Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
22. 01. 2015

Whiplash

WhiplashDrina, pot, krv – krása, opojenie, sloboda. Kým sa dostanete na vrchol, musíte prekročiť hranicu. Hranicu, ktorá sa vymyká ľudskému chápaniu, ratio nemá zmysel počúvať. Počúvať treba túžbu po dosiahnutí cieľa. A hlavne je nevyhnutné počúvať tóny, cítiť rytmus a dodržiavať tempo. Andrew objavil svoj cieľ v jazze. Jeho méta je jasná. Stať sa bubeníkom, na akého svet nezabudne. Túžba a napredovanie sa však menia na posadnutosť. Ovládaný svojou vášňou sa ocitne pod vedením jazzového majstra, ktorý cíti jeho potenciál a ponúkne mu miesto na výslní. Musí si ho však zaslúžiť. Od tohto momentu sa začína odvíjať podmanivý duel mladého hudobníka a jeho dirigenta.

KINEMAVIDEO3220. Tlak renomovaného učiteľa a majstra vo svojom fachu na ambiciózneho študenta naberá na obrátkach a Andrew sa rúti do priepasti vlastnej posadnutosti. Vrcholy striedajú pády a obávaný dirigent Fletcher bdie nad každým pohybom hráča, ktorého má vo svojej moci. Vo svojej absolútnej moci má aj Whiplash svojho diváka. Od začiatku do konca sa spolu s hrdinom prepadá do hypnotického stavu. Z jednoduchej dejovej línie vystupuje najmä intenzita emócií odrážajúcich hudobníkove záchvevy duše prahnúcej po dokonalosti. Súboj dvoch osobností nás s maximálnym účinkom vťahuje do inšpiratívneho, ale zároveň deštruktívneho príbehu. Všetko, čo prežíva mladý hudobník, prežívame aj my, a so stiahnutým žalúdkom sa ponárame do každého jeho premysleného či spontánneho skutku. Cítime jeho strach, nervozitu, oduševnenie, vášeň a najmä hudbu.

Hudba, ktorá dvíha zo sedadla a vnára sa hlboko do útrob vnímateľa. Každý jeden tón je však výsledkom tvrdej práce a neutíchajúcej ambície očariť poslucháča. Jazz plný myšlienok slobody a radosti stojí na počiatku príbehu o prerode priemerného hráča na majstra. Majstrovská hudba stojí za vznikom majstrovsky uhrančivej snímky nesúcej autobiografické črty života mladého začínajúceho režiséra Damiena Chazella. Ako mladý bubeník prežil všetky nástrahy úsilia hudobníka i obdiv k svojmu učiteľovi. Snažil sa však zaznamenať aj intenzívne momenty krásy, ktoré hudba vyvoláva. Chazelle už v roku 2013 zaujal festivalovú porotu na festivale Sundance rovnomennou 18-minútovou snímkou. Po jej úspechu získal peniaze na celovečerný film a mohol tak rozohrať bitku, ktorá sa vryje hlboko do útrob filmového nadšenca.

Okrem nezabudnuteľnej hudby, ktorá znie celým filmom, najsilnejšie rezonujú momenty konfrontujúce tvrdého učiteľa a jeho študentov. J.K. Simmons (pôvodne študoval hudbu) vo svojej doposiaľ životnej role ohromuje geniálnou démonickosťou a ostrým sarkastickým jazykom, vďaka ktorým núti študenta prekračovať svoj tieň. Jeho vrcholný herecký kumšt posúva snímku ešte ďalej a vyžmýka z nej maximum. Miles Teller v úlohe mladého bubeníka má tak pred sebou výzvu, čo ho ženie vpred. Veľkolepé finále príbehu strhujúco vygraduje ich konfliktný vzťah, filmový i hudobný zážitok. Whiplash predstavuje malú filmovú senzáciu, ktorá právom žne úspechy na festivaloch a je veľký predpoklad, že ani na Oscarovom ťažení nezostane nepovšimnutá. Snímka patriaca do kategórie ako Aronofského Čierna labuť vyniká po scenáristickej, hudobnej, strihovej i hereckej stránke a jej tvorca vie, že dosiahnuť úspech treba za každú cenu. Whiplash (USA, 2014, 107 min.)Réžia: Damien Chazelle. Scenár: Damien Chazelle. Hrajú: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist

Whiplash

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema