Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
15. 10. 2012

The Words

The WordsThe Words múti vody biznisu už od januára, keď sa premietal na Sundance a distribútor CBS Films ho kúpil za solídne dva milióny dolárov. Na pohľad sa javí ako variácia na vlaňajšieho Všemocného, dokonca v hlavnej roli vystupuje Bradley Cooper. Je tu zápletka o náhlom nájdení zdroja myšlienok, vďaka ktorému mladý muž získa všetko – peniaze, lásku a azda zmysel života.Rory Jansen je spisovateľ, ktorý potrebuje hit ako soľ, lenže o jeho diela sa vydavatelia netrhajú. Na svadobnej ceste objaví starý rukopis, ktorý ho upúta a keďže jeho autor je neznámy, rozhodne sa ho vydať ako vlastný. Z knihy sa stane megahit a on začne viesť nový život úspešného muža. Po čase sa objaví starec, hlási k vydanej knihe a tvrdí, že sú to jeho životné zážitky z obdobia po vojne. Rozpráva svoj príbeh, ako kniha vznikla. Oba príbehy (muža, čo si knihu zobral a muža, ktorý jej obsah napísal) sú súčasťou diela, ktoré napísal iný autor a verejne ju číta.

KINEMAVIDEO1617.
Zo základného popisu bežnému divákovi vyjde, že sa na plátne paralelne odohrávajú tri príbehy navzájom prepojené niekoľkými postavami. Prvotné zdanie neklame – veľkú porciu deja berie na seba muž, ktorý vydal cudzí román a je konfrontovaný s jeho autorom i vlastným svedomím. Našťastie režiséri sa nesústredia iba na dilemu autora, ktorý sa pýši iným dielom. Svet slov nie je iba o jednom malom veľkom čine. Druhý príbeh s pátraním po minulosti, živote starého muža, jeho spomienok je bravúrne zahraný Jeremy Ironsom a núka priestor na pútavé rozprávanie – toho, čo sa mu v živote skutočne stalo a o čom je zabudnutá kniha. Je to nádherná, ale bolestivá biografia potvrdzujúca, že najkrajšie príbehy píše sám život.

Na tejto úrovni by si film bohato vystačil a sledovali by sme nádhernú konfrontáciu ako si jeden muž odžil veľa a ako ten druhý vyťažil z jeho života, aby si uľahčil svoj. Režiséri sa však púšťajú ďalej a aby naplno odpálili vyznenie sily slov, tento dvojpríbeh rozpráva ešte ďalší autor. Dennis Quaid má zaujímavú rolu čítača, pri ktorom najprv neviete, či pri rozprávaní príbeh ešte vytvorí ďalšiu líniu a ako sa prepojí so súčasnosťou, resp. ako sa má prelínať s jeho životom.Tri príbehy sú unikátnym spôsobom prepojené, aby netvorili spoločný celok iba na efekt (za sprievodu nádhernej kamery a efektnej výpravy, hoci film nestál veľa), ale presah o sile slov, literatúry, útrapách či príležitostiach života. Pri štýle prepájania a odbočiek v jednotlivých líniách ostalo autorom dostatočné miesto pre drobné finesy, ktoré môžu diváci odhaľovať pri ďalšom videní, keď vedia, ako je príbeh napokon vyrozprávaný. Osobne sa musím prikloniť k viacerým kritikom, ktorí za filmom vidia inšpiráciu i originálny film o sile svedectva, akým bolo naposledy Pokánie. Patrí k nemu aj dobrá hudba, Marcelo Zarvos v jednom z najsilnejších soundtrackov.

Bradley Cooper si dal pauzu po silných hrdinoch i akčných esách; ako vinný autor je uveriteľný. Vďaka jeho výkonu si uvedomíte, že film nie je Všemohúci 2, ale núka predsa odlišný zážitok. Prirodzene, z hercov sa vám najhlbšie zapíše do pamäti Jeremy Irons, ktorý už dlho nemal takú sugestívnu úlohu a jeho starec i reálny autor knihy výborne podá svoj životný príbeh. Dennis Quaid, ktorý za všetkým má stáť z pozície ultimátneho autora nie je charizmatický, čo môže vyvolať ďalšiu otázku – je to kreatívny zámer alebo tlmený štýl hrania?The Words sú malý veľký film. Nemá veľké ambície, nemá najlepšie kritiky, ale pokiaľ ide o štýl rozprávania, hĺbku príbehov, spojenie a eventuálne lásku k literatúre, silu melodrámy, zaujme vás ako máloktorý iný film. Nenápadný, ale silný. Ďalšie prekvapenie tohto týždňa a jesene. The Words (USA, 2012, 102 min.)Réžia: Brian Klugman, Lee Sternthal. Scenár: Brian Klugman, Lee Sternthal. Kamera: Antonio Calvache. Strih: Leslie Jones. Hudba: Marcelo Zarvos. Hrajú: Zoe Saldana, Olivia Wilde, Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid

The Words

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema