na priemernú Zambeziu a ešte horšiu ukážku Tada Stonesa, po ktorej nastúpi predsa len iná liga ako Turbo a Epic. Ak platíte rovnaké vstupné a nie nižšie, je na vašom zvážení, na akú rozprávku ísť. A Tad Stones je slabý film.Tad je roboš na stavbe, ktorý túži zažiť obrovské dobrodružstvo. Dlho sa mu to nedarí, ale keď si ho pomýlia so slávnym archeológom, vydá sa do Peru na veľkú expedíciu. Jeho štvornohý kamoš Jeff ho určite neopustí, postupne do skupiny zapadne aj mladá archeologička (a la Lara C) i nemý papagáj. Ich cieľom je stratené mesto Inkov, ich nepriateľmi lovci pokladov.

KINEMAVIDEO1824.Prvý problém: Tadeo Jones alias Tad Stones je neskutočne otravný protagonista a nie zaujímavý hrdina. Scenáristi ho vykreslili ako posledného hlupáka a potom lusknutím prstu i cez pár scén chcú urobiť z neho eso. Na deti môže pôsobiť tento princíp dobre (poslední budú prví), ale Tad Stones je fakt nesympatický a autori mu nedokázali vytvoriť ani zaujímavú animáciu. Keď sa na stavbe venuje snívaniu a dobrodružstvu namiesto práce, je to zvláštne poučenie pre diváka. Lenivý chlapík, čo nemá v živote šťastie, sa má stať ich vzorom? To je španielska logika.

Samozrejme, je otázkou času, kedy nastúpi vykonštruovaná zhoda náhod a Tad Stones ide do akcie a zrazu je z neho odborník na všetko. Mudrlant zo stavby dostal veľkú šancu a keď príde do terénu, vie sa správne rozhodnúť a pod. Keď si Tad všetko namýšľa, je to naivná scéna amatéra-dobrodruha. Ale keď má to isté využiť v Južnej Amerike, je to ťažko uveriteľné.Scenár sa však príliš nesnaží vymýšľať nič nové, vykráda všetko možné. Indiana Jonesa v prvom rade, to chápe každý divák. Vedľajšia postava archeologičky s vypasovaným tričkom odkazuje na lacnú kópiu Lary Croft. A je to len ďalší otravný charakter. O psíkovi či papagájovi nehovoriac, to sú typické postavičky, od ktorých viete čo máte čakať. Nehovoriac o odhodlanom zloduchovi, ktorý musí padnúť a nebude treba použiť ani veľkú lesť. Ani akčné scény neohúria, opakuje sa valiaci sa balvan, múmia či iné opozerané triky z iných dobrodružných filmov.

Čo je najhoršie, Tad Stones má aj mizerné dialógy, na ktoré natrafíte vždy, keď sa nič poriadne nedeje. Vtipy nefungujú. Pomalé tempo vás dostane, prísť do finále 90-minútovky je fakt zásluha. Pripočítajte si ešte slabučkú animáciu, ktorá leží niekde medzi 3D modelmi a akoby produkciou štúdia Aardman. Môžete ísť na 3D po pár akčných efektov, ale za cenový rozdiel to ani nestojí.Od čias Hurá do Afriky alebo ešte horšie, Cesty na Mesiac 3D, sme sa na poli európskej animácie ďaleko neposunuli. Tad Stones je redundantný animák a v súčasnosti radšej reprízu Krúdovcov.Las aventuras de Tadeo Jones (Španielsko, 2012, 90 min.)Réžia: Enrique Gato

Neuveriteľné dobrodružstvá Tada Stonesa

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema