Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 10. 2013

Zamatoví teroristi

Zamatoví teroristiDokumentárny film Zamatoví teroristi nám predstavuje troch romantických hrdinov, ktorí boli socialistickým režimom odsúdení na niekoľko rokov väzenia za paragraf 93 – teror. V skutočnosti sa však ani jednému z nich nepodarilo spáchať reálny teroristický čin, ich plánované akcie boli neúspešné.

KINEMAVIDEO1929.Film sa nesústredí na mapovanie podobných udalostí v minulom režime, skôr sa snaží nahliadnuť do vnútra jednotlivých postáv. Každá z nich popisuje svoje zámery a pocity, ktoré v tej dobe mali. Divák má zároveň možnosť poznať súčasné pocity hrdinov, pretože v snímke nepozorujeme len rekonštrukciu ich plánovaných útokov, ale nazeráme na situácie s odstupom času, v prítomnosti.

Stanislav, František a Vladimír prezrádzajú na kameru svoje motívy, z ktorých snáď najsilnejším je práve láska. Ani jeden z nich nechcel ublížiť nevinným ľuďom. Toto bol ich spôsob odporu, ich práva zásadne nesúhlasiť s politikou. Popritom ich sledujeme v bežných aj menej bežných situáciách. Napríklad, zatiaľ čo v jednej scéne vidíme Františka pri večeri s manželkou, v ďalšej učí synov ako zostrojiť účinnú bombu. Každá z postáv je odlišná, a tomu je prispôsobená aj atmosféra konkrétneho príbehu. Môžeme sledovať tri témy. Film je o ľuďoch, ktorí bojovali proti socialistickému režimu. Je o ich súčasnom vzťahu k predchádzajúcim činom a zároveň je aj o láske.

Traja režiséri filmu sa rozhodli nakrútiť film s istým odstupom od témy, ale aj odstupom od postáv. Výsledok nepôsobí ťaživo depresívne, ale tragikomicky. Tvorcovia vidia svoje postavy ako romantických tragikomických hrdinov, ktorých duch protestu ešte nevymrel a stále sa derie von – síce už nie prostredníctvom nastraženia bomby, ale prostredníctvom slov.
Prečítajte si rozhovor s tvorcami TU.Zamatoví teroristi (SR, 2013, 87 min.)
Réžia: Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes. Scenár: Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský. Peter Kerekes
. Kamera: Martin Kollár. Strih: Marek Šulík, Zuzana Cséplő. Hudba: Marián Čurko. Účinkujú: Stanislav Kratochvíl, František Bednár, Vladimír HučínText vznikol pre Medzinárodný filmový festival Cinematik 2013.

Zamatoví teroristi

Autor: Mária Miniariková
Zdroj: Kinema