Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
10. 01. 2014

Nežné vlny

Nežné vlnyMladého Vojtu (Robert Cejnar) zastihla zamatová revolúcia v rozhodujúcom okamihu. Chystá sa na vytúžené rande a v uliciach štrngajú kľúče. Zaskočený situáciou sa vracia do svojho detstva, aby v Nežných vlnách režiséra Jiřího Vejdělka vyrozprával svoj príbeh sľubného klavírneho virtuóza, ktorému život skrížila ryšavá akvabela Ela (Lucie Šteflová).

KINEMAVIDEO1962.Z rúk českého režiséra Jiřího Vejdělka možno očakávať typicky ľahkú romantickú komédiu, žánrovo nadväzujúcu na jeho predchádzajúcich Mužov v nádeji (2011) či Ženy v pokušení (2010). Aj tentoraz sa spoľahol na vlastný scenár, popretkávaný nostalgiou z mladíckych čias na pozadí revolučného prevratu. Divák dostáva Vejdělkovu stabilnú porciu nenáročnej romantiky skrášlenú príchuťou spomienok na rozhodujúci historický režimový zvrat. Sledujeme Vojtu, ako sa prediera detstvom v omamujúcom lone prírody v skromnej usadlosti na brehu rieky. Jeho rodičia tvoria nesúrodý, no milujúci sa pár bývalej nádejnej krasokorčuliarky (Táňa Pauhofová) a vytrvalostného plavca so zlým orientačným zmyslom (Hynek Čermák). Vojtovu nesmelú povahu si veselo podávajú drzí rovesníci i tajomná Ela, ktorú mladík roky obdivuje.

Do Nežných vĺn sa priplieta niekoľko okrajových postáv, aby tak trošku vírili hladinu príbehu, bohužiaľ dosť fádneho a nevynaliezavého. Poštár (Jan Budař) okukáva Vojtovu mamu, podobne ako Vojtov učiteľ klavíru (Vojtěch Dyk), miestny profesor (Jan Hartl) chápavo máva obväzmi pri bitke o jej srdce, činorodá Elina babička (Taťjana Medvecká) velí akvabelistickému klubu a triedny učiteľský zbor nechápavo vrtí hlavami nad pornočasopismi, aby učinili zadosť predstave, ako groteskne sme vlastne pred 89-tym rokom žili.

Režisér s rozdávaním nostalgie prekračuje hranice únosnosti, diváka tlačí do spomienkového rozjímania na úkor príbehovej nápaditosti a zaujímavej dejovej náväznosti. Všetko plynie v otravnom romantickom opare s gýčovo preslnenou krajinnou panorámou a pre Vejdělkove filmy príznačnou vtieravo rozihranou hudbou (Miloš Krkoška). Hercom vkladá do úst nezaujímavé repliky a až na záverečné vtipné sprostredkovanie scény stretu ozbrojených policajtov a revoltujúceho obyvateľstva sa vo filme neodohráva žiadna výbojnejšia scéna, ktorá by diváka prekvapila či ho úsmevne naložila do žiadanej polohy reflektujúceho pamätníka sklonku 80-tych rokov.  Něžné vlny (ČR, 2013, 103 min.)Réžia: Jiří Vejdělek. Scenár: Jiří Vejdělek. Hrajú: Táňa Pauhofová, Hynek Čermák,Robert Cejnar, Lucie Šteflová, Vojtěch Dyk

Nežné vlny

Autor: Zuzana Ondrišová
Zdroj: Kinema