Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
09. 12. 2010

Život je taký

Život je takýNesúladý romantický pár a nemluvňa v jednom filme? Nekúpte to!

Holly je úspešná majiteľka reštiky, Eric maká pre športovú telku a dokopy ich dalo nepodarené rande. Zrejme by sa už nikdy v živote nestretli, ale predsa majú jednu vec spoločnú – spoločná známa im odkazuje batoľa Sofia a všetko potrebné na jej výchovu vrátane baráku. Čo teraz robiť, keď do života zrazu zasahuje osôbka vyžadujúca neustálu pozornosť, nedá vám spávať a ešte sa musíte zmieriť aj s tým, že po boku máte niekoho, s kým to od začiatku neklape?


 Rok 2010 romantickým komédiám nepraje. Asi sa už opakujem, no nie som jediný pri pohľade na zostručnený dej novinky. Neskutočné schémy párovania vedú často k zúfalým riešeniam a tu si autori môžu za „rozmanitosť“ sami. Zobrať dve relatívne ešte neopozerané hviezdy (pravda, Katka Heigl by už potrebovala skúsiť dramatickú rolu, inak hrozí nepríjemná škatuľka – zatiaľ čo ten chlapík z Transformerov...) nie je zlý nápad. Ťažšia je realizácia, ako ich držať na plátne spolu dlhšie ako pár minút na nezdarenom randezvous. Pretože chémiu medzi Joshom a Katherine by ste v prvej časti hľadali len márne. Nie je to syzifovská úloha dať dokopy taký pár?



Jasné, že je. A preto prichádza na pomoc tu rana osudu, tam kakajúce batoľa a hneď bude kopec srandy v kine, nie? Ako dlho sme to nezažili? Jeden rok od čias Starých psov? Pár rokov od The Rocka vo viacerých detských komédiách? Hej, a pamätá si niekto ešte na Bláznivú škôlku? Uff, vravíte, že do týchto vôd ste nevplávali a prišli ste na romantickú komédiu? To bude problém! Scénaristi Života prišli s objavnou myšlienkou, že ak je vyčerpaný jeden subžáner, treba ho okoreniť rovno druhým a vytvorili zaujímavý post-mix, kde sa stiera hovienko z tváre Katherine a o chvíľu sa má rozpútať romantická scéna.
Kilo nie príliš kvalitného humoru ste si už užili v traileri, ale nebojte sa, autori si pár vtipov ešte nechali aj do kina, takže predsa sa prísť oplatí, ale za podmienok, že akceptujete oba žánre a máte slabosť na niekoho z ústrednej dvojice. Vo vedľajších rolách nehľadajte nikoho svetoborného, čo by po vzore iných komédií zachránil česť castingu.


Finále zrady diváka spočíva v dvoch veciach. Do tohto romanticko-kakajúceho komediálneho diania sa ešte zapojí aj trocha dramatických momentov, hoci metódou pokus-omyl. Jeden vyjde, ďalší prepadne. Najsmutnejšie sú asi časti, keď celkom dobre vypointovaná scéna skončí trápne jednoduchým neefektívnym vtipom. A 114 minút? Prepánajána, veď toľko netrvá ani Narnia 3 vo vedľajšej sále! Prečo sa autori rozhodli trápiť taký dlhý čas, keď tu nemajú čo rozprávať?
Milovníci Katherine a Josha do kina, konzumenti rom-kom asi nie, málo humoru a romantiky na vás čaká. Tu sa dva žánre bijú, teraz divák prehrá. Možno to má byť paralela, že najlepšie je na tom malé nemluvniatko v postieľke. No zatiaľ čo oň bude postarané, o vás v sále ani nie.
VYPOČUJTE SI ZVUKOVÚ RECENZIU FILMU
Life as We Know It (USA, 2010, 115 min.) Réžia: Greg Berlanti. Scenár: Ian Deitchman, Kristin Rusk Robinson. Kamera: Andrew Dunn. Strih: Jim Page. Hudba: Blake Neely. Hrajú: Katherine Heigl, Josh Duhamel, Josh Lucas, Christina Hendricks, Melissa McCarthy, Hayes MacArthur

Život je taký

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema