Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
01. 01. 2013

Sammyho dobrodružstvá 2 3D

Sammyho dobrodružstvá 2 3DSammyho dobrodružstvá pokračujú. Belgičania dokázali zarobiť dosť chechtákov, takže nám ponúknu ďalší príbeh korytnačiek v mori, ktoré stretnú zúfalé i bláznivé charaktery a diváci sa s nimi snažia dostať na koniec štandardnej, no slabšie vyplnenej stopáže. Iba farebné a 3D nám nestačí.Sammy a Ray sú dobrí kamoši, ktorí si nažívali pri korálovom útese, no teraz sa dostali do šlamastiky, keď ich vylovili pytliaci a odvliekli do megalomanského akvária v Dubaji, kde si boháč urobil radosť. No aj v tomto svete existujú pravidlá, točia sa okolo Veľkého D, ktorý to tu akože riadi s pomocou zlých poskokov. Cieľ Sammyho a Raya je jasný: zdrhnúť odtiaľto čo najskôr, a to pomocou mladých parťákov, ktorí sa sem musia najprv dostať, a potom ich čaká spoločný útek.Pri zrušenej premiére Hľadá sa Nemo 3D neostáva deťom už nič iné, ako sa kamošiť skôr s morskými korytnačkami ako sympošmi z Pixaru. Prekvapivo dobrý štart s načrtnutím deja navnadí aj dospelých – únos je zosnovaný dobre a má akceptovateľnú pointu. No v momente, keď príde na scénu Veľký D, odhalí aj ten najmenší divák, že Belgičania opäť vykradli iný animák – a to Príbeh žraloka, ktorý sa úspešne snažil navodiť mafiánske prostredie pod vodou. Pritom nápad s odvlečením do Dubaja je fajn, no keď už tam dve korytnačky prídu, dej sa spomalí a musíme siahodlho čakať na záchranu (čo je síce fajn paralela s pocitmi hrdinov, no málokto ju asi ocení). Tak nás čaká klasická prehliadka postavičiek, ktoré sa ocitli na rovnakom mieste, súcitia s hrdinami a radi by sa odtiaľto dostali tiež.


Druhá časť filmu opäť načrtne nádej na pekné dianie – v momente, keď dorazia mladšie korytnačky a dej sa zvrhne na animovanú verziu Prison Break. Keď sa všetky živočíchy pripravia, nastane solídna akcia a Sammyho dobrodružstvám sa vráti potrebné tempo. Striedanie tempa nie je príliš dobré ani pre detského diváka, ktorý sa v polovici môže začať rýchlo nudiť. Akcie nie je veľa, hoci treba uznať pár dobrých dynamických scén, kedy sa aspoň niečo deje a vychádzajú najlepšie z celého filmu. Horšia je už humorná línia, prvých 15-20 minút sa ešte film drží v dobrej rovine, no potom padne a už sa valia detinské vtipy, kedy musí niekto či niečo padnúť, buchnúť sa a divácka obec sa tradične bude deliť na zívajúcich (12+) a pomerne zabávajúcich. Ťažko povedať, či je to náramná škoda, pretože títo autori sa na prvý pohľad nedokážu zbaviť tony klišé a vrstvia ich čoraz viac. Prostredím, narážkami, aj postavičkami a ich vizuálom – nájsť tu niečo skutočne originálne je umenie!

A prekvapivo sa mi nepozdáva ani animácia. Jednak samotný vizuál pôsobí často chudobne a chýbajú mu rôzne efekty v pozadí. Lacné efekty nedokážu nahradiť fakt, že voda je príliš pokojná, bublinky sa tu často nevyskytnú a len málokedy vás niečím upúta. Postavičkami, prostredím, vizuálnym nápadom. S výnimkou dvoch akčných scén, ktoré akoby natočil iný režisér, zízate na plátno a uvedomujete si, že ten prekomplikovaný farebný vizuál asi prebíja sotva priemerný vizuál. Opäť zopakujem – Sammy má fakt šťastie, že o pár týždňov nepríde desať rokov starý Nemo, lebo by ho schoval do vrecka.Samozrejme, málo náročný detský divák dostane očakávanú porciu v podobe nového animáku a ak mu bude stačiť, že vidí iný dej, pár nových postavičiek, trošku akcie a to celé je v 3D, bude spokojný. Ale jeho doprovod (starší súrodenec, rodič) bude škrípať zubami, lebo zaplatiť plné vstupné za európsky priemer nie je úplne košér. Pár plusových bodov za úvod a finále, dobrú hudbu či dve akčné scény, no na všetko ostatné sa budete snažiť zabudnúť hneď po vyhodení popcornovej škatule pri vchode.Sammy’s avonturen 2 (Belgicko, 2012, 93 min.)Réžia: Ben Stassen, Vincent Kesteloot. Námet: Ben Stassen, Domonic Paris. Scenár: Domonic Paris. Hudba: Ramin Djawadi. Hrajú: (v slovenskom znení) Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová, Maroš Slovák, Peter Sklár, Martin Kaprálik, Vladimír Kobielski, Zuzana Porubiaková

Sammyho dobrodružstvá 2 3D

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema