Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
23. 01. 2014

Únos

ÚnosKde sú tie časy, keď John Cusack lamentoval nad TOP piesňami a ženami svojho života vo výbornom filme podľa predlohy Nicka Hornbyho? Za posledných desať rokov nasmeroval kariéru do nití zločinu a v roličkách detektívov odhaľuje čo sa dá: Identitu, Izbu 1408 alebo Havrana.Tentokrát príde do kín film, kde sa naháňanie zločinca stane osobnou záležitosťou: v Buffale sa totiž o rozruch stará sériový vrah, miznú aj prostitútky, no v momente, keď je nezvestná jeho dcéra, prepne sa vyšetrovanie na novú vlnu. Jeho detektív je ostrieľané eso, ktoré o podobných bizarných prípadoch vie všetko – a aj to, že má tesný časový limit na objavenie svojej ratolesti, inak bude neskoro.

KINEMAVIDEO2065.Únos spadá do škatuľky filmov, na ktoré niekoľko rokov čakáte, dostanú narýchlo dátum premiéry, ale distribútor ho niekoľko ráz odsunie a nakoniec skončí na Blu-Rayi. Spravidla to svedčí o tom, že film nemá jasný potenciál a štúdio ho nevie uplacírovať do hlavných mesiacov, ale ani vedľajších typu štart kalendárneho roka alebo hluchý koniec apríla či augusta. John Cusack už takto prišiel o kinopremiéru Šanghaja a rovnako v USA dopadol aj Únos.

Nečudujem sa distribútorovi, že Únos putoval na Blu-Ray a do kín sa dostal limitovane vo Francúzsku a pár ďalších krajinách. Je to štandardný žánrový film priemernej kvality, ktorý hrá väčšinu času úplne na istotu. V prvej hodine sledujeme v podstate jasne vyprofilované postavy, veríme im neľahké osudy, a riedka zápletka nás ešte drží pri plnej pozornosti. John Cusack si nedokáže pripustiť zlyhanie, dáva dokopy profil vraha, je ním posadnutý a pomalé vyšetrovanie mu nepridá na pokoji v časovej tiesni. Agónia detektíva je dobre spracovaná a Cusack ju vie solídne podať, a na 108 minút je to málo. Nitky zločinu sa rozmotávajú pomaly, dej je relatívne plochy, občas musí nadísť nepravdepodobná cesta pre vyšetrovateľa. Únos postupne získa na hutnosti, doručí scény napätia i solídnú atmosféru – exteriéry stále zasneženého Buffala sú ideálnym miestom letargie, v ktorej ťažko prežiť či hľadať stopu. Režisér Morgan O´Neill začne vybranými momentmi budovať lepší vzťah k detektívovi a v poslednej tretine mu už naplno držíte palce.

A to je dobre, práve vtedy scenáristi naplno ukážu svojho zločinca, ktorý si prichystal pár nečakaných momentov smerujúcich do podivného finále. Posledných 15 minút predstavuje problém tradičného zvratu detektívky: niektorí diváci budú šomrať, že ho vytušili už dávno, iným bude náramne pasovať a tretia skupina sa posťažuje, že také blbé vyústenie rozhodne nečakali a do deja im nezapadá. Bude na vás, kam sa zaradíte a podľa percepcie finišu si budete pripočítať či odrátavať body na hodnotení.Priemerný režisér doručil priemerný triler. Vidieť ho v kine síce má svoje čaro vďaka atmosfére alebo dobrým záberom Buffala. John Cusack a pár vedľajších rolí fanúšika žánru poteší. Únos neoslní ničím, neobsahuje prakticky nič, čo by ste doteraz nevideli a je na vás, či vám bude taká variácia stáť za plné vstupné. Neurazí, nenadchne a o dva dni neviete, na čom ste vlastne boli.The Factory (USA/Kanada/Francúzsko, 2012, 108 min.)Réžia: Morgan O'Neill. Scenár: Morgan O'Neill, Paul Leyden. Hrajú: John Cusack, Dallas Roberts, Vincent Messina

Únos

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema