Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
08. 02. 2014

Predĺžený víkend

Predĺžený víkendVšestranne nadaný filmár, autor úspešných komediálnych drám Juno, Lietam v tom, Ďakujeme, že fajčíte, Kanaďan Jason Reitman, sa nechal uniesť literárnou predlohou Joyce Maynarda, ktorú následne sám adaptoval do podoby filmového scenára. Do kín prichádza režisérov rovnomenný film Labor day, ktorým však nenaplnil očakávania a kvality svojich predošlých titulov.Predĺžený víkend je príbehom o láske životom sklamanej Adele (Kate Winslet) a väzenského utečenca Franka (Josh Brolin), ktorí sa do seba za zvláštnych okolností zamilujú. Dej filmu sa upriamuje na Adelinho syna, trinásťročného Henryho (Gattlin Griffith), ktorý matke pomáha ukrývať trestanca a sám sa vyrovnáva s dospievaním, od vzťahov k rodičom, k Frankovi až po prvú lásku, ktorá sa objaví v jeho živote v tom najnevhodnejšom momente.

KINEMAVIDEO1956.Postavy sú dobré a lepšie, nejestvuje antagonista, až na niekoľko figúrok, ktoré sú neambivalentnými a neplastickými charaktermi samoúčelne slúžiacimi na vybudovanie nátlaku na hlavných protagonistov (príkladom je drzá a na nervy lezúca susedka, neústupčivý bankári , „vlezlý“ predavač a podobne). Adele postaví syna pred životné rozhodnutie, no Henry sa ani v tomto momente nezachová inak, ako správne. Autor atakuje divákove emócie, aby participoval na príbehu a súcitil s postavami, no pôsobí na nás „umelo“, skutočná emócia príbehu chýba.Titul kombinuje melodramatické prvky s prvkami trileru, vzájomne sa síce nevylučujú, no klišé a sentimentalita mu nepridávajú na hodnote. Zaručené prostriedky na vytváranie napätia od hudobného motívu až po strihovú skladbu, ktorá odhaľuje po kúskoch, pričom divák tuší, že príde nepríjemný šok. Postavám bráni v ceste za šťastím prostredie (zákon), čo je typickým prvkom žánru melodrámy, vzťahy sú definitívne a neochvejné, tlak je vyvíjaný len „zvonka“.

Podstatná časť deja sa odohráva v pomerne uzavretom priestore a krátkom čase. Prevažujú priestory domu, kde si postavy za jeden „predĺžený víkend“ vytvoria silné väzby a odrazu ich životy naberajú nový smer. Komplikované charaktery a ich traumatické zážitky z minulosti presahujúce do súčasnosti, mohli byť silnou základňou na vytvorenie dusnej drámy, no film sa prakticky vyhýba konfliktu (okrem hrozby z vonku, ktorou je polícia) a pozornosť udržiava budovaním napätia, čo mu však, najmä v úvode nevychádza. Príbeh v mnohých ohľadoch pôsobí svojou kostrbatosťou nevierohodne. Naratívne sa uchýlil k retrospektíve, nedopovedanými flashbackmi skladá odpoveď na hádanku o Frankovej minulosti, o jeho zločine. Retrospektíva je využitá aj pri prehĺbení pozadia postavy Adele - vraciame sa k jej najtraumatickejšej životnej skúsenosti, no pôsobí ako lacný pokus vyvolať u diváka smútok (stotožniť sa s postavou). V príbehu nemá opodstatnené miesto a podobné dejové odbočky len zbytočne trieštia dielo a robia z neho nejednoznačnú a tak trochu povrchnú zmes všetkého a zároveň ničoho.

Východisková situácia, do ktorej sa postavy na začiatku dostávajú je pomerne neobvyklá a to, ako v danom momente reagujú je z hľadiska reálneho pohľadu neakceptovateľné. Ich rozhodnutia, motivácie a často ani konania nemajú váhu presvedčivosti a nemožno sa ubrániť pocitu, že dejové zvraty sú scenáristickým konštruktom. Príbeh je situovaný do malebného amerického mestečka, z obrazu sála vôňa ihličnatých stromov, navoskovanej drevenej podlahy, ale najmä broskyňového koláča, vďaka ktorému k sebe nájdu Adele a Frank cestu.
Príjemná estetika je v mnohom podobná snímke Juno. Predĺžený víkend neobsiahol kvality, na ktoré sme u tohto mladého autora zvyknutí, kde dominantou jeho filmov sú predovšetkým výborné dialógy a sympaticky bizarní hlavní hrdinovia. Predĺžený víkend aj napriek vytknutým nedostatkom obsahuje atmosférické a malebné obrazy, ktorým sa divák obľubujúci romantické príbehy ochotne odovzdá. Stačí len pristúpiť na režisérovu hru a možno ešte uveríme na lásku so šťastným ko... koláčom.Labor Day (USA, 2013, 111 min.)Réžia: Jason Reitman. Scenár: Jason Reitman, Joyce Maynard. Hrajú: Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith

Predĺžený víkend

Autor: Roberta Tóthová
Zdroj: Kinema