Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
28. 01. 2010

Rollerky

Rollerky(Film je hodnotený v rámci svojho žánru, autorovho subjektívneho pohľadu a v kontexte prístupu k cieľovému divákovi. Nie je možné porovnávať všetky tituly s hodnotením 8/10 s aktuálne hodnoteným filmom. Neplatí teda, že napr. Nehanební bastardi s hodnotením 9/10, sú vlastne skoro rovnako kvalitným dielom ako Rollerky. Ďakujeme, že sa táto téma nebude riešiť v diskusii. Pozn. šéfredaktora)

Koľkokrát sa rozhodla etablovaná herecká hviezda zmeniť na chvíľočku povolanie (no nie miesto výkonu "Hollywood") a sadla si na režisérsku stoličku? Nie raz. V nejednom pokuse známych hereckých mien vykukne kvalitný film. U Toma Hanksa či Bena Afflecka to zrejme čakáte, u perfekcionistky Jodie Foster platila stávka na istotu, ale Drew Barrymore?





 Bliss v podaní Ellen Page má v živote pech. Jej mamka by ju najradšej poslala do každej súťaže krásy a noblesy v okrese, no ona je vnútri malá rebelka, dáva prednosť rocku a z texaskej diery, by najradšej okamžite vypadla. Posledné vystúpenie skončilo rodinným fiaskom a modrým prelivom vlasov. Fuška servírky jej prinesie pár šupov do rozpočtu, ale z letargie ju nevtrhne. Až nečakaný výlet do susedného mesta ju privedie k dravej zábavke menom Roller derby, kde súťažiaci zápolia na kolieskových korčuliach podľa vlastných pravidiel. Zrazu je neskorá puberta živšia...

Rollerky sa na nič nehrajú – v scenári, reklamnej kampani či vo svojom obsahu. Ellen Page na plagátiku odhaľujúca odhodlanie (i kúsok nôžky pre oko mužského diváka) a prípravu na jazdu na korčuliach. Viac ako samotná jazda či zvláštne Roller Derby však púta svet a charaktery, ktoré pripravila divákom Drew Barrymore.


Je to uveriteľný príbeh sedemnástky, ktorá sa hľadá a svoj obraz nevidí v rodine, škole či brigáde. Staré dobré „dievča nevie, čo v živote chce“ tvorí prvú epizódu filmu s nútenou scénou súťaže, absenciou lásky, zmyslu života. Stotožnenie sa s Bliss prebieha okamžite – chápete vzdor i skrytú túžbu jej postavy. Ubitie stereotypom je pekne vpálené do kontrastu s prvou dynamickou scénou a objavením Roller Derby. Nový kolektív, nová nádej, pekné kamošky a chalani...
Nie vždy je jasné, čo bude nasledovať – na druhej strane sa občas mihne otrepané klišé, najmä pri budovaní love story, ktorá zrejme nie je silnou stránkou umenia Drew Barrymore za kamerou – zrejme preto, že sama často hrala v tuctových kúskoch. Ale množstvo zaujímavých scén vrátane parádnej finálnej tretiny ukazujúcej správnu gradáciu, rozhodne nie je na zahodenie.
Sonda do života dievčenskej duše má množstvo podôb a očakávaný dej (objavenie nového hobby, chlapca, a predsa aj nové problémy, napríklad s rodičmi), no nikdy neskĺzne do kútika ubitého filmu. Naopak, je dravá, mladá – a pritom pracuje (schválne s ambíciou vystihnutia univerzálnosti príbehu bez ohľadu na dobu a generáciu) s totálne archaickou výpravou ako z 80. rokov. Ak by ste film nepoznali, hravo by ste mu mohli tipnúť rok výroby 1987 – už len zistiť, či to bol Barrymorovej zámer alebo jej to skrátka takto na prvý šup vyšlo.  


Množstvo pozitívneho sa viaže k ženským hereckým výkonom. Marcia Gay Harden je správna starostlivá (a zároveň otravná) mama, Juliette Lewis sa podobne vyšvihla k svojskej úlohe, ale je to samozrejme Ellen Page ťahajúca vpred celé dobrodružstvo mladej rollerky. Je presvedčivá ako v Juno a miestami svoj výkon vybičuje ďalej.
Filmu chýba snáď len šikovnejší strih (111 minút je príliš, desať mohlo vypadnúť), inak ide o nevybrúsený diamant žánru a jeden z najlepších režijných debutov hereckej star. Čaká na vašu podporu – radím ju odovzdať, nech sa u nás objaví podobných prekvapení viac.
Whip It (USA, 2009, 111 min.) Réžia: Drew Barrymore. Námet: Shauna Cross – román Derby Girl (2007). Scenár: Shauna Cross. Kamera: Robert Yeoman. Strih: Dylan Tichenor. Hudba: The Section Quartet. Hrajú: Ellen Page, Sarah Habel, Shannon Eagen, Edward Austin Austin, Mary Callaghan Lynch, Marcia Gay Harden

Rollerky

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema