Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 03. 2019

Všetko najhoršie 2

Všetko najhoršie 2Prvý diel Všetko najhoršie mal výborný námet – intráková slečna sa zobúdza každé ráno na cudzej izbe, aby prežila rovnaký deň stále dookola, lebo ju zväčša večer niekto zavraždí. Systém ju nepustil – kým sa jej nepodarilo odhaliť vraha, musela v tejto slučke fungovať neustále: občas sa niečo naučila, ale inak bol výsledok vždy rovnaký: čepeľ noža ju počkala okolo deviatej večer. Mix Vreskotu a Na Hromnice o deň viac zabral, väčšinu stopáže bol svieži, hral sa so žánrom a pôsobil brutálne i vtipne.

Tak si režisér so scenáristami povedali, že budú kuť železo za horúca a za menej ako 18 mesiacov dali svetu dvojku. Mnohí sa budú báť, že Christopher Landon zoberie iba inú postavu, nechajú ju prežiť to isté a novinka je hotová. Alebo že zoberie hrdinku a nájde jej novú slučku, z ktorej sa bude musieť vymotať. Šialený scenár dvojky zájde ešte ďalej, nielenže ponúkne oba vyššie tipy, pridá veľa nových elementov. Spočiatku pôsobí veľmi dobre, no postupne sa snaha rozpadáva a ostáva iba ďalší slasher. A už asi ani tá hrdinka nie je taká sympatická...
KINEMAVIDEO4919.
Oproti jednotke nie je scenár celistvý a cítiť to na viacerých styčných bodoch. Spočiatku neviete určiť protagonistu – úvodná štvrťhodina nadhodí novú slučku, v ktorej sa ocitne kamoš Ryan a začnú sa mu diať podobné stavy ako Tree v jednotke. Režisér Landon nahodí scénu s viacerými epizódkami, ktoré by sa eventuálne dali alternovať v ďalších dňoch. Akurát niečo nesedí – a pozorný divák si všimne pri návšteve intráku Tree a Cartera v objatí, čo znamená, že toto je už asi deň po udalostiach jednotky...
...lenže rýchlo sa dopracujeme k časovým paradoxom a myšlienke, že za udalosťami stojí istá mašina, ktorú študenti látajú niekde v campuse a práve kvôli nej nastáva slučka. A aby to nebolo ľahké ani pre Tree, dotkne sa opakovanie dňa i jej. Ba čo viac, autori zájdu ďalej a laškujú s myšlienkou dvojníkov, alternatívnych realít a tie smerujú k bizarnému rozhodovaniu Tree, v akej časovej rovine chce ďalej žiť. Na známosť sa dá dilema: nemôžu žiť asi všetci a teraz je otázne, koho si vyberie do budúcnosti.

Christopher Landon sa náramne snaží koncipovať dvojku ako rozšírenie pôvodného dejového rámcu a univerza, no miestami pôsobí úplne inak: hry s časom sú stále fajn, ale vyústenia majú skôr podobu alternatívnych scén z prvého dielu. Akoby Landon zobral zo strižne to, čo sa nedostalo na DVD do sekcie zmazaných záberov a zostrihal z nich nový film s pár osvieženiami. Rozšírené motivácie postáv sa občas dobre hodia do existujúceho koloritu a inokedy umelo popierajú, to čo sme videli minule. Je na to ľahké vysvetlenie: (h)aha, sme v alternatívnej realite, takže si budeme robiť, čo chceme. Akurát to nie vždy zapasuje do toho, s čím sme sa už stotožnili. Scenár je podstatne komplikovanejší a neskôr v druhej polovici máte pocit, že si iba hľadá nové prekážky na 15-20 minút, vyrieši ich... a prídu nové.
Existujúca štruktúra je rozbitá a prirodzene ráta so znalosťami deja jednotky, lebo sa občas k nim vráti a pokúsi sa o ich paródiu či iný uhol rozprávania. Žiaľ, aj za cenu pomerne umelo napasovaného finále – pôsobí ako najväčšia výzva v kontexte úskalí, má aj nový zvrat, ale chápete, že musí byť akčnejšie a akože gradovať do finále. Landon sa hrá s postavami, hoci strácame k nim sympatie – hrdinka Tree v podaní Jessicy Rothe niektorým pila krv už v jednotke a tentokrát doručí slabší výkon. Podobne aj ostatní – ale všetko je dané kvalitou scenára, ktorá išla o úroveň nadol.

Najlepšie tak pôsobia vtipné veselé montáže, čo znalcom ukážu v rýchlom slede patálie z opakujúcej sa smrti, alebo nového nápadu. Netrvajú dlho, majú fajn instantných nápadov a zabavíte sa na nich. Naopak, priestory začínajú pôsobiť už pomerne unavene – pohybujeme sa na campuse, v reštaurácii či v nemocnici a riešime podobné výzvy.
Pri Všetko najhoršie 2 bolo zrejmé, že titul bude sčasti variť z vody. Keď sa tvorcovia úspešne vyhli pokušeniu urobiť iba repete či remake, prišlo niečo odlišné, ale v priamom porovnaní s jednotkou je cítiť stratu sviežosti i nápadov. Päťka neznačí iba - priemerný komediálny horor, ale že oproti jednotke už stráca dva body na skóre.
Happy Death Day 2U (USA, 2019, 100 min.)Réžia: Christopher Landon. Scenár: Christopher Landon, Scott Lobdell. Hrajú: Jessica Rothe, Israel Broussard, Phi Vu, Suraj Sharma, Sarah Yarkin, Rachel Matthews.

Všetko najhoršie 2

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema