Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
27. 06. 2013

Svetová vojna Z

Svetová vojna ZSvetová vojna Z nie je typický blockbuster. Hoci čelil mnohým produkčným komplikáciám, režisér Marc Forster z neho vyšiel ako víťaz – výborným spôsobom spojil akciu, triler i rodinnú drámu do jedného celku.Za niekoľko dní sa strhne globálna epidémia. Americké mestá padajú za radom, ani ostatné kontinenty nie sú v bezpečí a Gerry Lane, bývalý vyšetrovateľ OSN, uteká s rodinou z infikovanej Philadelphie. Našťastie sa dostane do Newarku a odtiaľ ho OSN transfer dostane na bojovú loď. Vďaka jeho bohatým skúsenostiam je nasadený do tímu, ktorý má ozrejmiť pôvod pandémie. Vydá sa do Južnej Kórey, neskôr do Izraela a cieľom je nielen zastaviť globálnu hrozbu, ale vrátiť sa k rodine.

KINEMAVIDEO1648.Efektne zostrihané úvodné titulky hovoriace o zdravotných hrozbách ešte o zombies nehovoria. Raňajky vám načrtnú potrebu akcentovať rodinnú drámu. V prvej hromadnej scéne s Pittom v uliciach Philadelphie najprv netušíte ako sa protivníci predvedú, ale ich nástup je zaujímavý. Forster vás drží v nevedomí, vidíte iba humbug rovnako ako Brad Pitt. Nad hlavou lietajú tri helikoptéry a vy už-už čakáte pôsobivý money-shot na obrovský boj, a stále neprichádza. Je tu chaos, napätie a až ku koncu scény sa kamera vzdiali a vidíte masový záver. Všetko, čo sľúbil prvý trailer, sa minie do polhodiny. Ako môže teda film zaujať a ukázať niečo viac?Hoci scenár bol prepisovaný, na výsledku to nie je príliš vidieť. Ak by ste o patáliach nevedeli, s jedinou výnimkou pôsobí Svetová vojna Z kompaktne. Má výborný spád a väčšinu času neviete, čo bude nasledovať – na poli blockbustrov vítané plus. Ani zasadenie Brada Pitta do roly vyšetrovateľa nepôsobí neprirodzene, čakáte od jeho existujúcich skúseností určité deduktívne metódy. Pitt z plátna takmer nezlezie a ťahá celý film – nie je to jeho one-man show, ale solídne spracovanie bezradného ľudstva a šikovného muža v teréne. Ďalším pozitívom je, že pátranie po pôvode nákazy nekopíruje ani Soderberghovu Nákazu – Svetová vojna Z má podstatne rýchlejší nábeh epidémie, vyšetrovanie má iný štýl a nie je také dokumentárne.

Je to globálny akčný dramatický triler; miestami je neskutočné sledovať, ako sa tri žánre postupne striedajú, každý z nich obstojí na svojom poli a vo výslednom celku sa vzájomne nevybíjajú, naopak môžu sa vhodne obohatiť. V prvom rade funguje línia trileru – či už v samotnom vyšetrovaní, keď Pitt cestuje po svete a snaží sa nájsť pôvod. A rovnako intenzívny je triler aj v momente, keď je napríklad štvorčlenná rodina uväznená v paneláku a snaží sa dostať z bytu na strechu. Forster šponuje nervy na maximum, hru s farbami i svetlom (má rád červenú, modrú a najviac tmavú) zvláda výborne a exceluje mu aj mix zvukových efektov. Každé bliknutie lampy či pohyb a dotyk (zombies sú citliví na zvuk) vypĺňa skvelú atmosféru. Občas som sa cítil ako pri hraní prvého Resident Evil, kedy napätie a vnútorný strach prebilo akciu. Tie scény pôsobia rovnako. Pokiaľ ide o akciu, vo filme je päť kľúčových scén, sú natočené zručne, a film na nich nestavia. Sú súčasťou Pittoveho putovania, úvod vo Philadelphii, aj útek na helikoptéru. Tvorcovia sa radi hrajú s prostredím, inak vyznie nočný útok v Južnej Kórei a opačne scéna v Izraeli. Autori neodolali a po veľkých priestranstvách dodajú aj top akciu v uzavretom priestore, kde slúži rovnako dobre aj napätie. Zombies útočia vo svorkách a sú výborne animovaní. Hoci v poslednom akte sa spýtate, či sú ešte vážni, keď cvakajú zubami a vlečú sa.

Do toho sa hlási o slovo dráma. Najprv prvé scény, ktoré tvoria pokojnú náladičku, aby mohla rýchlo skončiť a potom prestrihy na bojovú loď, kde Pitt odloží svojich milovaných. Línia rodinnej drámy sa rovnako kvalitne stará o vyvedenie z miery bežného letného filmu – pritom pár telefonátov i strach manželky sú celkom pochopiteľné vo vzniknutej situácii. Dráme výborne pomáha obsadenie nenápadnej Mireille Enos ako Pittovej manželky. Ženské osadenstvo dopadlo dobre aj vďaka Danielle Kertesz ako vojačky Segen.Mnohí Svetovej vojne Z neverili, mnohí ju nemali vo svojom hľadáčiku letných premiér (spočiatku ani ja), ale výsledok je o to lepší. Marc Forster nakrútil výbornú kombináciu troch žánrov vo vážnom celku, ktorý nakoniec pozitívne prekvapil. Jedno-dve malé klišé bokom, zombies už nie sú iba na smiech a tupú akciu.World War Z (USA, 2013)Réžia: Marc Forster. Hrajú: Brad Pitt, Eric Wast, Mireille Enos, Matthew Fox, David Morse, James Badge Dale, David Andrews

Svetová vojna Z

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema