Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
15. 05. 2019

Yao

YaoHviezda súčasnej francúzskej komédie opäť dostala štedrý herecký priestor. Omar Sy síce nerozohráva bláznivú hereckú šou ako v Nedotknuteľných, no žánrovo je zase doma. Tentoraz sa však o úsmevné momenty nepostará v prvom pláne jeho postava, ale okolnosti, ktoré ho v krajine predkov prinútia pátrať po vlastnom pôvode.

Spolu s ním sa aj pre diváka začína dobrodružná cesta na pozadí vyprahnutého, ale zároveň čarovného afrického Senegalu. Pre samotného Omara Sya by mohlo ísť čiastočne o autobiografickú rolu, keďže po otcovi mu v žilách koluje senegalská krv. On sám sa narodil už vo Francúzsku podobne ako postava Seydoua Talla, ktorého vo francúzsko-senegalskej snímke stvárňuje.
KINEMAVIDEO4935.
Cestu hlavného hrdinu počas návštevy Dakaru skríži 13-ročný chlapec Yao. Ten sa na vlastnú päsť vydal na 387 km dlhú púť do hlavného mesta, aby sa stretol so svojím idolom a dal si podpísať obľúbenú knižku. Známeho herca stretnutie s ním natoľko dojme, že sa rozhodne odviezť ho späť do jeho rodnej dediny. Toto rozhodnutie sa preňho napokon stane osudným a nasledujúce udalosti mu zmenia pohľad na život i na seba samého.

Hoci príbeh môže znieť pútavo, film samotný už taký nie je. Africká road movie vyznieva príliš naivne a idylicky a až okato zakrýva nedostatky. Realita sa stráca a na povrch vyplávali len skratkovité dejové motívy, ktoré snímke skôr škodia, ako by ju posúvali vpred. Za širokými úsmevmi tzv. feel good movie sa však skrýva len scenáristická a režijná prostoduchosť.
Objavovanie pôvodu a návrat ku koreňom by pôsobili oveľa pôsobivejšie a komplexnejšie nebyť falošnej detinskosti. Snímka preto nefunguje ani ako oddychovka, pri ktorej pookrejeme a prídeme na iné myšlienky. Charaktery sú totiž vykreslené nedôveryhodne, plytko a zjednodušene. Schematickosť srší z každej strany a okrem toho, že nič nové neprináša, dehonestuje aj tie stokrát videné motívy. Z látky by sa dalo vykresať oveľa viac, keby tvorcovia zariskovali a vstúpili na „zakázané“ územie krajiny i žánru road movie.

Takto nám ponúkajú len propagačný materiál pre potenciálnych návštevníkov krajiny. Slnko, exotika, milí ľudia, trochu mágie – všetko, čo môže nalákať cestovateľov. Snímke vôbec neškodí, že sa vyhýba opisu sociálnych problémov a vykresľuje nemajetných ako tých, čo sa uspokoja s málom a vážia si všetko, čo majú. Práve to vzbudzuje sympatie. Horší je spôsob zoznamovania sa s krajinou, mentalitou a najmä neautentický a málo uveriteľný priateľský vzťah medzi Seydouom a malým Yaom.
Chlapec sa stal obeťou scenáristických chýb a hoci je vidno, že tvorcovia z neho chceli stvoriť esenciálny charakter, nie nadarmo po ňom pomenovali celý film, je rovnako nezaujímavo a plytko vykreslený ako väčšina postáv. Následkom povrchnosti tak nielen on, ale aj celý film veľmi rýchlo upadne do zabudnutia.
Yao (Francúzsko / Senegal, 2019, 103 min.)Réžia: Philippe Godeau. Scenár: Philippe Godeau, Agnès de Sacy. Hrajú: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara ...

Yao

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema