Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
18. 03. 2016

Séria Divergencia: Experiment

Séria Divergencia: ExperimentDivergencia je séria, ktorá akosi žije v tieni Hier o život. Našťastie Hunger Games skončili a môže si žiť svojím životom a pokúsiť sa ukončiť sériu lepšie ako konkurencia s Drozdajkou.

Je náročne nastúpiť na dejovú líniu bez znalosti dvoch minulých dielov, takže volím krátke resumé: Jeanine je mŕtva, Chicago zdanlivo oslobodené, ľud smeruje k hradbe a túži zistiť, čo sa rozprestiera na druhej strane. Tris a Štvorka sú spolu, ale Caleb je za mrežami a čaká na súd. Práve ten začína deliť prežívajúcich na niekoľko táborov: jedny by chceli skoncovať so zástupcami minulého režimu, ďalší sa nemôžu pozerať na popravy. Dobrodružná výprava za hradbu nakoniec ukáže, čo sa tam skrýva, kto tam žije a ako súvisí život v Chicagu s bývalými frakciami a divergentnými so zvyškom sveta. Najmä Tris čakajú nové rozhodnutia, desivé tajomstvá i pohľad do minulosti. Je dôležitá a súčasne zraniteľná.
KINEMAVIDEO3861.
Zámerne vám nechcem napísať viac; pripravili by ste sa pripravili o najväčšiu devízu Experimentu: pútavý dej. Je stále napínavý, kúsok vám prezradí, aby vás mohol eventuálne neskôr zradiť a stále tvoriť nové tajomstvá. Na pomery dystopického žánru neprináša veľa a nie je ultraobjavný, ale spôsob, akým rozvíja klbko mystéria, je chvályhodný. Šokujúca pointa nepríde a po toľkých zástupcoch žánru vás už máločo prekvapí. Ale spracovanie vyšlo dobre.

Už v prvej recenzii som spomínal, že potenciál na vyššie skóre je – pri treťom filme sa začína plniť, čo je opak Katniss, ktorá pri trojke narazila na umelo cvaknutú poslednú knihu na dva filmy. Keď chcete mať 120-minútový kinohit, ale šetríte obsahom, zdržujete scény, skúšate publiku otrocky servírovať témy a klincovať veľkou pointou, aby prišlo ešte raz. Obava, že Experiment dopadne podobne, sa neplní; film si oproti predchodcom polepšil.
Azda môže za to fakt, že na priemernú dvojku ľahko nadviazať, no skôr zaujme lepší balans celkového osadenstva. Existujúci favoriti sú lepšie namixovaní: okolo Tris sa nemusí točiť celý osud, Štvorka má trošku hlbší podtón ako byť silný búchač (nebojte, pár skupín zmláti), Caleb a Peter dostávajú rovnaké úlohy, a vyložia si ich odlišne. Nové postavy zapadnú do diania a posúvajú diabolské plány či rozličné machinácie. Jeff Daniels si Davida užíva a ostatní sa javia ako videné archetypy, ale prekvapia. Zaberie dualita medzi dianím v Chicagu a za hradbami. Obe miesta čelia istým osudovým momentom, hrdinovia sa snažia naplno a my striedavo odhalíme ďalšiu niť prepojenia. Funguje to lepšie ako iba na jednom mieste. Prečo tá zmena? Zrejme pomáha angažmá Stephena Chobskeho, ktorý stojí za skvelou drámou Perks of Being a Wallflower a s postavami to vie.

Keď sledujete film na veľkom plátne i dobrom zvuku (IMAX, ďakujem), zrazu oceníte všetky nuansy. Futuristickú architektúru, solídnu kameru pri objavovaní nových miest, dunivý zvuk v dobrej chvíli, aj nie príliš originálny, ale funkčný soundtrack (zdá sa, že sa začína vykrádať ďalší kus Hansa Zimmera – jeho vlaňajší Chappie). Ak si spojíte známe postavy v nových situáciách, objavované destinácie a dobrý audiovizuálny kabát, funguje to. Akčných scén nie je príliš – a sú natočené spoľahlivo.
Oceňujem, že Experiment nemusí nutne šokovať veľkou pointou v závere a vyraziť dych. Vystačí si s posunom v sérii, má nádej na dobré finále a existuje ako kúsok mozaiky, čo sa dá vidieť aj znova a nemusíte si do pamäti nutne ukladať dvoch predchodcov. Takže paradox: kvalita série stúpla.
PS – Je možné, že menšie plátna a český dabing uberú na dobrom pocite, vtedy odpočítajte bod.
Allegiant (USA, 2016, 121 min.)Réžia: Robert Schwentke. Hrajú: Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels...

Séria Divergencia: Experiment

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema