Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 1.3. - 7.3. 2010


1.3. PONDELOK

21:00 Princezná Mononoke (Mononoke hime), Japonsko, 1997 (Filmbox) Fantastická sága, plnokrvná v príbehu i posolstve. Súboj ľudí a bohov, ako metafora pre expandujúcu civilizáciu ľudí, je veľkým filmom, ktorý prehliadnuť len preto, že je animovaný, je nemiestne ignorantstvo. Markíza opäť nepochopiteľne zaraďuje tento vážny animák do detského programu. Réžia Hayao Miyazaki (Cesta do fantázie).
20:30 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958 (MGM) Klasický film Williama Wylera vznikol v roku 1958. Je ukážkou toho, že i western možno vytvoriť bez zbytočnej surovosti, s dôrazom na hĺbku charakterov a pritom divácky príťažlivo. Svoju úlohu samozrejme zohralo vynikajúce herecké obsadenie v čele s Gregory Peckom.

2.3. UTOROK
20:00 Muž z Acapulca (Le Magnifique), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt2) Bob Saint-Clare je najschopnejším agentom na svete. Železné nervy, svaly z ocele, urastená postava, obávaný protivník a neodolateľný zvodca, ktorý streľbu a karate ovláda rovnako dokonale ako hru na klavír a poéziu. Niet divu, že je tým jediným, kto dokáže pomôcť plukovníkovi Collinsovi, ktorého agentov likviduje v Acapulcu neznámy  protivník. 
22:00 Korytnačky môžu lietať (Lakposhtha hâm parvaz mikonand), Irán/ Fr./Irak, 2004 (Dvojka) Režisér a scenárista Bahman Ghobadi nás vo filme Korytnačky môžu lietať zavedie do malej dediny a utečeneckého tábora na iracko-tureckej hranici na jar 2003, teda v čase spojeneckej invázie proti režimu Saddáma Husajna. Hrdinami filmu sú trinásťročný Solan, zvaný Satelit, a deti, ktorým sa stal nepísaným vodcom. Režisér s použitím magického realizmu zobrazuje situáciu v krajine z pohľadu prenasledovaných.
22:20 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Joj Plus) Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako by si priali.  
23:30 Slon (Elephant), USA, 2003 (Čt2) Na počiatku tisícročia zaujal režisér Gus Van Sant voľnou trilógiou, spojenou témou smrti a odcudzenia - Gerry (2002), Slon (2003) a Posledné dni (2004). Stredná snímka Slon, vyznamenaná Zlatou palmou a Cenou za réžiu na MFF v Cannes, je inšpirovaná skutočnou masakrou v coloradskom Columbine, ku ktorej došlo 20. apríla 1999. Vtedajšia tragická udalosť znovu vyvolala širokú debatu o jednoduchej dostupnosti zbraní v Spojených štátoch. Van Sant nakrúcal prevažne s nehercami (postavám nechal skutočné krstné mená) a často improvizoval, aby dosiahol čo najpresvedčivejšieho účinku. Úplne sa vyhol akýmkoľvek súdom, zdôvodňovaniu či pohľadov do psychiky mladistvých vrahov, divákovi predkladá miestami až dištancovaný záznam jedného dňa v strednej škole, ktorý vyvrcholí nezmyselnou streľbou.



3.3. STREDA
20:30 Kto skôr umrie, je dlhšie mŕtvy (Wer früher stirbt, ist länger tot), Nemecko, 2006 (Čt2) Jedenásťročný Sebastian žije iba s otcom a starším bratom. Až doposiaľ si myslel, že jeho matka zomrela pri dopravnej nehode. Jedného dňa sa ale počas hádky od brata dozvie, že mama v skutočnosti zomrela pri Sebastianovom pôrode. Chlapec je od tej chvíle prenasledovaní pocitom, že za smrť svojej matky nesie zodpovednosť. Zo strachu pred tým, že bude za matkinu smrť  pykať v očistci, sa všemožne pokúša svoju vinu odčiniť. Pritom však napácha početné ďalšie škody.
20:30 Sayonara (Sayonara), USA, 1957 (MGM) Lloyd Gruver sa počas vojny zamiluje do japonskej herečky. Zoznámi sa s Kellym, ďalším americkým vojakom, ktorý sa napriek zákazu americkej armády ožení s japonskou ženou. Keď im zákazy nedovolia zostať spolu, spáchajú samovraždu. Major Gruver sa  vtedy pustí do boja s predsudkami.
21:00 Krajina hojnosti (Land of Plenty), USA/ Nemecko, 2004 (Filmbox) Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži.

4.3. TVRTOK
22:00 Company (The Company), USA/ Nemecko, 2003 (Čt2) Chicagský tanečný súbor Joffrey Ballet očami slávneho amerického režiséra Roberta Altmana, ktorý touto snímkou vyjadruje svoj obdiv k jeho výraznej a nápaditej baletnej tvorbe a k ľuďom, ktorých celoživotnou vášňou je tanec. Je to film o tvorivom procese, o nejednote medzi profesnými a osobnými požiadavkami, o vzletoch a pádoch umeleckej tvorby. Verný svojej tvorivej metóde  Altman vytvoril ďalší skupinový portrét nevšedných ľudí bez jednotlivého ústredného hrdinu.
22:20 Babetina hostina (Babettes gæstebud), Dánsko, 1987 (MGM) V devätnástom storočí v Dánsku sa dve postaršie dcéry protestantského pastora z odľahlej dediny Martina (Birgitte Federspiel) a Philippa (Bodil Kjer) vzdali svojho života v prospech otca a jeho farnosti. Po rokoch k nim nastúpi francúzska utečenkyňa Babette Harsant (Stéphane Audran). Istú dobu po smrti otca sa rozhodnú usporiadať hostinu pre celú dedinu na oslavu stého výročia jeho narodenia a Babette ich prosí, aby ju mohla prichystať. A nikto netuší, že je to vychýrená šéfkuchárka z parížskej reštaurácie "Cafe Anglais" a že mieni predviesť dedinčanom zážitok, na ktorý budú môcť spomínať do konca života.
22:50 Po krk v extáze (Layer Cake), Veľká Británia, 2004 (Markíza) Elegantný, vkusne oblečený a zdvorilý hrdina bez mena je dokonalý profesionál. Pri svojich obchodoch s kokaínom a extázou zarobil najviac na tom, že sa snažil chovať nenápadne a mať po celú dobu čisté ruky. Teraz sa rozhodol s obchodmi skoncovať, opustiť svet zločinu, drog a násilia a zariadiť si s pomocou peňazí, ktoré sa mu podarilo zhromaždiť, pokojný život. Ešte predtým ho však čakajú dve drobné služby pre jeho bossa Jimmyho Pricea: musí nájsť stratenú, drogovo závislú dcéru mocného zločinca Eddieho Templea a dojednať predaj veľkej zásielky extázy s nekontrolovateľným nýmandom, ktorý sa hrá na omnoho väčšieho gangstera, než akým v skutočnosti je. Nič sa ale nedarí podľa plánu a to, čo pôvodne vyzeralo ako rutinná transakcia, je v skutočnosti dokonalý chaos. 



5.3. PIATOK
20:00 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Prima) Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!
22:50 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Čt1) Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.

6.3. SOBOTA
17:05 Arsy – Versy, Slovensko, 2008 (Dvojka) Film je životným príbehom matky a jej syna Luboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou, odletel na planétu kde žijú len motýle - inteligentné bytosti. Svoju životnú energiu koncentrovanú s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do jeho amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s fascinujúcim tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach a živote mu vždy bola jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna.
20:00 Moulin Rouge (Moulin Rouge!), Austrália/ USA, 2001 (Prima) Malinký Toulouse-Lautrec nám v Paríži roku 1899 spieva pieseň o mladíkovi, ktorý prišiel do malebnej dedinky Montmart, aby tu tvoril svoje básne pri výhľade na nočnú tančiareň, alebo lepšie povedané bordel - Moulin Rouge. Skôr ako chce napísať svoj príbeh o láske, zoznámi sa s "deťmi revolúcie". Táto štvorica zaujímavých charakterov, má zálusk pripraviť hru Špektakulárny špektákl. V tom im pomôže práve nový sused. Ale je tu väčší problém: dostať hru do legendárneho podniku Moulin Rouge. Práve tu je na prvý pohľad básnik Christian okúzlený kurtizánou Satine, hviezdou podniku. Bohužiaľ (alebo chvála Bohu) je na tom Satine podobne. V Moulin Rouge platí jediné pravidlo: Nikdy sa nezamiluj!
20:05 Dušička, Slovensko, 1995 (Dvojka) Autor Rudolf Sloboda v príbehu zachytil manželstvo poznačené ženinou duševnou chorobou, ktorá nielen determinuje manželské vzťahy, ale zároveň robí spoločný život pre oboch partnerov istým spôsobom emocionálne hlbším a silnejším, hoci napokon prichádza k nečakanému záveru.
21:55 Klan lietajúcich dýk (Shi mian mai fu), Čína/Hong Kong, 2004 (Čt1) Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk.
00:50 Proposition (Proposition), Austrália/ Veľká Británia, 2005 (Markíza) Veľkolepý a odvážny film napísaný hudobnou ikonou Nickom Cavom a režírovaný Johnom Hillcoatom. Obrazovo úžasný príbeh o oddanosti, zrade a odplate sa odohráva v austrálskom vnútrozemí na konci 19. storočia. Charlie Burns (Guy Pearce), renegát žijúci v krajine bez zákonov, je spoločne so svojimi bratmi hľadaný za vraždu. Keď je zatknutý, kapitán Stanley (Ray Winstone) mu ponúkne dohodu – aby zachránil svojho mladšieho brata Mika (Richard Wilson) pred šibenicou, musí nájsť a zabiť svojho staršieho psychopatického brata Arthura (Danny Huston)...



7.3. NEDEA
20:30 Mesiac v nás, Slovensko/ Francúzsko/ Španielsko/ USA, 2009 (Dvojka) Tento dokumentárny film rozpráva príbeh Diany, dievčaťa roky trpiaceho bolestivou menštruáciou, ktoré sa rozhodne pátrať po pôvode bolesti. Prostredníctvom dokumentu si kladie otázky, skúma príčiny problémov, trápenia a nachádza informácie a historické fakty, ktoré spochybňujú tradičné vnímanie menštruácie. Cez rozhovory s odborníkmi na celom svete, skúma hlbšie súvislosti v oblasti sociológie, kultúrnych noriem, zvykov, symboliky a podvedomia. Získané informácie sú zaujímavé, prospešné, miestami alarmujúce, no i zábavné a dotvárajú pestrofarebnú mozaiku sveta, a nielen toho ženského. Snahou dokumentu je teda bez predsudkov, s miernou iróniou a s humorom konštatovať, že s každou ľudskou bytosťou sa rodí nová príroda ,a že obrodzujúca sila ženského cyklu je vlastne nezvyčajným zdrojom energie pre celú ľudskú spoločnosť.
22:40 Invázia barbarov (Les Invasions barbares), Kanada/ Fr., 2003 (Čt2) Jeden z najznámejších režisérov frankofónnej Kanady, Denys Arcand, nadviazal filmom Invázia barbarov po 17 rokoch na svoj film The Decline of the American Empire (Úpadok amerického impéria). V Invázii barbarov sleduje svojich hrdinov zostarnutých, trochu zlomených životom, stále však ešte plných ideálov a vitality. Režisérovi sa v žánri tragikomédie podarilo s nesmiernym šarmom a ľudskosťou, bez pátosu a sentimentu zobraziť smrť človeka i smrť jednej generácie.
23:45 Pokrvní bratia (The Boondock Saints), Kanada/ USA, 1999 (Joj) Írski súrodenci z Bostonu, Connor a Murphy chcú očistiť Zem od ľudského zla. Pri plnení poslania sa sami vydajú na cestu zločinu a likvidujú všetkých hriešnikov, čo nežijú podľa prikázaní. Miesto toho aby ich uväznili a potrestali, si získajú obdiv a verejnosť ich začne prezývať „Svätí“.
00:35 Satyricon  (Satyricon), Taliansko/Francúzsko, 1968 (MGM) Filmová vízia slávneho režiséra Federica Felliniho na motívy fragmentov antického románu Gaia Petronia Arbitra. Osobitá alegória je akousi starovekou road-movie o putovaní mladíkov Encolpia a Ascylta.
00:55 Poltergeist  (Poltergeist), USA, 1982 (Markíza) Carol sa správa čudne, vysedáva pre televíziou a odpovedá na nepoložené otázky. Jednej noci začne blikať obrazovka – podľa Carol to znamená príchod „televíznych ľudí“. Títo duchovia vtiahnu dievčatko do virtuálneho sveta a nechcú ho pustiť späť k rodičom.
HIT TÝŽDŇA

5.3. PIATOK 22:50 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Čt1) Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.
Do pozornosti dávame aj dva slovenské filmy Arsy – Versy v sobotu popoludní a Mesiac v nás v nedeľu večer (oba na Dvojke).

TV tipy 1.3. - 7.3. 2010

Autor: Tomáš Daneček
Zdroj: Kinema