Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
10. 05. 2013

Temné nebo

Temné neboNa predmestí žije malá obyčajná rodinka. Rodičia a dve deti. Spokojne trávia roky života, no zrazu sa v ich dome začnú diať čudesné veci. Miznú im predmety i jedlo. Alarm sa spúšťa sám od seba. V okolí sú mŕtvi vtáci, čo predtým nebol bežný jav. Neskôr sa prenesú úkazy priamo na ich telá (modriny) či do mysle (zlé sny). To je už príliš veľa záhad v krátkom čase a je iba niekoľko možností, čo sa tu vlastne deje. A jednou z nich sú mimozemšťania...Dobré záhadné sci-fi z predmestia sa bežne netočí a sci-fi žáner má vôbec problémy, z ktorých sa nevie vymaniť. Tento rok nás čaká séria veľkých filmov na sklonku civilizácie či aspoň druhý Star Trek, no inak by ste po žánri pátrali v kinách márne. Temné nebo chce ukázať, že aj za pár miliónov dolárov dokáže rozohrať pekný príbeh, štylizovanú atmosféru i interesantnú pointu.

KINEMAVIDEO1709.Bolo by príliš ľahké odsúdiť Temné nebo ako tuctovú epizódu Aktov X v civilnom prostredí bez dvojice agentov. Režisér Scott Stewart však chce ísť hrdinom pod kožu viac ako obyčajne, čím sa neraz priblíži celkom atmosférickému hororu Sinister z minulej jesene. Civilní hrdinovia majú svoje problémy a osudy, ktorým sa scenáristi radi venujú – a je to rozhodne dobrý krok, pretože ich nevnímame ako anonymné charaktery a terče záhad. Najmä starší syn a jeho part s prvou láskou je ukážkový, ak ste ochotní ponoriť sa na chvíľu do takého žánru.

Rovnako dobre je však spracovaný aj osud celej rodiny a jej pozície v dnešnom ťažkom svete, kde prídu eventuálne ataky z cudzieho sveta. Niektorí diváci ich rýchlo zaradia do kategórie Nudaaaa, ale bola by to škoda; Temné nebo nie je bežný tupý sci-fi či nadprirodzený film, aký sa každý rok valí do kín v podobe Paranormálnych aktivít. Budete prekvapení z troch častí filmu: pomerne rýchle zoznámenie sa s postavami do 15 minút, solídne budovanie tajomna v ďalších 40 minútach, kde sa vrstvia jednotlivé javy a napokon efektné ľakačky či až dobre budovaný teror v závere. Sci-fi tu dominuje, horor sa pripája neskôr. Najväčšie napätie prichádza vo finále, ktoré nemusí každý akceptovať, ale ako vyvrcholenie a vydýchnutie si po predchádzajúcich udalostiach sa hodí.

Žiaľ, mnohé civilné scény majú tendenciu byť aj naťahované – a za tie budú mnohí diváci trhať body. Je tu relatívne slušné množstvo klišé a nehororové scény či momenty bez sci-fi môžu vadiť (opäť platí, je to subjektívny pohľad, no stojí aj dva body v hodnotení). Nasadenie kamier s nočným videním v polovici filmu je z hľadiska deja vhodné, ale spracovanie ľahko zvádza k porovnaniu s Paranormal Activity a film sa tu stáva dosť ošúchaný. V konečnom zúčtovaní malý, nenápadný, ale na jedno zhliadnutie dobrý sci-fi horor. Nenakrúca sa ich veľa, takže ak máte chuť sa trochu báť a ísť na emzákov, civilných, a nie vybuchujúcich, je tu akceptovateľná alternatíva.Dark Skies (USA, 2013, 97 min.)Réžia: Scott Stewart. Hrajú: Keri Russell, Jake Brennan, Josh Hamilton, Dakota Goyo, Kadan Rockett

Temné nebo

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema