Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
12. 09. 2016

Psie srdce

Psie srdce„This is my dream body“. A toto je snový film americkej hudobníčky, režisérky, experimentátorky, výtvarníčky a performerky Laurie Anderson, ktorá v asociačnej filmovej eseji plnej fantázie a hlbokých výpovedí zlúčila nezlučiteľné. Nejde o žiadny dadaizmus. Ten sa rozpadol, pretože každý nezmysel napokon vždy dáva zmysel. A preto možno nájsť paralely aj medzi 11. septembrom, porodením psa, Kierkegaardom či smrťou.

Anderson sa rozhodla osobitou formou vyrozprávať svoje osobné postrehy, vnemy a dojmy a do obrazovej koláže zlepila pochopenie života a smrti. Čokoľvek je napísané o tomto filme, dá zmysel až vo filmových obrazoch. Aj to je dôvod, prečo sa známa umelkyňa rozhodla dať svojim myšlienkam filmovú podobu. Vznikla tak báseň, nie ľahko čitateľná, no o to silnejšia. Experimentálna podoba si isto vyslúži kontroverzné reakcie. Treba však dať šancu filmovej atypickosti, ktorá často vo svojej nejednoznačnosti a nejasnosti povie viac ako priama výpoveď.
KINEMAVIDEO4019.
Výsledkom jej trojročnej snahy je nádherná obrazová kompozícia, v ktorej uchopila vlastný žiaľ, aby sa vyrovnala so smútkom, čo ju ťaží. Proces sa vo filme zavŕšil jej pochopením a odovzdaním ďalej. Niektoré zdanlivo šokujúce myšlienky rozvíja a dáva priestor podobne cítiacim recipientom. Akokoľvek vyznieva úvod snímky neprípustne, neláme sa žiadne tabu. Ide totiž o sen, v ktorom je dovolené všetko rovnako ako v jej filme. Láska k zvieraťu sa môže aj v tejto forme preniesť do snových zážitkov.

Hoci snímka často sníva, vyžaduje si bdelého diváka. Nejde totiž o absurdný výkrik do tmy, ktorým sa chce starnúca autorka ešte zviditeľniť. Jednotlivé obrazové sekvencie tvorené dokuzábermi, fotografiami a autorkinými kresbami, podfarbené jej hudbou i hovoreným slovom, sú významovo prepojené. Originálnu súvislosť našla aj medzi jej sučkou Lolabelle a ľuďmi, ktorí s hrôzou zistili, že nebezpečný predátor prichádza z neba.
Američania sa aj po 15 rokoch neustále vracajú k tragickým zážitkom z 11. septembra a Laurie Anderson predkladá ďalší pohľad. Následky a dopad na krajinu, strach a paranoja ako i strata súkromia predstavujú ďalší motív filmovej koláže. Keďže režisérka bilancuje to, čo ju ťaží, nekompromisná je aj jej kritika podozrievavej americkej politiky plnej sledovania, odpočúvania a čítania osobnej korešpondencie.

Aj to je však len vedľajšia línia príbehu, ktorého hlavnými témami sú láska a smrť. Nahlas vyslovuje i demonštruje, že zviera môže byť človeku bližšie ako vlastná matka. Zlomila ďalšie tabu, ktoré mnohým nie je dovolené vysloviť, hoci to cítia rovnako.
Keď divák pristúpi na Andersonovej obrazovo-filozofickú hru, fragmenty zľahka poskladá a otvorí sa mu pohľadu na jej vnútorný i vonkajší svet. Jej osobná filmová terapia popretkávaná Kierkegaardovými, Wittgensteinovými a budhistickými duchovnými ideami môže formovať aj diváka. Napriek tomu, že vo filme nezaznie meno jej manžela Lou Reeda, venovanie ako aj záverečná skladba deklarujú význam kľúčovej osobnosti formovania jej života a hĺbku jej citov.
Heart of a Dog (USA, 2015, 75 min.)Réžia: Laurie Anderson. Scenár: Laurie Anderson. Hrajú: Archie, Jason Berg, Heung-Heung Chin, Bob Currie, Paul Davidson

Psie srdce

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema