Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
21. 10. 2013

Plán úteku

Plán útekuArnie a Sly opäť v jednom filme a nie v sérii The Expendables? To si žiada šikovného režiséra, ktorý by ich udržal pohromade a scenáristu, ktorý by im dal dôvod spolupracovať, alebo riešiť čosi podnetné celých 90 minút. Vzhľadom na svoj vek už Arnie a Sly nedržia kvér celý čas, no novinka sa vidieť dá.Sly hrá experta na väznice a jeho džob spočíva v tom, že sa do každej nechá zavrieť a potom hľadá cestu von. Teraz zobral fušku priamo od CIA, ktorá ho šupla do lochu, ktorý riaditeľ postavil presne podľa jeho manuálov a zrazu je cesta von nemožná. Musí sa teda skamarátiť so spoluväzňom a začať riešiť situáciu – ako odtiaľto von. Proti nim však stoja démonicky riaditeľ väznice a pevná stráž.

KINEMAVIDEO1943.Niektorí fanúšikovia čakali na taký film dvadsať či tridsať rokov, ale teraz je otázne, či budú ochotní vydať sa na síce profesionálne natočený kúsok, no s menšou mierou akcie. Plán úteku totiž nie je od úvodných titulkov do finále narvaný explóziami, prestrelkami, rozbíjaním držiek a ďalšími atribútmi akčných filmov. Naopak, scenáristi si uvedomili, že hlavná dvojica má po šesťdesiatke a kopu akcie by nevydržala, preto prehodili výhybku na pokojnejšiu a nečakane inteligentnejšiu koľaj.

Plán úteku pripomína najmä Prison Break a pri Stallonem sa vám vynoria aj asociácie s Tango a Cash. Po akceptácii zmeny žánru (väzenský triler vs. akčný film) a pomalšom úvode (ktorý by si skutočne zaslúžil skrátenie aspoň o 10 minút) sa rozbehne solídna zápletka. Charaktery oboch legiend sú dobre vykreslené – Sly hrá toho inteligentnejšieho z dvojice a popri šomraní si popod nos mu ako-tak veríte jeho rolu. Arnie je tu skôr z irónie a má napísanú podstatne odlišnú postavu. Sly je snaživý, Arnie si užíva postavu väzňa so štipkou múdrosti a vtipnými epizódami (aj v nemčine).Film pri 115 minútach dobre ubieha, no najmä v druhej tretine ukáže, že zápletku nevie príliš dobre varírovať v rámci žánru. Veľa fines je už povedomých, niekedy si pomôže v scenári skratkou a škoda je, že do konca príde niekoľko nečakaných náhod, ktoré slušne rozbehnutej partii znižujú skóre. Isteže – o dobré vykreslenie nie je núdza, dialógy medzi dvojicou sú pamätné a aj ich roličky sú samo o sebe dostatočne ironické, ale ako celok sa Plán začne rýchlo utiekať k priemeru.

Našťastie z neho vybočí akčným finále, ktoré možno považovať za peknú poctu žánru. Konečne sa duo chytí akcie i zbraní (Arnie tasí obrovský guľomet) a fanúšikovia 80. rokov budú nadšení, kvôli takej akcii sem prišli. Na konci zistia, že jej bolo dosť málo a cesta k nej bola chvíľu šikovná a neskôr zdĺhavá, no nebol to zlý kúsok. Arnie a Sly sú na čele obsadenia, ale Jim Caviezel a Vinnie Jones dobre sekundujú na opačnej strane priazní. A 50 Cent je zrazu hacker?Plán úteku kombinuje súčasnú akciu a veľa prvkov minulých filmov. Výsledok je pozerateľný, menej akčný, ako by ste čakali a fanúšikovia hviezd môžu byť sčasti spokojní. Nedostanú síce plnohodnotnú akciu, ale duo má dobre napísané roly a pasuje aj do tohto prostredia. Viacerí nebudú zrejme nadšení ako z Expendables, ale ako variácia na staré béčka to zaberie. K hodnoteniu eventuálne pripočítajte jeden-dva body podľa pretrvávajúcej obľube k Slyovi či Arniemu z detstva či tínendžerských rokov.Escape Plan (USA, 2013, 116 min.)Réžia: Mikael Hafström

Plán úteku

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema