Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 10.1. - 16.1. 2011


10.1. PONDELOK

20:00 Dobří holubi se vracejí, ČSSR, 1988 (Joj plus) Film je koncertom známych hereckých osobností. Bola to posledná filmová úloha pre Vladimíra Menšíka. Formou tragikomédie svojráznym spôsobom zachytáva dianie v protialkoholickej liečebni, kam sa uchýli muž v stredných rokoch, kurič Národného divadla Miloš Lexa, aby skoncoval so svojou alkoholickou závislosťou. Sústava liečebných procesov, založených na totálnom popretí osobnosti pacienta, poukazuje na možnosť zneužitia takého systému, čo v príbehu zosobňuje predovšetkým krutý a sadistický hlavný ošetrovateľ Masák v presvedčivom podaní Rudolfa Hrušínskeho.
21:55 Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot), Fín./ Nem./ Fr., 2006 (Dvojka) Smutná dráma Aki Kaurismäkiho uzatvára jeho volnou trilógiu o stroskotancoch. Zatiaľ čo snímka Mraky odtiahli (1996) rozprával o nezamestnanosti a Muž bez minulosti (2002) o živote bez domova, ústrednou témou Svetiel v súmraku je osamelosť. Hrdinom je nočný strážnik Koistinen, ktorý pracuje v luxusnom nákupnom centre. Mlčanlivý a samotársky muž vedie prázdnu, jednotvárnu existenciu, má však aj svoje  sny. K ich naplneniu je ale nutná aj istá dávka šťastia, ktoré Koistinenovi zúfalo chýba. A keď sa zdá, že má v podobe plavovlásky Mirji lásku na dosah, ukáže sa, že sa jedná o zločineckú intrigu.

11.1. UTOROK
Československý hit týždňa 20:55 Něžný barbar, ČSFR, 1989 (Čt1) Svojrázny kreslič a grafik Vladimír Boudník (Boleslav Polívka) je jedným z pražských intelektuálov, ktorí si v päťdesiatych rokoch namiesto súhlasu s vtedajším režimom vybrali radšej bohémsky spôsob života na okraji spoločnosti. Jeho najbližšími priateľmi sú Doktor, pracujúci v zberných surovinách (Jiří Menzel), a filozof Egon (Arnošt Goldflam). Najnovším Boudníkovým počinom je výstava jeho grafík v továrenskej hale v ČKD, ktorú blahosklonne povolil tamojší referent ROH. Režijný debut Petra Kolihu vznikol podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala, ktorá zachytáva skutočné a jedinečné autorovo priateľstvo s Vladimírom Boudníkom a filozofom Egonom Bondym.
22:15 Starý dom uprostred Madridu (Cría cuervos), Špan., 1976 (Dvojka) Malá Ana a jej dve sestry, Irena a Maite, sa musia vyrovnať s predčasnou smrťou matky (Geraldine Chaplin) a neskôr aj otca. Cez letné prázdniny ostanú vo veľkom starom rodičovskom dome. Stará sa o nich ich teta, mladšia sestra ich matky, spolu s nimi žije ešte slúžka Rosa a nemá babička. Saurovo rozprávanie, v ktorom sa prítomnosť prelína s minulosťou a budúcnosťou, je plné symboliky a metaforických vyjadrení k španielskej minulosti i prítomnosti dožívajúceho fašistického režimu a prostredníctvom detského pohľadu hlavnej hrdinky Anny ponúka pohľad na rozklad typickej patriarchálnej španielskej rodiny vyššej vrstvy.
23:50 Pépé le Moko (Pépé le Moko), Francúzsko, 1937 (Čt2) V roku 1937 mala v Paríži premiéru dráma Pépé le Moko o francúzskom zločincovi, ktorý je nútený skrývať sa pred políciou v Alžíre. Jeho útočiskom sa stala stará mestská štvrť Kasba, kde sa bezpečne skryje v spleti uličiek, nikdy nekončiacich domov a terás.



12.1. STREDA
20:30 Popoludňajšia láska (Love in the Afternoon), USA, 1957 (MGM) Keď stretnutie Audrey Hepburn a Garyho Coopera režíruje Billy Wilder, romanca priam rozkvitá. Smiech, kúzlo Paríža, šampanské, elegancia – Wilder, ktorý tu po prvý krát  spolupracoval so svojim dlhoročným spoluautorom I. A. L. Diamondom, ich servíruje ako poctu svojmu filmárskemu vzoru, Ernstovi Lubitschovi. V tejto skvelej klasike, určenej milovníkom filmov ako Prázdniny v Ríme a Gigi, hrá aj Maurice Chevalier, filmový zástupca galského šarmu.

13.1. TVRTOK
22:35 S tebou  i bez teba (Me Without You), UK/ Nemecko, 2001 (Filmbox) Stalo sa to počas jedného dlhého a parného leta, v Londýne, v 70. rokoch. Vtedy si tichá Holly a excentrická Marina dali sľub celoživotného priateľstva. Spájalo ich mnoho vecí – neusporiadané rodinné vzťahy, túžba po dobrodružstve, prianie ochutnať zakázané ovocie. Hovorili si všetko a o všetko sa delili. Boli mladé a svet im ležal pri nohách. A roky plynuli. Z dievčat sa stali ženy, ktoré už skúsili všetko, čo svet ponúka – sex, lásku, rock´n´roll aj životné straty. Nakoniec sa ukazuje, že ani to priateľstvo vlastne nebolo tak pevné, ako sa na prvý pohľad zdalo.
23:00 Najväčšia hrozba (The Sum of All Fears), USA/Nemecko, 2002 (Joj) V roku 1973 došlo k prekvapivému útoku Egypta a Sýrie na Izrael. Práve vtedy havarovalo izraelské vojenské lietadlo, ktoré bolo ozbrojené nukleárnou bombou. Tú takmer po štvrťstoročí náhodne  našli kdesi v púšti a predali do nepravých rúk. Mladý analytik CIA narazí na stopu, podľa ktorej je bomba aktívna.


14.1. PIATOK
21:45 Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain), USA, 2003 (Joj) Príbeh o túžbe po domove uprostred divočiny, o túžbe po pokoji uprostred vojny, o túžbe po láske uprostred chaosu. Obávajúc sa o bezpečnosť svojej milovanej Ady, zranený vojak Konfederácie Inman sa vracia cez vojnou spustošený Juh na svoju farmu na Studenej hore. Čelí skúškam a ťažkostiam, na každom kroku stretáva otrokov a lovcov ľudí, nečakaných priateľov a nebezpečných nepriateľov. Adina cesta nie je o nič ľahšia, keď sa s pomocou mladej tuláčky snaží ochrániť farmu pred útokmi.
22:55 Don Juan DeMarco (Don Juan DeMarco), USA, 1995 (Doma) Život sa môže stať prázdnym a nudným, pokiaľ v ňom chýba fantázia a romantika. Práve to nám pripomínajú  tvorcovia filmu, ktorého hrdinom je mladík, ktorý sa vydáva za Dona Juana DeMarco. Okrem toho, že sa tak oblieka, rovnako opakovane tvrdí, že je tým najlepším milencom na svete, ktorý mal už tisíc žien. Len jediná ho odmietla, krásna dona Anna. Práve preto chce ukončiť svoj život skokom billboardu, v čom mu zabráni psychiater Jack Mickler. Ten má rozhodnúť o ďalšom osude mladíka počas jeho vynúteného pobytu na klinike. Stretnutie podivného pacienta, ktorý okúzľuje nemocničný personál, a vynikajúceho, ale unaveného lekára, ovplyvňuje obe strany.
23:15 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Markíza) Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister  pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť  Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

15.1. SOBOTA
21:00 3:10 vlak do Yumy (3:10 to Yuma), USA, 2007 (Čt1) Rančer Dan Evans (Christian Bale) je svedkom lúpežného prepadnutia, na čele ktorého stojí zločinec Ben Wade (Russell Crowe). Wade je čoskoro zatknutý a keďže Evans zúfalo potrebuje peniaze, podujme sa za odmenu odviesť Wadea na stanicu do Yumy. Odtiaľ by mal byť Wade prevezený vlakom o 3:10 do väzenia na popravu. Evans to nerobí len pre záchranu svojho ranču, ale aj kvôli svojmu synovi, pretože túži byť v jeho očiach niečo viac ako len opatrný a naivný rančer.
22:00 Rana istoty (Killshot), USA, 2008 (Dvojka) Knižky Elmorea Leonarda stihol v roku 1997 do slova zhltnúť Quentin Tarantino, keď nakrútil Jackie Brownovú a pochválil autora predlohy na všetky svetové strany. Pritom, sa Elmore tešil záujmu amerických čitateľov a filmárov už dávno predtým, napr. v roku 1995 na motívy jednej z jeho kníh vznikla komédia Chyťte ho! (Get Shorty!), nasledovaná voľným pokračovaním Buď Cool (Be Cool) a krátko po Tarantinovi sa Leonarda chopil aj Steven Soderbergh vo filme Zakázané ovocie. V Killshot krásna Carmen Colson s manželom náhodou skríži cestu nájomnému vrahovi a jeho komplicovi. Keďže zazrie tvár zločinca, rozhodne sa hľadať ochranu v programe FBI na ochranu svedkov. Manželia si myslia, že sú v bezpečí, pre zločincov však nie je žiaden problém zistiť ich nové identity. Čoskoro tak dvojicu netrápia len peripetie ich rozpadávajúceho sa vzťahu, ale aj skutočnosť, že na stope sú im dvaja vrahovia - skúsený profesionál a mladý psychopat.
22:00 X-Men 2 (X2), USA, 2003 (Joj) X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote.
22:25 Vojna svetov (War of the Worlds), USA, 2005 (Markíza) Tom Cruise a Steven Spielberg sa po filme Minority Report spojili už druhý krát. Ich spoločný titul s názvom War of the Worlds je inšpirovaný románom H. G. Wellsa Vojna svetov z roku 1898, ktorý je známy, ako prvé dielo opisujúce pristátie mimozemšťanov na Zemi. V minulom storočí bol niekoľkokrát adaptovaný pre film a televíziu, ale najslávnejšia je rozhlasová verzia z roku 1938. Legendárny režisér Orson Welles vtedy upravil jednotlivé scény z románu do podoby skutočných spravodajských vstupov.



16.1. NEDEA
21:00 Ples príšer (Monster's Ball), USA/Kanada, 2001 (Filmbox) Psychologická dráma režiséra Marca Forstera v pôsobivej forme rozvíja tému osamelosti a vykúpenia. O pozoruhodný projekt pôvodne mal záujem celý rad známych režisérskych aj hereckých osobností, hlavné úlohy nakoniec vynikajúcim spôsobom stvárnili Billy Bob Thornton a Halle Berry.
21:45 Ronin (Ronin), Veľká Británia/ USA, 1998 (Joj) Japonskí samuraji dobre poznali slovo ronin. Roninom sa mohol stať každý z nich, ak by prišiel o svojho pána. Uplynuli však storočia, aby si tento pocit muselo zažiť množstvo agentov tajných služieb. Po konci studenej vojny mnoho z nich odišlo z tajných služieb a začali pracovať na čomkoľvek a pre kohokoľvek v prípade, ak na to boli peniaze. Veľa peňazí. Aj teraz sa pár z nich stretlo, aby získalo dôležitý kufrík a zabránili tak možnosti fatálnych dôsledkov. Operácia prebieha bezchybne až do momentu, kedy sa ukáže, že jeden z roninov koná na vlastnú päsť. Ako sa však zdá, na vlastnú päsť môže konať ktorýkoľvek z nich. Tieň podozrenia sa zväčšuje pomaly. A vražedne.
21:50 Smrť čaká všade (The Hurt Locker), USA, 2008 (Jednotka) Hlavnými hrdinami vojnovej akčnej drámy sú členovia elitnej pyrotechnickej jednotky, ktorá sa dostala do veľkých problémov. Pri jednej z rutinných misií sa totiž niečo kardinálne pokazilo a vojaci sú teraz uprostred nepriateľsky naladeného mesta a okolo nich je čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí by im radi prehnali guľku hlavou. Prioritou je opäť sa zoskupiť a pokúsiť sa utiecť do bezpečia. Film premenil 6 z 9 oscarových nominácii roku 2010. Pozrite si či právom.
HIT TÝŽDŇA

14.1. PIATOK
23:15 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Markíza) Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister  pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť  Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

TV tipy 10.1. - 16.1. 2011

Autor: Tomáš Daneček
Zdroj: Kinema