Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
17. 09. 2009

Piráti na vlnách

Piráti na vlnáchŠesť rokov po Láske nebeskej prichádza Richard Curtis s ďalším filmom, ktorý si napísal a aj zrežíroval. Znova pôjde o lásku, o množstvo postavičiek a ich mikropríbehov a opäť je to celé zabalené do výbornej hudby. Zostaňte na našej frekvencii a dozviete sa viac!


 
Píšu sa roky šesťdesiate. Rock vládne srdciam mladej generácie, vlny éteru však preň ostávajú nedostupnými. Štátna BBC ho hrá minimálne, vláda sa nedôverčivo mračí a rodičia sú rovnako prísni, ako vždy boli. Toto je doba v ktorej začínajú vysielať súkromné rozhlasové stanice. Sú to piráti nepoznajúci zľutovanie a zajatcov. Kto raz prepadne ich kúzlu, je unesený navždy. Rock forever!

Piráti na vlnách sú vzdialení príbuzní nielen spomínanej Lásky nebeskej, ale i Across the Universe a Školy ro(c)ku. Príbuznosť s Across the Universe je pochopiteľne v sile dobovej hudby. Tentoraz v originálnom znení, čo má neporovnateľne väčší drajv. Podobne ako v Škole ro(c)ku je tu prítomná posadnutosť hudbou a to dokonca vo viacerých podobách. Od hipisáckej meditatívnej – cez život bez kompromisov – až po narcistické sebaprezentovanie. 


Piráti ťažia z výbornej hudby, ktorá často i čo to zachraňuje (keď je scenár príliš epizódny, alebo film trochu rozťahaný), stavajú na vynikajúcich hercoch (Bill Nighy tentoraz ako noblesný rocker) a vytvárajú veľmi príjemnú náladu, schopnú povýšiť aj priemerné vtípky - na dobré kúsky. Práve ostatné uvedené je podľa mňa najdôležitejším parametrom snímku. Prísne vzato, je to totiž príliš dlhý film (134 min.) a naozaj sa tam chvíľami nič nedeje. Je tiež pravdou, že príbeh nie je ochotný byť skutočným undergroundom a bojovať proti establishmentu. Viniť ho však pre to, by bolo obrovské nedorozumenie. Táto loď sa totiž plaví výhradne na vlnách zábavy. Skupina zaslúžilých hviezd (Nighy, Ifans, Seymour-Hoffman,) spolu so svojimi mladšími kolegami (Chris O'Dowd a Katherine Parkinson z IT Crowd) si evidentne a s doslova hmatateľným plezírom budujú jednu veľkú synergiu. Posádka lode Rock je tak jedným kolektívnym hlavným hrdinom, ktorého je ľahké si zamilovať a len tak ho sledovať, ako si ulietava.
Druhým kolektívnym hrdinom je britská vláda zosobnená v úradníckych karikatúrach ministra (Kenneth Branagh) a jeho poskoka (Jacka Davenporta ste videli ako Norringtona v Pirátoch Karibiku). Práve oni sú nositeľmi deja (čakať to od zhýralých DJ-ov by vlastne bolo dvojnásobne zhýralé) a musia si odtrpieť možno až nadmernú schematickosť a absurdnú žalostnosť. 


Dovolím si povedať, že o príbeh (a teda o ministerských úradníkov) ide až v druhom rade. Ústredný zážitok spočíva v sledovaní klasických životných udalostí (prvá láska, boj o prestíž, sila kamarátstva) podaných, ako mix hudobných hitov a situačných gagov. Divák v kine sa tak vlastne dostáva do situácie v ktorej je vykreslený aj vo filme samotnom: s uchom prilepeným k rádiu (očami nalepenými na plátno) si užíva jam-session obľúbených postavičiek.
Mozaika dobrých i skvelých scénok, príbehov a životných udalostí skupinky ľudí, pre ktorých je rock and roll všetkým. To všetko obalené v dobovej hudbe. Bez nej by bol zážitok o triedu slabší. Neviem, či Curtis namixoval ďalšiu nestarnúcu klasiku, ale rozhodne pre nás pripravil jednu z najlepších párty tohto roka. A tentoraz bez rannej opice...
The Boat That Rocked (USA/SRN/V. Británia/Francúzsko, 2009, 134 min.) Réžia: Richard Curtis. Scenár: Richard Curtis. Kamera: Danny Cohen. Strih: Emma E. Hickox. Hudba: rôzne skladby a piesne. Hrajú: Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Rhys Ifans, Nick Frost, Kenneth Branagh, Tom Sturridge, Emma Thompson

Piráti na vlnách

Autor: Vladimír Kurek
Zdroj: Kinema