Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
06. 09. 2014

Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil

Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždilPri Sin City 2 vás zaujímajú odpovede na dve otázky: či má také spracovanie miesto aj po celej dekáde a ako si počína v žánri komiksov po filmoch od Marvelu či celej novej Batman trilógii (!); tak dlho trvalo Rodriguezovi a Millerovi uviesť do kín dvojku.Stavba opäť využíva epizódne rozprávanie: intro Just Another Saturday nás pripraví na trojicu hlavných poviedok a nechá vyniknúť efektívne vyčíňanie Marva. Titulná A Dame to Kill For tvorí druhú tretinu, má niekoľko výrazných postáv: Dwight McCarthey (Josh Brolin) podlieha kúzlu bývalej milenky Ave (ďalšia silná rola pre Evu Green), ktorá ho zrazu navštívi po rokoch a narazí na tvrdé päste šoféra Manuta. No Ave spriada hlbší plán a Dwight sa zapletá do mozaiky. Je to asi najlepšia, ucelená poviedka, z ktorej cítiť skorší dátum vzniku a Ave je jedna z najvýraznejších postáv v Sin City filmoch.

KINEMAVIDEO2109.Frank Miller do deja prilepuje aj dvojicu určenú pre tento film a je zrejmé prečo: výrazne odkazujú na dej jednotky a najmä jednotlivé osoby na čele so senátorom Roarkom. The Long Bad Night je zas efektívne rozdelená na dve časti, prvej sa dočkáme hneď, druhá nasleduje v poslednej tretine filmu a je vhodnou variáciou, keďže obe časti zdieľajú niektoré pasáže. Finále v podobe Nancy’s Last Dance je pomyselnou rozlúčkou s viacerými postavami dvoch filmov.

Delenie na poviedky má výhodu, že rozbíja film na niekoľko častí a nemusí nás držať v jednej línii 100 minút – a navyše sa osvedčilo po vzore jednotky a supluje čítanie niekoľkých zošitov komiksu. Osobne som prekvapený vykreslením všetkých charakterov – aj keď sa menili niektoré mená v obsadení, postavu dokážete rozpoznať. Starí známi pôsobia presne ako chceme, najmä Marv či Nancy, nováčikovia dobre zapadnú, najmä charizmatický Joseph Gordon-Lewitt, Josh Brolin i spomínaná Eva Green.Z pokračovania cítiť, že má solídny scenáristický základ, ale postupom času zistíte, že scény sa podobajú a motivácie hrdinov tiež. Padnúť do víru zločinu, vymotať sa, často pomstiť – dva filmy po sebe riešia to isté a je dobré, že tento netrvá dlhšie. Spracovanie po dekáde má stále svoje čaro: poctivý čiernobiely komiks je obohatený o farby v jednotlivých scenách tvoriace silny kontrast: výbuchy hýria farbami, ale lepšie padne červená stopa po krvi či výdatnom rúži na perách Evy Green – a jej kombinácia so zelenými očami je takmer magická. Miesto pre taký film a ešte aj epizódny tu je.

Viac bude do očí biť spracovanie v porovnaní s inými komiksami posledných rokov. Sin City je v tomto smere old-school akcia, kde sa lámu kosti, rozbíjajú držky a tečú potoky krvi. Môže to byť aj dobrá náhrada za umiernené Expendables v tejto sezóne, ale mladé publikum si asi povie, že tento film je pre starých a na tento typ vendetty s výnimkou toľkého násilia a pár efektných scén s odťatými hlavami nie sú takí zvedaví. Čo neznamená, že sa nedočkáme pár pekných akcií, prestreliek či prienikov do barákov. Alebo aj vrtenie zadkom Jessicy Alba v známom bare za sprievodu dobrého soundtracku.Dvojka Sin City prináša novú porciu toho istého. Už nemá taký silný kultúrny dopad ako prvý diel, lebo doba i komiksy sa rapídne zmenili. Neohúri postavami, jednotlivými scénami, brutalitou. Ale každý, kto si chce do mozaiky hriešneho mesta doplniť pár ďalších príbehov s dobre obsadenými hercami, je vítaný.
Prečítajte si aj rozsiahlu recenziu prvého Sin City TU.Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill For (USA, 2014, 102 min.)Réžia: Frank Miller, Robert Rodriguez. Hrajú: Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin

Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema