Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
31. 05. 2015

Samba

SambaV klasicky neklasickom štýle sa stretla režisérska dvojica Olivier Nakache a Eric Toledano, aby naservírovali ďalšiu porciu príbehu nesúrodej dvojice. Nedotknuteľní sú aj hrdinovia ich najnovšej snímky, ktorá spojila nemajetného imigranta bez pracovného povolenia s materiálne zabezpečenou manažérku v kritickom duševnom rozpoložení.

Paralely medzi megaúspešnými Nedotknuteľnými a Sambou nájdeme, aj keby sme nechceli. Našťastie, režisérska dvojica nevykráda samých seba a na rozdiel od predchádzajúceho titulu sa posunula k inej spoločenskej problematike, navyše k výsostne aktuálnej a nekonečne zacyklenej v každej vyspelej európskej krajine.
KINEMAVIDEO3456. Témy imigrácie a multikulturalizmu rezonujú v kinematografii západných krajín už veľmi dlho a čo tvorca, to iný uhol pohľadu. Už len samotní Francúzi ju obracajú z každej strany. Za posledné roky najviac zaujali Jacques Audiard s väzenským Prorokom a okrajovo aj Bruno Dumont s filmom o dvojakom fanatizme - Hadewijch - Medzi Kristom a Alahom. V Británii si na zneužívanie prisťahovalcov posvietil Ken Loach so snímkou V krajine slobody a za pozornosť stojí aj Nepozvaný hosť Američana Toma McCarthyho.
Práve s tým má Samba najviac spoločného. V nepozvanom vstúpi do života citovo vyprahnutého muža dvojica imigrantov, ktorí mu vrátia chuť do života. V snímke Samba zase osud vyhoretej manažérky získa nový rozmer po príchode mladého Senegalčana. Nakache a Toledano žánrovo mixujú vážne témy a sociálna dráma často vyúsťuje do komédie. Odľahčená rovina ako i obrátená stránka pomoci ústrednej dvojice búra žánrové klišé a s nenútenou empatiou približuje príbeh Sambu.

Prisťahovalca zaseknutého v nemilosrdnej imigračnej politike napriek lákavému filmárskemu stereotypu neidealizuje, ale odkrýva aj jeho morálne poklesky. Samba nebalansuje na hrane zákona pre zločinecké praktiky, ale zlyháva v pomoci priateľovi. Vedľajšia dejová linka, ktorá sa v závere zmení na kľúčovú, dokresľuje leitmotív nekonečnej snahy získať povolenie na pobyt v krajine. Pre svoju budúcnosť a pre zabezpečenie príbuzných v rodnej krajine často mení svoju identitu a frustrácia je na dosah.
Paradoxom fabuly je spojenie hlavného protagonistu z okraja spoločnosti so ženou z „vyššej kasty“, ktorá ako dobrovoľníčka ponúka imigrantom pomoc. Nakoniec je však ona tou, čo ju v potrebuje viac ako jej zverenec. Omar Sy a Charlotte Gainsbourg sú korením sociálnej dramédie, ktorá sa spolieha na ich prejav. Citlivo a zainteresovane prenikajú do svojich postáv a dávajú im priestor na vykreslenie krehkosti ich prehlbujúceho sa vzťahu. Aj vďaka nim splýva dráma s komédiou s nejednoznačným vyznením.

Zámerom tvorcov bolo v kontexte príbehu upozorniť aj na protipóly v pracovnej a profesijnej oblasti. Kým jeden vníma prácu len ako prostriedok na prežitie, druhého profesia stiahla na psychické dno. Oba prípady však vyúsťujú do vnútorných i vonkajších konfliktov.
Autori postavili snímku na spojení protikladov, čo im opäť umožnilo kreovať vtipné i dramatické momenty. Práve na prelínaní protikladov stavajú svoj rukopis a to robí ich filmy atraktívnymi. S preháňaním to nepreháňajú a pozíciu Nedotknuteľných si upevnili. Samba však zrejme neroztancuje celé zástupy divákov.
Samba (Francúzsko, 2014, 118 min.)Réžia: Olivier Nakache, Eric Toledano. Scenár: Delphine Coulin, Muriel Coulin, Olivier Nakache, Eric Toledano. Hrajú: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim, Izïa Higelin, Liya Kebede

Samba

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema