Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
13. 01. 2019

Všetko bude

Všetko budeSlovinský režisér Olmo Omerzu sa teší pozornosti českého aj slovenského diváka. Vo svojich dielach necháva vyznievať svoj špecifický rukopis. Debutoval minimalistickou snímkou Príliš mladá noc (2012), kde do centra príbehu postavil dvojicu chlapcov, ktorí sa počas pár hodín priblížia až nepríjemne blízko k dospelosti. Rodinný film z roku 2015 sa zamýšľa nad otázkou, ako sa deti dokážu či nedokážu vysporiadať s nečakanou slobodou. Rodičia a ich domáci mazlíček sa totiž vybrali na plavbu po širokom oceáne, ktorá sa nečakane skomplikuje.

V týchto dňoch prichádza Omerzu do slovenských kín so svojou novinkou – Všetko bude. Scenár si nenapísal sám. Pomohol mu starší kolega Petr Pýcha. Avšak svoj talent režisér potvrdzuje najmä pri tvorbe atmosféry a v schopnosti vedenia hereckého ako aj nehereckého tímu.
V snímke (v predpremiére uvedenej na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave v novembri 2018) sa tvorca opätovne vracia k „odskúšaným“ postavám – dvojici chlapcov. Pre mladých nehercov stvárňujúcich dvanásťročného Heduša (Jan František Uher) a štrnásťročného Máru (Tomáš Mrvík) sú to prvé hviezdne momenty na striebornom plátne, ktoré si právom užívajú.
KINEMAVIDEO4863.
Z chlapcov priam čučí nepredstieraná autentickosť. Mára uteká preč, pretože doviedol mladé dievča (ešte pod zákonom) do druhého stavu. Ako hovorí: „... keby som nemusel, neutekal by som, ale musím...“ V zápätí stretáva Heduša, s ktorým sa spoločne vydávajú po českých cestách a krajoch. Cieľ cesty určený nemajú. Na svojich cestách do auta priberú staršie dievča, ktoré tiež pred niečím a niekým uteká... Báru stvárňuje vyštudovaná herečka Eliška Křenková, ktorá bola svojim menej skúseným kolegom nápomocná práve v zlepšovaní ich hereckého remesla, bola ich hereckou supervízorkou.
Príbeh sleduje súčasné reálne dianie, ale aj situácie v retrospektíve. Jednotlivé scény častokrát poukazujú na možný rozpor medzi skutočnosťou a rozprávaním jedného z chlapcov na policajnej stanici. Práve táto nie úplne stopercentná vedomosť diváka patrí medzi hlavné devízy filmu, keď v istom zmysle možno hovoriť až ako o nespoľahlivom rozprávačovi.

Vo filme pozorujeme mladíkov, z ktorých sa počas cesty stávajú možno nie úplne najlepší, ale v každom prípade kamoši. Policajti (Lenka Vlasáková a Martin Pechlát) našťastie neuberajú chlapcom priestor na plátne. Tempo filmu sa darí režisérovi držať „na uzde“. Dej, ktorý vôbec nenudí, diváka prekvapuje nečakanými zvratmi a pravdepodobne aj improvizovanými vtipnými scénkami. K najsilnejším patria dramatické momenty, kedy aj na pohľad drsných tínedžerov vidíme v slzách.
Dvojicu protagonistov, ktorí sa od seba v mnohom odlišujú, spája ich mládežnícka nerozvážnosť až smiešnosť, čím film naberá na realistickej plastickosti. Avšak napriek snahe o autentickosť v divákovi predsa len ostáva trochu rozpačitý pocit. Napriek tomu si film, ktorý je celý dobrodružstvom, nenechajte ujsť.

Všetko bude sa sústreďuje na dve základné témy – okrem snahy utiecť pred problémami k niečomu inému, aj na myšlienku priateľstva a slobody, ktorá nemôže chýbať v žiadnej žánrovo správne uchopenej road-movie. Omerzu svojím filmom úspešne nadväzuje na české detské filmy zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia, ako napríklad Páni kluci (1975) či Jak vytrhnou velrybě stoličku (1977).
Spoločným menovateľom týchto filmov sú práve chlapci, ktorí o vážnych témach skôr vtipkujú, než by s nimi mali reálne skúsenosti. Chcú byť dospelí, ale na konci cesty-filmu pochopia, že detstvo, ktoré ich oddeľuje od sveta dospelých, je vlastne to, čo ich napĺňa. Olmo Omerzu si na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v roku 2018 právom odniesol Cenu pre najlepšieho režiséra.
Všechno bude (Česko / Slovinsko / Poľsko / Slovensko / Francúzsko, 2018, 85 min.)Réžia: Olmo Omerzu. Scenár: Petr Pýcha. Hrajú: Tomás Mrvík, Jan Frantisek Uher, Eliska Krenková, Lenka Vlasáková, Martin Pechlát ...

Všetko bude

Autor: Barbora Gvozdjáková
Zdroj: Kinema