Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
28. 04. 2013

Zlomené mesto

Zlomené mestoPoctivá kriminálka sa objavuje v kinách iba občas, akoby sa distribútori báli, že tento žáner patrí skôr 80. a 90. rokom minulého storočia. Dnes treba uviesť veľkú akciu, efektný triler či šokujúcu drámu. Pritom napínavá krimi, machinácie vo veľkých kruhoch a silné herecké výkony majú stále zmysel.Zlomené mesto je zástupcom tohto menšinového žánru. V hlavnej roli Mark Wahlberg ako policajt, ktorý prekročil hranicu súkromia a výkonu služby, výsledkom čoho bolo zobranie spravodlivosti do vlastných rúk. Musel sa stiahnuťzo služby a funguje ako súkromný detektív, rieši rozličné prípady, ale na veľké sólo ešte len čaká. A už sa rysuje fuška rovno pre starostu metropoly, ktorý ho kedysi zachránil pred nepríjemným trestom, takže sa do nej pustí. Starosta má totiž pocit, že jeho žena je neverná a to môže ovplyvniť nasledujúcu volebnú kampaň. Dá ju sledovať a Wahlberg zisťuje, že prípad je oveľa komplikovanejší a má rôzne vrstvy právd a lží. Nikto nie je čiernobiely – sledovaná pani, ani ten, s ktorým sa paktuje, a dokonca ani starosta Russell Crowe, ktorý ho do akcie povolal.

KINEMAVIDEO1608.Jedno veľké mesto, v ktorom všetko smrdí a volebná kampaň klope na dvere? To by si na Slovensku zaslúžil film iné načasovanie, no je to večná téma, čo dokáže zaujať. Solídna kombinácia sledovania jedného detektíva a špinavej politickej hry má silný nepomer – typický policajný triler alebo praktiky vlka samotára je rozohraný sotva na ploche 40 minút. Toto je film pachtiaci sa po viacerých vrstvách skorumpovanosti, pletiek, obrovskej moci či peňazí a machinácie v jedinom meste s miliónmi sa prizerajúcich. Dynamickejšie pôsobí prvá hodina, kde sa ešte Marky Mark snaží o vyšetrovanie, ale to rýchlo ustúpi v prospech nekalej volebnej kampane, kde nesedí mnoho vecí a nielen občania sú obete.

Výsledná zápletka možno nepôsobí objavne, rozhodne je však vhodne poskladaná a pomáha jej aj relatívne pomalé tempo odkrývania. Vďaka tomu vyniknú mnohé dobre napísané dialógy predvádzané hereckým obsadením, na ktoré sa oplatí prísť. Je fajn vidieť, že Mark Wahlberg je v akčnej dráme či krimi žánri stávkou na istotu, ešte viac sa vám môže pozdávať Russell Crowe, z ktorého je dobrý chameleón – ešte v januári spieval Javerta v Bedároch a už sa vyžíva v ďalšej mocenskej roli, postava starostu mu padne ako uliata. Vedľajšie roly sú tiež starostlivo obsadené a presvedčivé.

Tento apríl ide už o tretí film (po Smrteľných lžiach a Pravidlách mlčania), kedy vás čaká sľubná zápletka a silné herecké výkony. Zlomené mesto má navyše aj presvedčivú metropolu New Yorku vystupujúcu akoby vo vedľajšej roli, akurát pôsobí dejovo najviac ako šablónovitá klasika. Občas je dobré takú navštíviť a zistiť, že žáner sa možno ďaleko neposunul, ale má kvalitné variácie.Broken City (USA, 2013, 109 min.)Réžia: Allen Hughes. Scenár: Brian Tucker. Kamera: Ben Seresin. Strih: Cindy Mollo . Hudba: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne. Hrajú: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper, Alona Tal, Natalie Martinez, Michael Beach

Zlomené mesto

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema