Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
29. 11. 2016

The Birth of a Nation

The Birth of a NationV januári v Sundance to bol jasný víťaz a len čo pominuli vlaňajšie Oscary, začalo sa o ňom hovoriť ako o veľkom favoritovi novej sezóny. Navyše by sa vzoprel všemožnému prekliatiu #oscarssowhite. Čo je pri téme (otrokárska revolúcia) celkom tematické prirovnanie. Zrodenie národa patrilo na 18. MFF v Bratislave k jedným z najočakávanejších filmov, konečne sa môžeme presvedčiť, či je film skutočne taký silný, aby sa vyhol kontroverzii režiséra obvineného zo znásilnenia a možnému bojkotu, že si nezaslúži bojovať o ceny. Takže okolnosti bokom, aké sú kvality Zrodenia národa?

Nat Turner nebol obyčajný otrok. Už v detskom veku pričuchol ku knihe a nadobudol gramotnosť, vďaka čomu mohol začať čítať Sväte písmo a stal sa z neho aj černošský kazateľ. A aj vďaka dobrej rodine sa stal iným členom statku a keď prišla šanca kočovať po krajine a zarobiť si cez kázanie iným otrokom, spolu s pánom Samuelom sa do toho pustili. Obaja síce rýchlo zistili, že na to nemajú čistý žalúdok, ale fungovalo to. Lenže krehké súžitie pána a otroka dostane zabrať pri ohavných činoch, kedy Nat vidí, koľko si jeho súputníci musia vytrpieť a napokon sa dostane neprávosť na ich statok či do súkromia. Posilnený Slovom Božím berie spravodlivosť do rúk – v roku 1831 dochádza k pôvodne malej revolúcií s väčším dosahom...
KINEMAVIDEO4057.
Len tri roky po 12 rokoch otrokom prichádza ďalší film o otrokárstve a neľahkom údele černochov v 19. storočí. Nate Parker si celý film napísal, zrežíroval i produkoval – a jeho snahou bolo priniesť silnú výpoveď podľa skutočnej udalosti, ktorá nechala istý odtlačok v americkej histórii. Lenže osobne si myslím, že prichádza príliš skoro po oscarovej dráme 2013 a mnohí budú nevyhnutne porovnávať...
Scenár skrýva najprv isté prekvapenia, od začiatku vkladá magické scény navodzujúce istý element a po ňom sa udomácnime na bavlnenej plantáži. Vzápätí však prichádza štandardný očakávaný priebeh – rýchlo pochopíte dočasnú idylku, ktorá musí skončiť a je otázne, aké zverstvá ju navodia. Aby sa prebudil revolučný duch, musí sa stať niečo strašné na potulkách krajinou, aj osobné. Zrodenie národa je najmä osobný príbeh Nata Turnera a hoci sa dlho rysuje ako vyrovnaný charakter so osudom, vytrpí si príliš veľa, aby nekonal. Čakajú nás surové scény, ktoré donútia slabšie povahy odvrátiť zrak – ale netrvajú príliš dlho a nie sú rušivé. Na navodenie dusnej atmosféry, vnútornej nenávisti a odhodlania postačia – a navyše aj samotná revolúcia prinesie riadne jatky.

Tu a tam príde zaujímavá línia. Napríklad manipulácia otrokmi a využitie černošského kazateľa na PR v prospech majiteľov fariem je silne spracovaná. Každá jej ukážka patrí medzi najsilnejšie scény filmu a to nemusia plieskať biče alebo sa bieli mstiť otrokom len za ich číru existenciu. Aj línia viery, ktorá je cez kázania podsúvaná a napokon predsavzatá za nástroj činu je vhodne zakomponovaná. Môže za to vhodný výber citátov a používania replík – nie je ich príliš veľa a zarezonujú. Zobrazenie hodnoty života človeka, parazitovanie na iných či nezmyselné príkazy ako chodenie s lístkom po večeroch či pravidlo vzdaľovania sa od domu, to sú všetko momenty na zamyslenie ani nie spred dvoch storočí.
Herecké výkony sú na dobrej úrovni, no nevyhnutné porovnanie s 12 rokmi otrokom ukáže, že tam sa hrali väčšie sóla (a nemyslím preceňovanú Lupitu Nyong’o). Podobná komparácia sa viaže na ďalšie technické finesy – napríklad hudba Hansa Zimmera je neprekonaná. Ale kamera je v Zrodení národa solídna a pamätné zábery na pole bavlnené, vidiecke lokality či finálne boje sa vám zapíšu.

Ako osobný príbeh Nata Turnera dokáže Zrodenie národa zabrať. Paradoxne neplní prísľub samotného názvu filmu – ťažko pochopíte, či na základe týchto udalostí mohla vzniknúť veľká Amerika ako ju dnes poznáme.
DRUHÁ STRANA MINCE: Zdalo sa vám 12 rokov otrokom monotónne a vhodne uzavreté? Tu čaká iný príbeh, s čiastočne širším záberom i potenciálom, hlbším vyznením. Všetko podľa reálnej udalosti, interpretovanej s drsným zámerom a posolstvom. Téma otrokárstva je stále silná. 8/10.
The Birth of a Nation (USA, 2016, 120 min.)Réžia: Nate Parker. Scenár: Nate Parker. Hrajú: Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller

The Birth of a Nation

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema