Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
31. 08. 2010

Vrahúni

VrahúniČo by ste robili, keby vás väčšina z vašich kolegov a susedov chcela zabiť? Kto je skutočne kamarát a kto to len celý čas hral? Komu sa dá v živote vôbec dôverovať? Aj podobné úvahy sa môžu odvíjať z komediálne ladených Vrahúnov.

Je to síce až príliš hyperbolizovaný obraz, ale aspoň človeka privedie na myšlienku, že dôvera a priateľstvo sú veľmi krehké záležitosti. A hoci vás vaši známi neprepadávajú so zbraňou v ruke, na vzťahovej úrovni často dochádza k rôznym zraneniam a podrazom... Vrahúni však neobsahujú ani náhodou psychologický podtón, ale môže sa vynoriť načrtnutá myšlienka... Poďme však k veci.




 Režisérom je Robert Luketic - pred istým časom ste mali možnosť vidieť jeho snímku Chceš ma, chcem ťa, v ktorej si, rovnako ako aj tu, zahrala Katherine Heigl. Hoci herecky sa vo Vrahúnoch zrejme viac našla, celkovo v porovnaní so Chceš ma, chcem ťa, ide o veľmi slabý film... Druhého vo vrahúnskom páre stvárňuje Ashton Kutcher. Trošku nezvyklý zabijak, ale na komédiu môže byť. Obaja sú sympatickí a určite v radoch divákov majú svojich fanúšikov... Príbeh už asi tým pádom nemusí byť uchvacujúci, čo je škoda.



Začiatok príbehu je pomalý a mierne rozpačitý. Napríklad prítomnosť Jeniných rodičov v príbehu je od začiatku trochu nadbytočná. Aj keď na ich hereckých predstaviteľov – Tom Selleck a Katherine O´Hara – sa pozerá veľmi dobre. Kým spoznáme charaktery a začneme tušiť, že Spencer nepovedal o sebe celkom pravdu, ubehne veľa času... Až keď sa svojej manželke prizná, že pracuje ako „bla bla“ pre „bla“ (inak celkom vtipný odkaz na rôzne seriózne akčné filmy), naberie dej rýchlejší spád.
V podstate sa však len uteká, strieľa, niečo vybuchne, objaví sa mŕtvola, medzitým, samozrejme, dvojica nestráca zmysel pre humor...  Nezvládnutá je postava Jen, ktorá prežila šok z odhalenia skrývanej identity svojho muža, vzápätí mu pomáha na úteku, medzitým si zháňa tehotenský test a má ešte čas uvažovať nad krízou manželstva... Prvoplánovo je použitá postava jej mamy, ktorá má zrejme vypĺňať medzery, keď sa niet z čoho smiať... Čo už, je to zrejme povinná výbava v rámci zábavy pre zábavu...


Najviac však pokrivkáva celá pointa: akoby ani sami autori nemali jasno v tom, kto koho zabil, kto koho sleduje, ako je do toho namočený Jenin otec, a čo s tým má mať čip z hodiniek  – jednoducho si požičali pár obrazov z akčných filmov, pomiešali ich, až vznikol slabý a odfláknutý odvar niečoho, čo má byť akčnou komédiou... Boli už aj omnoho lepšie.
Killers (USA, 2010, 93 min.) Réžia: Robert Luketic. Scenár: Bob DeRosa, Ted Griffin. Kamera: Russell Carpenter. Hudba: Rolfe Kent. Hrajú: Ashton Kutcher, Katherine Heigl, Tom Selleck, Katheryn Winnick, Kevin Sussman, Casey Wilson

Vrahúni

Autor: Elena Jančušková
Zdroj: Kinema