Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
13. 04. 2012

Snehulienka

SnehulienkaTarsem Singh a Snehulienka idú na papieri celkom k sebe. On je známy vizionár a má za sebou pár zaujímavých diel, ona je dobrá predloha a bolo otázkou času, kedy vyprahnutý Hollywood zas vyštartuje po klasickej rozprávkovej látke. Ale výsledok je podivne malátny a plný paradoxov.Príbeh sa snaží byť moderný už len tým, že tu máme síce klasický problém, že zlá kráľovná chce byť najkrajšia vo svete a keď zistí, že je tu nejaká Snehulienka, o ktorú sa sama stará, keďže jej ostala z minulého manželstva, rozhodne sa konať. No osemnástka z paláca zdrhne za sedmičkou trpaslíkov a zlá kráľovná sa chce vydať za pekného princa, aby jej pokryl náklady na živobytie. Do toho sa však musí priplichtiť Snehulienka znova, aby naďabila na princa a bola láska ako svet.

KINEMAVIDEO1317.
Problémov novej Snehulienky je viacero a jasne ukazuje, na čom vstáva a padá Hollywood 2012. Klasický dej nie je dostatočne zaujímavý, varíruje sa ostošesť. Sú tu základné postavy, no ich motivácie či roly sú značne odlišné. Snehulienka ide do lesa a je líderkou drobcov, čo má zmysel. Princ skáče medzi palácom a lesom – a tu už cítite, že je očividná snaha vzdať poctu predlohu. Tá dvojica sa musí dať nejako dokopy. Sedmička trpaslíkov tvorí podivný kolorit a detinský humor. A nakoniec snaha o veľké herecké sólo Julie Roberts, ktorá má byť zlá kráľovná, no v skutočnosti je len Julia Roberts v drahých šatách, ktorá sa občas tvári naštvane – ale od pravej zlej kráľovnej má tak ďaleko, že jej rolu veríte len naoko (počkajme na Charlize Theron, ktorá v konkurenčnej verzii mrazí pohľadom už z traileru!). Ešteže tu ostalo zrkadlo, jablko a pár klasických prvkov.Obsahová časť je teda rozbitá na franforce a 106 minút plynie občas veľmi pomaly. Varírovaný dej nemá totiž toľko zaujímavé momenty, aby ste sa tešili na to, čo sa stane o chvíľu či dve. Vaša nádej sa preto začne upínať na inú očakávanú devízu – Tarsemov vizuál.

Osobne však začínam pochybovať o tom, či sa Singhova kariéra uberá dobrým smerom. Po veľmi dobrej Cele a solídnom Páde nám vlani ukázal ťažkopádnu Vojnu bohov a teraz sa zablysne ešte slabšie. Môže za to producent Brett Ratner (ktorému dodnes nezabudneme X-Menov 3) alebo iné hlavy štúdia? Alebo zlá alokácia rozpočtu? Keď sa pozriete na kostýmy, berú vám dych v každej scéne a sú fantastické, menia sa a šialený make-up prispieva k osobitej vízii. Ale inak je vizuál až príliš suchý. Ukážka to naznačila – a plná stopáž potvrdí. Tarsem tu strieda sotva päť lokácií a to na plnohodnotné dobrodružstvo jeho formátu nestačí. Raz za čas sa vypne k parádnemu výkonu – má dobrú akčnú scénu, ponúkne ľahký vtip a aj dobrý nájazd kamery. A Alan Menken dodal peknú hudbu a pár piesní (vrátane finálnej), ktorá dlho nevyfučí z hlavy. Je to však poriadne nevyrovnaný celok, pričom paralela s Vojnou bohov je podobná. Keď tam zúrila efektná akcia, bohovia šľahali bičom i efektné krviprelievanie nevedelo skončiť, bola to paráda. Keď sa dvadsať minút vliekol dej iba v dedine, bola to takmer nuda.

Snehulienka núka paradoxne rovnaký výsledok. Nemá príliš bohatý dej, je zamotaná iba naoko, aby sa striedali postavy a lokácie. Občas sa bavíte, potom zase nie. Tarsemovi sa rozbíja všetko – aj ten vizuál, na ktorý sa mohol spoľahnúť. Niekedy je strašne statický a keď forma stojí, obsah sa nedokáže vyšvihnúť a zachrániť to ostatné. Korunu všetkému nasadí slabučký český dabing, čo zvýrazní slabé kvality filmu ako kedysi plochá séria hlasov u Eragona.Chápem, že toto má byť alternatívna verzia Snehulienky, čo má pôsobiť ako sitcom i Bollywood, ale výsledok je riadny guláš. Ak má byť jednoznačne toto verzia pre maminy s dcérami, čaká ich ľahká variácia, kde je všetko a nič. Ale chce sa vám to hľadať v takom prazvláštnom mixe?Mirror Mirror (USA, 2012, 106 min.)Réžia: Tarsem Singh. Námet: rozprávka bratov Grimmovcov. Scenár: Melissa Wallack, Jason Keller. Kamera: Brendan Galvin. Strih: Robert Duffy, Nick Moore. Hudba: Alan Menken. Hrajú: Lily Collins, Julia Roberts, Armie Hammer, Sean Bean, Nathan Lane, Mare Winningham, Michael Lerner, Robert Emms, Martin Klebba, Danny Woodburn

Snehulienka

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema