Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
24. 08. 2012

Svätá štvorka

Svätá štvorkaMichal Viewegh začal písať bakalárske príbehy! Nové dielo podľa jeho scenára má jednoduchý dej, letmo načrtnuté postavy a optimistický koniec. Problémom je, že bakalárom stačilo 20 minút a tento film je niekoľkonásobne dlhší. Boj spisovateľa s kritikmi a bulvárom je dojemný. Pravda je jednoduchá - píše čoraz horšie.Ťažko sa dá odhadnúť, prečo Viewegh s Hřebejkom nakrútili film o sexuálnom experimente  štyridsiatnikov práve takto. Hřebejkovi toľko vyčítaná bezzubosť a nekonfliktnosť tu dosiahli svoj vrchol. V tomto filme nemá žiadna postava s ničím problém!

KINEMAVIDEO1570.
Predstavte si - dve manželské dvojice majú bezproblémové manželstvo, ktoré hyzdí len sexuálna nuda. bezproblémový je aj vzťah oboch hlavných mužských predstaviteľov i ženských hrdiniek, Ako inak, obe dvojice sú bezproblémovými rodičmi a ich deti spolu nadviažu bezproblémové erotické kontakty. Po sexuálnom experimente sa táto idyla nerúca, ale upevňuje a pojme i starých rodičov. Motív náboženskej viery jednej z hrdiniek je nepresvedčivý. Neprekonáva zábrany, je len účastníčkou náboženských rituálov. Jediný naznačený konflikt s ktorým film vlažne polemizuje nestačí. Život protagonistov a ich rodín nie je o viere. Je známkou bezradnosti, že ju tvorcovia do príbehu vniesli.

Takto to ale Viewegh napísal a Hřebejk narežíroval. Keby témou nebol sex, mohlo by to byť propagačné dielo nejakej sekty. Takže o čom ten bezproblémový film vlastne je? Dosť o ničom. V  riedkej polievke ale plávajú aj chutné kúsky - niektoré dialógy sú milé, niektoré situácie vtipné a tvorcovia neskĺznu k vulgárnosti. Na premiére v letnom kine s pivom v ruke sa celkom pobavíte. Komédia je príliš ťažkým žánrom na to, aby som tvorcom nepriznala plusové body. Problém je inde - prečo režisér, ktorý nakrútil Pelíšky podliezol svoju latku? Prečo vo filme nie je ani jedna jeho povestná scéna za stolom, ktorá zabáva, ale zároveň mrazí. Prečo o svojich hrdinoch nepovedal vôbec nič? Hřebejk nie je režísér veľkých príbehov, ale majstrom sociálnej drobnokresby. O hrdinoch tohto filmu sa však nedozvieme nič. Nevieme ani, či po tom všetkom lepšie súložia, pretože napriek všetkému, Svätá štvorka nie je o sexe.

Škoda, že film zostal na povrchu a kontrast medzi slobodou na ostrove a realitou šedého mesta nebol naozajstný. Škoda, že nebola ukázaná sexualita štyridsiatnikov, ale len jej karikatúra do manželskej rutiny. A zmizol aj generačný konflikt, keď sa dedičky búria proti svojim zaprdeným rodičom, ale zároveň vyžadujú, aby im vytvárali nudný a predvídateľný domov? Téma uzavretej sexuálnej štvorky by mohla byť napínavá a objavná.Hřebejk vie pracovať s hercami, ale v tomto filme nemali priestor na priveľa emócií okrem hanblivosti, zaľúbenosti, neustálych náhodných stretnutí a rozpakov. Takto sa dá len škonštatovať, že uvidíte presne to, čo ponúka reklamný text - „Kolegovia elektrikári Ondra (Hynek Čermák) a Vítek (Jiří Langmajer), dostanú ponuku na exotickú "brigádu" na karibskom ostrove, kde hurikán zničil elektrické vedenie. Ondra s Vítka sú kamaráti a navyše susedia z dvojdomu, v ktorom oni a ich rodiny žijú v úplnej harmónii. Ich manželky, Dita (Viktorie Čermáková) a Marie (Marika Procházková), sa majú rady, Ondrovi dospievajúci synovia chodia s Vítkovými dospievajúcimi dcérami.“A trailer dopovie všetko a ambíciách tvorcov. No a prečo ešte nepoštekliť divákov informáciou, že mileneckých partnerov si v tomto filme zahrali súrodenci! Svatá čtveřice (Česká republika, 2012, 78 min.)Réžia: Jan Hřebejk. Scenár: Michal Viewegh. Kamera: Martin Šácha. Strih: Vladimír Barák . Hudba: Eggnoise. Hrajú: Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Marika Procházková, Viktorie Čermáková, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová

Svätá štvorka

Autor: Soňa Koželová
Zdroj: Kinema